Pereiti į pagrindinį turinį

Bankroto byla – vos už 1 tūkst. litų skolą

2010-03-29 09:51
Ratas: daugelis statybų sektoriaus įmonių negali sumokėti skolų, nes joms skolingos kitos bendrovės.
Ratas: daugelis statybų sektoriaus įmonių negali sumokėti skolų, nes joms skolingos kitos bendrovės. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tokią skolininkų spaudimo taktiką renkasi vis daugiau įmonių, nerandančių kitų būdų, kaip iš buvusių verslo partnerių atgauti pinigus.

Kantrybė išseko

Statybų techniką nuomojanti bendrovė "Ramirent" siekia iškelti bankroto bylas net 17-ai įmonių. Teismams išsiųstuose prašymuose minimas vienintelis argumentas – negrąžintos skolos, nors šių dydis juokingai mažas. Didžiausia skola viršija 13 tūkst. litų, mažiausia – vos 1091 litas.

Paklaustas, kodėl bendrovė nebando prisiteisti skolų ir kreiptis į antstolius, "Ramirent" direktorius Algirdas Pikturna atsakė tiesiog nematantis kito būdo atgauti pinigus.

"Labai ilgai nesulaukiame pinigų. Rašome elektroninius laiškus, raštus, skambiname, ir nieko. Kai kurie skolininkai net neatsako į laiškus ir skambučius. Manau, jie mus tiesiog ignoruoja, tad pasirinkome, mūsų nuomone, trumpiausią teismų kelią. Skola – ne žaizda, neužgyja", – dienraščiui aiškino A.Pikturna.

Jis taip pat pabrėžė, kad skolininkų yra gerokai daugiau nei įmonė yra pateikusi prašymų kelti bankroto bylas, tačiau su kai kuriais dar bandoma tartis.

Būdas pagąsdinti

Įmonių bankroto valdymo departamento direktorius Virginijus Narvilas pripažino, kad atvejai, kai skolininkams siekiama iškelti bankroto bylą už simbolinę skolą, nėra reti. Vis dėlto, jo nuomone, "Ramirent" sprendimas kreiptis į teismą veikiausiai yra tik gąsdinimas.

"Tokios sumos yra mažareikšmės, bet neretai būna, kad verslininkų kantrybė išsenka ir jie paduoda teismui prašymą iškelti bankroto bylą. O skolininkai, nenorėdami nutraukti veiklos ar prisidaryti dar didesnių bėdų, dažniausiai su kreditoriais greitai atsiskaito. Tiesa, tai, kad ieškovas padavė prašymą, dar nereiškia, jog jis bus patenkintas. Tikrai negarantuoju, kad tos bylos bus iškeltos", – dienraščiui padėtį komentavo V.Narvilas.

Jis taip pat pabrėžė, kad kiekvienas atvejis yra individualus, tačiau dėl kelių tūkstančių litų skolos teismai bankroto bylų esą dažniausiai nekelia.

Tačiau, atrodo, kad statybų technikos nuomotojų prašymai nėra laužti iš piršto. Dienraščio žurnalistai pabandė rasti "Ramirent" skolininkus. Tai pasirodė esąs beveik Sizifo darbas. Paaiškėjo, kad daugelio "Ramirent" į teismą paduotų įmonių neįmanoma surasti (jų telefonų numeriai ir adresai pasikeitę) arba jos jau nevykdo veiklos.

"Neturime pinigų"

Keli "Ramirent" skolininkai dar tęsia veiklą, bet paklausti dėl skolų tik gūžčioja pečiais – esą dabar toks laikas, kai visi visiems skolingi, o pinigų niekas neturi.

"Esame gavę ne tik "Ramirent" raštą. Kiti kreditoriai taip pat prašo grąžinti skolas. Bet dabar neturime pinigų. Mums patiems įvairios bendrovės skolingos per 200 tūkst. litų. Mes tai pat žadame kreiptis į teismą, bet kol neatgavome pinigų iš savo skolininkų, negalime sumokėti kreditoriams", – pasakojo bendrovės "Vigrista+KO" direktorius Ričardas Špakauskas.

Kauno individualiosios įmonės "AEL sprendimai" vadovas Aidas Čeponka pripažino esąs skolingas ne vienai bendrovei. Jis jau ruošiasi likviduoti individualiąją įmonę.

Dėl tų pačių priežasčių veiklos nebevykdo ir bendrovė "Viluinė". "Veiklos nebevykdome, bet ir skolų grąžinti negalime, nes mūsų pačių skolininkai jau numirę", – sakė jos savininkas Darius Pečeliūnas.

Griauna "Hrono" imperiją

Taigi verslininkai sukasi užburtame skolų rate. Padėtis statybų sektoriuje tebėra labai liūdna – naujų užsakymų įmonėms trūksta tarsi oro, o dėl lėšų stygiaus daugelis sustabdytų projektų nejuda iš vietos. Jei padėtis nesikeis, gali būti, kad prasidės grandininė reakcija ir teismus užplūs prašymai kelti bankrotus net ir simbolinių sumų negrąžinančioms bendrovėms.

Beje, bendrovė "Ramirent" griauna ir "Hrono" imperiją – Vilniaus apygardos teismui įmonė padavė prašymą iškelti bankroto bylą bendrovei "Hrono statyba". "Ramirent" atstovaujantis teisininkas Mykolas Kuzminskis dienraščiui sakė, kad iš "Hrono statybos" niekaip nepavyko išreikalauti skolų, todėl nuspręsta kreiptis į teismą ir prašyti skolininkui kelti bankroto bylą. Teismas vasario pradžioje prašymą patenkino.


"Ramirent" vizitinė kortelė

Pagrindinės bendrovės veiklos sritys yra statybos įrenginių nuoma ir pardavimas. Įmonė yra didžiausios Suomijos statybos įrenginių nuomos bendrovės "Ramirent ÖY" padalinys Lietuvoje. Bendrovė iš viso dirba trylikoje valstybių Šiaurinėje, Centrinėjė ir Rytų Europoje. Savo veiklą Lietuvoje "Ramirent" pradėjo 1999 m.


"Ramirent" skolininkai*

Įmonės pavadinimas Skola (litais)

"Statybų praktika" 3221

"Vigrista+KO" 5334

"Spalvonika" 5000

"Segrista" 7294

"Vilniaus betono dangos" 2441

"Statybų palydovas" 2280

"Dahelma" 2262

"AEL sprendimai" 2046

D.Pečeliūno firma "Viluinė" 2442

"Notus Group" 3799

"Stavola" 8157

"Vorana" 3107

"Ladus" 2110

"JPSF" 2150

"Aukštaitijos montažas" 1299

"Sienojus" 13178

A.Jodaugos individuali įmonė 1091

* kuriems prašoma kelti bankroto bylas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų