Pereiti į pagrindinį turinį

Investuotojams – spygliuota biurokratijos tvora

2013-07-01 14:45
Investuotojams – spygliuota biurokratijos tvora
Investuotojams – spygliuota biurokratijos tvora / Margaritos Vorobjavaitės nuotr.

Migracijos valdybos išduodami kvietimai užsieniečiams – atgyvena ar būtinybė? Vidaus reikalų ministerija informuoja, kad jų reikalauja ES direktyvos, valdyba atkerta, kad kitos ES šalys kvietimų atsisakiusios, o verslininkai sako, jog vėluojantys kvietimai atbaido užsienio investuotojus.

Kvietimas į Lietuvą norinčiam atvykti užsieniečiui patvirtinamas tada, kai jį pakvietęs fizinis ar juridinis asmuo įsipareigoja pasirūpinti, kad svečias bus tinkamai apgyvendintas, ir, prireikus, bus padengtos užsieniečio grįžimo į kilmės šalį išlaidos. Šiuos kvietimus tvirtina Vilniaus apskrities VPK Migracijos valdyba, o norint gauti kvietimą reikia kreiptis į teritorinės policijos įstaigos migracijos padalinį.

Toks kvietimas turi būti patvirtintas per tris darbo dienas. Jeigu nespėjama, terminą galima pratęsti iki septynių darbo dienų. Tačiau kvietimų nesulaukiantys gyventojai piktinasi, kad pastaruoju metu dokumento reikia laukti net keletą savaičių.

Vos nesužlugdė sandorio

Su tokia situacija susidūrė ir Vilniuje gyvenantis vokiečių kilmės verslininkas Guido Wolfas. Jo įmonė bendradarbiauja su įvairių šalių verslininkais, norinčiais investuoti mūsų šalyje. G.Wolfo teigimu, kartais toks paprastas dalykas kaip kvietimas užsieniečiui gali ne tik užtraukti gėdą įmonei, bet ir atbaidyti užsienio investuotojus. Susitikimų datos yra kruopščiai planuojamos, o jei negaunamas kvietimas, verslininkai paprasčiausiai negali atvykti į Lietuvą.

„Šiuo metu vis daugiau dirbame su stambiomis Kinijos bendrovėmis, norinčiomis investuoti Europoje. Kad susitikimas įvyktų, reikia sutvarkyti begalę dokumentų, vienas jų – kvietimas užsieniečiui. Pastarasis svečias iš Kinijos į Lietuvą turėjo atvykti keletui savaičių. Deja, buvau nustebintas, kad po trijų darbo dienų jokio atsakymo negavome. Manau, tai gėdinga situacija. Skambinome pareigūnams, bandėme išsiaiškinti, kodėl kvietimas vėluoja. Galiausiai jį gavome po daugiau nei dviejų savaičių“, – pasakojo G.Wolfas.

Bendrovės vadovas prašymą dėl kvietimo įteikė gegužės 23 d. ir gavo birželio 11 d. Susitikimas buvo numatytas birželio 17 d., o dar keletą savaičių trunka pasidaryti kelionės vizą. G.Wolfo teigimu, tik laimingas atsitiktinumas lėmė, kad Kinijos verslininko kelionę dėl kitų priežasčių teko atidėti.

Verslininkas sako nesuprantantis, kodėl tokie kvietimai Lietuvoje apskritai dar egzistuoja, – kitos ES šalys jų esą atsisakiusios.

„Pasidomėjau, kokios procedūros laukia į kitas ES šalis atvykstančių užsieniečių. Esu vokietis, ir mano šalyje tokių kvietimų nėra. Kai kuriais atvejais reikia tam tikrų dokumentų, bet labai nedaug. <...> Nepriekaištaučiau, jeigu kvietimai iš tikrųjų būtų išduodami per tris darbo dienas. Tačiau dabar niekaip nepasakyčiau, kad Lietuvos Vyriausybė skatina Kinijos verslininkus investuoti Lietuvoje. Lietuviai turėtų būti atviresni pasauliui ir neužsibarikaduoti suvaržymais, kurie niekam nepadeda. Aš tai įvardiju ir kaip asmeninę gėdą, ir gėdą visai bendrovei“, – kalbėjo pašnekovas.

Teisinasi nespėjantys fiziškai

Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis patvirtino, kad norinčių gauti kvietimus pastaruoju metu itin padaugėjo, – per tris darbo dienas jų patvirtinti esą praktiškai neįmanoma.

„Labai didelis skaičius žmonių, dvigubai, gal net trigubai padaugėjo. Toks įspūdis, kad visa Baltarusija nori atvažiuoti į Lietuvą. Turime galimybę terminą praplėsti iki dešimties dienų (įskaitant savaitgalius – red. past.), tai į jas įtelpam. O į tris dienas – tikrai ne, neįmanoma. Siūlėme ne kartą Vidaus reikalų ministerijai, kad būtų įvesta skubos tvarka, anksčiau būdavo dešimt dienų, o dabar įvedė tris, ir žmonės, kuriems reikia skubiau, kenčia dėl to“, – teigė G.Bagužis.

Valdybos viršininkas aiškino, kad kvietimų tvirtinti nespėjama dėl darbuotojų stygiaus ir pasų poskyrius užplūdusių žmonių.

„Pats modelis netinkamas, mums labai daug fizinio rankų darbo, reikia ranka įvesti kiekvieno užsieniečio vardą, pavardę. O daug darbuotojų mes ir neturim, jie dar serga, išeina atostogų ir pan. O daugiau paskirti neturime iš kur, nes ir pasų poskyriuose didžiulis žmonių antplūdis“, – sakė valdybos viršininkas.

Sovietinė atgyvena?

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius taip pat aiškino, kad kvietimų laiku nespėjama išduoti dėl didelės pasų poskyrių apkrovos. Paklaustas, kaip ketinama spręsti problemą, viceministras konkrečiai neatsakė.

„Aš manau, kad jų kreipimasis logiškas, ir būtų galima padaryti, jog tą terminą būtų galima pratęsti, aš sutinku su tuo. Be abejo, analizuojame tą prašymą, žiūrime, kalbamės ir, matyt, priimsime bendrą sprendimą“, – žadėjo E.Jankevičius.

Kad institucijoms nelengva susikalbėti, rodo ir skirtingas požiūris į kvietimų užsieniečiams perspektyvas. Pasiteiravus, ar ministerijoje svarstoma atsisakyti tokių kvietimų, viceministras iš pradžių sakė, kad šiuo klausimu sudaryta darbo grupė ir gali būti, jog ateityje šio dokumento užsieniečiams nebereikės. Tačiau vėliau E.Jankevičius sakė pasitikslinęs, kad kvietimų būtinybę numato ES direktyvos.

Migracijos valdybos vadovas G.Bagužis tai pavadino nesąmone.

„Gal paprasčiausiai nežino. Yra tos karštosios šalys, kur reikalingas kvietimas, bet jeigu žmonės turi savo lėšų ir gali įrodyti, iš ko jie gyvena, tikrai kvietimų nereikia. Kai aš laiduoju už tą žmogų, tada kvietimas reikalingas. Bet tai pasitikėjimo reikalas, kur valstybė galėtų daugiau susėsti, pakalbėti, pagalvoti, kaip padaryti, kad žmogui būtų geriau, ir, manau, problema išsispręstų“, – teigė G.Bagužis.

Pašnekovo požiūriu, kvietimai – sovietinės sistemos liekana, kurios pamažu atsisakoma.

„Tai sena tarybinė sistema. Mes iš principo jau atsisakome kvietimų Rusijos, Moldavijos, Ukrainos, Gruzijos juridiniams asmenims, jeigu nori sudaryti sutartį, mes sakome, kad jau nebetvirtinsime jokių kvietimų. Sakome, eikite į ambasadas ir tarkitės. Atgyvena tie kvietimai, bet niekas nepasako, kokia turėtų būti tvarka. Kaip yra nuo seno, taip ir toliau vyksta. Mes manome, kad pačios ambasados, konsulai turėtų spręsti, priimti tą užsienietį ar nepriimti. Šiandien suinteresuotumas atvykti į Lietuvą labai didelis ir turėtų būti kokie nors sprendimai priimti. Mes esame pati mažiausia grandis, kuri dirba su žmonėmis, mes tuos pasiūlymus seniai teikiame, pernai jau kalbėjome. Tai turėtų būti sprendžiama daug aukštesniu lygiu, turėtų užsienio reikalų ministras susitikti su vidaus reikalų ministru ir svarstyti, kam tie kvietimai reikalingi, jeigu reikalingi, tai kokie, – apie tai niekas nekalba. Todėl ir mes labai vargstame, ir žmonės“, – kalbėjo G.Bagužis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų