Pereiti į pagrindinį turinį

Latviškos arklienos Lietuvoje neliko

2013-03-02 23:59

Arklienos prekybos skandalas neaplenkė ir Lietuvos – mūsų šalyje arklienos aptikta kaimynės Latvijos bendrovės produkcijoje. Iš prekybos išimta šešios tonos produkcijos.

Latviai nustebę

Visus šiuos konservus gamino Latvijos bendrovė "Kuršu zeme". Atlikti DNR tyrimai parodė, kad Latvijos bendrovės "Kuršu zeme" konservuose dalis jautienos buvo pakeista arkliena, nors informacijos apie tai etiketėse nepateikta.

Arklienos rasta konservuose "Troškinta jautiena", "Troškinta jautiena skardinėje" ir "Turstų pusryčiai iš jautienos".

"Latvių veterinarai nustebo, nes jie arklienos rado tik "Kuršu zeme" konservuose. Tai yra rimtas skandalas, nes tai vartotojų apgaudinėjimas. Arkliena nepatikrinta – neperėjusi veterinarinės sanitarinės kontrolės, mes nežinom, ar tai buvo sergantys arkliai ir kokių antibiotikų galėjo būti jų mėsoje", – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius.

Išmes šešias tonas

Daugiausia produkcijos išimta iš "Norfos", dešimt kartų mažesnis kiekis iš "Maximos" ir RIMI prekybos tinklų. Teigiama, kad prekybos tinklas IKI tokiais konservais neprekiavo. Iš viso iš pardavimo išimta 16 tūkst. skardinių. "Maximos" tinklas pašalino 768 kg, "Norfos" – 4755 kg, RIMI – 480 kg mėsos konservų.

VMVT vadovai teigia, kad šio skandalo autoriai Europoje – kriminalinio pasaulio atstovai. J.Milius teigia, kad produktus klastoję perdirbėjai turėtų būti griežčiau baudžiami, nes į tai reaguoti "įkišus galvą į smėlį" negalima. Teigiama, kad šį kriminalinį įvykį privalės ištirti Latvijos teisėsauga.

Arkliena – ne naujiena

Pasak VMVT, ekspertai primygtinai reikalaus iš šalies vadovų sugriežtinti higienos reikalavimų paketą – reikia tobulinti higienos normas ir mūsų šalyje. Taip pat išsiųsti pasiūlymai Europos Parlamentui dėl būtino kai kurių ES šalių narių atsakomybės sugriežtinimo.

Lietuva – jau 22-oji Europos valstybė, kurioje buvo prekiaujama jautienos produktais su arklienos priemaišomis.

Tačiau maistui vartojama arkliena pasaulyje ne naujiena. Ji, pavyzdžiui, yra įprastas valgis Rytų Azijoje.

Latviai jau išsiaiškino, kad arkliai buvo skerdžiami keturiose skerdyklose, iš kurių kol kas nežinomu būdu mėsa ir pateko į konservų gamybą. Mūsų šalyje arkliai skerdžiami vos vienoje skerdykloje – "Agrovet", o žaliava išvežama į Italiją, kur arklių mėsa vartojama kaip delikatesas. O Joniškio įmonė gamina specialiai pažymėtą delikatesinę arklienos dešrą pavadinimu "Šaltai rūkyta totoriška dešra".


Europa springsta arkliena

Vasarį ES kilo skandalas, kai keliose šalyse jautienos produktuose aptikta arklienos priemaišų.

Švedijos maisto pramonės milžinė "Findus" išėmė iš prekybos Prancūzijoje ir Švedijoje įvairių šaldytų maisto produktų. Didžiojoje Britanijoje iš parduotuvių išimta šaldyta lazanija, kai buvo nustatyta, kad gaminiuose iki 100 proc. mėsos sudaro arkliena. Arklienos jautienos produktuose aptikta ir Vokietijoje.

Maisto pramonės milžinė "Nestle" savo gaminiuose taip pat rado arklienos. Šie produktai praėjusią savaitę išimti iš prekybos Ispanijoje ir Italijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų