Pereiti į pagrindinį turinį

Išeities iš energetikos kančių paieškos

2009-04-22 09:00
Alternatyva: kasmečiame energetikų forume svarstyta, kad rusiškas dujas iš dalies galėtų pakeisti "Mažeikių naftoje" gaminamas mazutas, nes jis visas šiuo metu eksportuojamas.
Alternatyva: kasmečiame energetikų forume svarstyta, kad rusiškas dujas iš dalies galėtų pakeisti "Mažeikių naftoje" gaminamas mazutas, nes jis visas šiuo metu eksportuojamas. / Shutterstock nuotr.

Kasmečiame energetikos forume trauktos senos dainelės apie vartotojų išnaudojimą ir rusiškas dujas. Naujieji forumo dalyviai iš Energetikos ministerijos žadėjo galą viršpelniams nuskriaudžiant paprastus žmones.

Auksinių kiaušinių dedeklė

Kas valdo energetiką, tas valdo valstybę – tokiu šūkiu vakar Kaune atidarytas energetikos forumas, kurį ketvirtus metus iš eilės organizuoja Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, kelios ministerijos ir miesto savivaldybė.

"Elektros energiją turime pirkti iš vienintelio kaimyno Rytuose ir per daugybę nepriklausomybės metų niekur nuo jo nepabėgome, esame priklausomi prie Rusijos energetikos sistemos ir prisieti", – pagrindinę forumo problemą iškėlė Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Gediminas Žukauskas.

Tokios nepriklausomos energetikos sistemos neturinčios valstybės kaip Lietuva didžiajai kaimynei Rytuose yra it auksinius kiaušinius dedančios vištos, garantuojančios ne tik pajamas, bet ir įtakos sferą.

Forumo pirmininkui Arimantui Dragūnevičiui labiausiai nerimą kėlė klausimai, kodėl stringa ir kada bus sukurta Baltijos elektros rinka, kuo grindžiami elektros energijos ir šilumos tarifai, kodėl neskubama diegti modernios ir efektyvios energetinės įrangos, ir svarbiausia – kodėl leidžiama didžiausią energetikos verslo kąsnį pasiimti šį sektorių kontroliuojančiai grietinėlei.

Galvos tik apie vartotojus

Prieš energetikų bendruomenę stojęs naujosios Energetikos ministerijos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis pripažino: susiklosčiusi padėtis rimta ir ministerija dės visas pastangas, kad visų pirma būtų paisoma vartotojų interesų. Iki šiol, kaip pastebi K.Jauniškis, prioritetai buvo teikiami energijos gamintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

"Elektros energijos kaina turi būti grąžinta į praėjusių metų lygį, nes galimybių tarifą mažinti tikrai yra. Užteks spausti vartotoją iki mėlynumo", – vieną iš ministerijos tikslų nurodė K.Jauniškis. Esą šį tikslą pasiekti nebus sunku, nes į savo rankas perėmusi "Leo LT", valstybė nesiekia uždirbti pelno.

Ministro patarėjas pateikė ir pavyzdį, kuris turėtų tapti etalonu visoms energetikos įmonėms: esą vienai Jungtinės Karalystės energetikos bendrovei per septynetą metų pavyko sumažinti elektros energijos kainas 37 proc., tuo pačiu pelningumą išauginant pusantro karto.

Tačiau šiuo metu naujajai ministerijai labiausiai nerimą kelia centralizuotai tiekiamos šilumos ūkis. "Sąskaitos už šildymą šiandien neadekvačios. Paveldėjome šildymo būdą, bet turime suteikti vartotojams alternatyvų. Tiesa, kol kas neaišku, kokios jos galėtų būti, bet jų ieškome", – apie ministerijos tikslus kalbėjo K.Jauniškis.

Dujų pakaitalas iš Mažeikių

Lietuvos priklausomybė nuo rusiškų gamtinių dujų ir apskritai nuo visos kaimynės Rytuose energetikos sistemos išlieka opiausias skaudulys. Didelių vilčių teikia jungtys su Lenkija ir Švedija, nes tai būtų vienintelis kelias į Vakarus ir galimybė importuoti trūkstamos elektros energijos.

Lietuvos elektrinės Ekonomikos skyriaus viršininkas Viktoras Valiušis perspėja, kad pasikliauti vien importuojama elektros energija rizikinga.

"Svarbiausia yra turėti kuro, o jeigu jo neturėsime, jau 2010 m. galime likti be elektros energijos", – prognozavo V.Valiušis, kurio atstovaujamos elektrinės vaidmuo, uždarius Ignalinos atominę elektrinę, bus gerokai didesnis.

Forumo dalyviai sutarė, kad vertėtų kur kas labiau pasitelkti ir alternatyvius energijos šaltinius, tokius kaip miško atliekas, durpes, šiaudus ar iš jų gaminamas granules.

"Mažeikių naftos" Strategijos ir plėtros direktoriaus pavaduotojas Vaidas Dirgėlas pabrėžė, kad prie Lietuvos energetinio saugumo galėtų prisidėti ir jo atstovaujama bendrovė. Ji esą elektrinėms galėtų tiekti mazutą kaip alternatyvą dujoms. Per metus naftos gamykloje šio produkto pagaminama 1,8 mln. t, visas jo kiekis šiuo metu eksportuojamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų