Pereiti į pagrindinį turinį

Akcizai padidins kontrabandos srautus

2008-10-27 09:00
Akcizai padidins kontrabandos srautus
Akcizai padidins kontrabandos srautus / Vytauto Liaudanskio nuotr. Kaina: kontrabandinės cigeretės vidutiniškai pigesnės 3–4 litais.

Cigaretės kitąmet gerokai brangs, mat 2009-ieji – paskutiniai metai, kai akcizas tabako gaminiams Lietuvoje privalo pasivyti minimalius ES akcizus. Pareigūnai jau rengiasi kontrabandos antplūdžiui.

Raitoja rankoves kovai

Vyriausybė jau nusprendė cigarečių akcizą kitąmet didinti apie 2,2 lito. Jei tam pritars ir Seimas, kitąmet valstybės biudžetas gautų apie 220 mln. litų papildomų pajamų. Iš viso per du akcizo didinimo etapus pigiausių cigarečių kaina padidėtų beveik 60 proc.
Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertų nuomone, toks kainų šuolis paskatins šešėlinį verslą ir kontrabandą.

"ES akcizų politika mūsų šaliai nepalanki. Brangstančios prekės verčia mažinti vartojimą ir skatina kontrabandą", – yra sakęs LLRI vyresnysis ekspertas Giedrius Kadziauskas.

Akcizai paplonins ir cigarečių gamintojų kišenes. "Toks kainų šuolis – didžiulis. Neabejoju, kad tai turės įtakos kompanijų pelnams. Nors statistikos ir nevedame, rūkančiųjų sumažėja po kiekvienos tokios akcijos. Įtakos turi ir akcizai, ir draudimas rūkyti kavinėse, ir reklamos draudimas. Tačiau Lietuva įsipareigojo ES didinti akcizus. Gerai, kad cigaretės branginamos bent jau ne iš karto, o palaipsniui. Tai šiek tiek sušvelnins šoką. Kita vertus, kainos ir taip bus kosminės, todėl suaktyvės kontrabandininkai. Taip buvo kiekvieną kartą valstybei padidinus akcizą" – prognozavo cigarečių gamintojos "Philip Morris Baltic" korporacijos reikalų vadovas Lietuvai Dainius Čeplinskas.

Jo teigimu, jau dabar rūkalai Lietuvoje kainuoja maždaug 8 kartus brangiau nei Baltarusijoje, o padidinus akcizus paskata nusikaltėliams bus dar didesnė.
Muitininkai ir pasieniečiai taip pat pripažįsta, kad gali padaugėti bandymų gabenti kontrabandą. Tačiau pareigūnai tikina esantys pasirengę atremti kontrabandininkų antplūdį.

"Paskata jiems bus didžiulė. Visada taip yra – kuo didesni pinigai, tuo sunkiau atsispirti. Bet mes pasirengę", – tikino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Apsiginklavo už ES lėšas

Daugiausiai nelegalių rūkalų į Lietuvą atkeliauja iš Kaliningrado srities ir Baltarusijos. O kontrabandininkai labiausiai pamėgę Nemuną, kuriuo plukdo nelegalias prekes. Tačiau pastaruoju metu pasieniečiai šių ruožų apsaugą labai sustiprino.

Už ES lėšas – 339 mln. litų, skirtų pasieniečiams išorinių bendrijos sienų apsaugai, VSAT apsirūpino visureigiais, įdiegė elektronines stebėjimo sistemas, naktinio ir dieninio stebėjimo kameras, nupirko katerių, naujos technikos ir ginkluotės.

"Esame puikiai apsirūpinę, visa siena su Rusija (Kaliningrado sritimi – red. past.), apie 300 km, kameromis akylai stebima dieną naktį, galime žaibiškai reaguoti. Vienintelė problema – trūksta darbuotojų. Kai įsiliejome į Šengeno zoną, didelę dalį pajėgų nuo sienų su Lenkija ir Latvija metėme prie Kaliningrado ir Baltarusijos, tačiau žmonių vis tiek trūksta. Jaunuolius toks darbas nelabai vilioja", – apgailestavo VSAT atstovas G.Mišutis.

Jis taip pat atskleidė naują kovos su kontrabandininkais būdą. Esą jų gaudymas pasirodė neefektyvus. Nusikaltėliai bėgdami padarydavo daug avarijų, sužalodavo pareigūnus, save ar net niekuo dėtus praeivius. Be to, teismo procesai buvo labai brangūs ir trukdavo ilgai, o kartais kontrabandininkai išsisukdavo.

Dabar VSAT pareigūnai jų neįleidžia į Lietuvos teritoriją. Pastebėję Nemunu plaukiančius nedorėlius pasieniečiai stengiasi atimti nelegalias prekes, o pažeidėjams neleidžia išlipti į krantą, todėl šie priversti grįžti į Rusiją.

Senas pažadas Europai

Lietuva yra įsipareigojusi palaipsniui didinti akcizo tarifą, kad 2009 m. gruodžio 31 d. būtų pasiektas ES nustatytas minimalus akcizo tarifas – 57 proc. populiariausių cigarečių vidutinės mažmeninės kainos, bet ne mažiau kaip 64 eurai (221 litas) už 1000 cigarečių.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas akcizas siekia 45,7 proc. populiariausių cigarečių mažmeninės kainos, arba 98,3 lito (28,5 euro) už 1000 cigarečių.

Akcizų įstatymo pataisose numatyta:

Nuo kitų metų kovo 1 d. padidinus akcizą, populiariausių cigarečių pakelio kaina turėtų padidėti apie 0,95 lito (19,1 proc.), iki 5,95 lito,
Nuo rugsėjo 1 d. – dar 1,24 lito (20,8 proc.), iki 7,19 lito.
Taigi pavasarį žemesnės klasės cigaretės turėtų brangti apie 23 proc., iki 4,44 lito, o aukščiausios – apie 17 proc., iki 7 litų.
Nuo rudens pigiausių cigarečių kaina šoktelės dar 28 proc., iki 5,68 lito, o aukščiausios klasės – 18 proc., iki 8,28 lito už pakelį.

Skaičiai ir faktai

Cigaretės yra labiausiai paklausios kontrabandinės prekės Lietuvoje.
Skaičiuojama, kad apie 90 proc. į šalį atgabenamų kontrabandinių prekių sudaro cigaretės.

Pernai Lietuvos pareigūnai iš viso konfiskavo kontrabandinių cigarečių, kurių vertė maždaug 34 mln. litų.

Bendrovės "TNS Gallup" atlikto tyrimo duomenimis, apie 69 proc. šalies gyventojų mano, kad kontrabanda yra viena svarbiausių valstybės problemų, tačiau 39 proc. tautiečių yra linkę pateisinti šį nusikaltimą, o 46 proc. pateisina kontrabandinių prekių vartojimą.

Beveik pusė šalies gyventojų mano, kad pagrindine kontrabandos priežastimi yra dideli kainų skirtumai tarp Lietuvos ir kitų valstybių.

Nuo 2004 m. Lietuvoje labai padaugėjo žmonių, manančių, kad kontrabandinių prekių vartojimas padeda taupyti – nuo 13 proc. 2004 m. iki 21 proc. 2008 m.
Tačiau kontrabandinių prekių vartojama mažiau. 2004 m. kontrabandines cigaretes pirko 32 proc. šalies gyventojų, šiemet – iki 20 proc. Nelegalaus alkoholio vartojimas sumažėjo nuo 19 iki 7 proc., degalų – nuo 10 iki 7 proc.

Šaltinis: "TNS Gallup", VSAT

Kontrabandos statistika

Metai Konfiskuota cigarečių (mln. pakelių)
2004 3,22
2005 3,22
2006 2,99
2007 3,36
2008 (9 mėn.) 1,55
Šaltinis: VSAT

Kontrabandos statistika

Metai Konfiskuota cigarečių (mln. vienetų)
2004 apie 33
2005 apie 54,5
2006 apie 47,5
2007 apie 57
2008 (6 mėn.) 16,5

Šaltinis: Muitinės departamentas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų