Pereiti į pagrindinį turinį

Amerikiečiai susidomėjo kauniečių šiukšlėmis

2005-02-25 00:00

JAV bendrovė norėtų Kaune pastatyti atliekų perdirbimo gamyklą

JAV bendrovė norėtų Kaune pastatyti atliekų perdirbimo gamyklą

JAV bendrovė “Norcon International” Kaune norėtų pastatyti atliekų tvarkymo gamyklą, į kurią pasiryžusi investuoti apie 130 mln. litų ir sukurti 35-40 naujų darbo vietų.

Vakar amerikiečiai atvyko aptarti šių galimybių į Kauno miesto savivaldybę, o šiandien susitiks su Aplinkos ministerijos atstovais.

Gamintų sintetines dujas

Amerikiečiai praėjusių metų liepą jau lankėsi Kauno savivaldybėje ir aptarė atliekų perdirbimo gamyklos, kurią statytų kartu su Lenkijos įmone “Inwest-Eko”, galimybes. Investuotojai norėtų, kad per metus į jų gamyklą būtų pristatoma apie 200 tūkst. tonų atliekų.

“Norcon International” siektų, kad už atliekų perdirbimą jiems mokėtų jas pristačiusios įmonės, tačiau neaišku, ar toks mokestis būtų mažesnis nei tas, kurį bendrovėms reikia sumokėti atliekas vežant į sąvartyną.

Planuojama, kad Kaune įsikūrusi gamykla iš atliekų pagamintų apie 70 mln. kubinių metrų sintetinių dujų, kurios vėliau gamintų elektros energiją. Teigiama, kad Kauno elektrinė šias dujas sutiktų supirkti.

Technologija dar nauja

“Norcon International” tarybos pirmininkas Džeris Normanas pasakojo, kad Kaune kompanija žada pritaikyti naują atliekų perdirbimo technologiją, kuri Europoje dar nėra naudojama.

Lietuvoje numatomose statyti gamyklose buitinės atliekos būtų veikiamos aukštos temperatūros ir slėgio, išgaunamos sintetinės dujos būtų panaudojamos elektros energijos gamybai. Pasak D.Normano, toks procesas nekenkia aplinkai, nes į orą nepatektų jokių išmetamųjų dujų. Tokią gamyklą jie norėtų statyti ir Vilniuje.

Anot bendrovės “Kauno švara” direktoriaus Petro Čiegio, iš Kauno miesto bei dalies Kauno rajono gyventojų ši bendrovė surenka apie 165 tūkst. tonų atliekų per metus.

P.Čiegis teigė, kad amerikiečių siūloma atliekų perdirbimo technologija žinoma jau apie 10 metų, bet ji iki šiol dar nebuvo pritaikyta mišrioms buitinėms atliekoms utilizuoti. Anot jo, šios technologijos principas panašus į atliekų deginimą. “Tačiau amerikiečiai neužsiminė, kad apie 25 proc. kietųjų atliekų turėtų grįžti į sąvartyną”, - teigė P.Čiegis.

Kaune “Norcon International” ieškotų teritorijos gamyklai su atitinkamai išplėtota infrastruktūra. Pageidautina, kad ji būtų netoli Kauno elektrinės.

Reikia ministerijos pritarimo

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius svečius iš karto įspėjo, kad miestas rems šį projektą tik tuo atveju, jei potencialūs gamyklos statytojai gaus Aplinkos ministerijos pritarimą.

Ateityje atliekas tvarkys pernai įsteigtas Kauno regiono atliekų tvarkymo centras. Be šešių Kauno regiono savivaldybių, šios viešosios įstaigos steigėja tapo ir bendrovė “Kauno švara”, valdanti Lapėse veikiantį sąvartyną. Įkūrusios centrą savivaldybės tikisi sulaukti Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšų. 2005-2008 metais ketinama investuoti apie 18,5 mln. eurų. 85 proc. šios sumos turėtų skirti Sanglaudos fondas, 10 proc. - Vyriausybė, o 5 proc. - savivaldybės. Didžioji dalis pinigų teks mažesnių sąvartynų uždarymui. Kauno regione bus uždaryti 68 sąvartynai.

“Ši programa patvirtinta nacionaliniu lygiu. Jei Aplinkos ministerija pritartų šiam projektui, mes irgi jį remtume”, - sakė G.Buinevičius.

D.Normanas mano, jog statybos darbus kompanija galėtų pradėti dar šiais metais. Amerikiečiai gamyklą pastatytų per vienerius ar pusantrų metų. Kauno meras Arvydas Garbaravičius teigė, kad JAV kompanija nėra vienintelė, norinti Kaune statyti atliekų perdirbimo gamyklą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų