Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkai dėl nuostolių kaltina "Mažeikių naftą"

2009-05-06 09:00

Lenkijos koncernas "PKN Orlen" didžiąją dalį kaltės dėl pernykščio 2,5 mlrd. zlotų (apie 2 mlrd. litų) nuostolio verčia savo investicijai Lietuvoje. Esą "Mažeikių nafta" buvo nupirkta per brangiai ir nepateisino lūkesčių.

Kaip skelbia lenkų koncernas, teisiniai ir su ilgalaikiu bei nematerialiu turtu susiję nurašymai "Orlen" grupėje pernai siekė 2,4 mlrd. zlotų, iš jų net 2,2 mlrd. zlotų – "Mažeikių naftos" nuopelnas. Esą būtent dėl vilčių nepateisinančios Lietuvos bendrovės gerokai išaugo koncerno nuostoliai – nuo planuotų 1,6 mlrd. iki net 2,5 mlrd. zlotų.

"Koncerno valdyba laikosi pozicijos, kad plėtros Baltijos šalyse planą galima laikyti teisingu sprendimu", – skelbia "Mažeikių naftos" savininkai. Tačiau sykiu "PKN Orlen" pabrėžė, kad perkant didžiausią Lietuvos įmonę buvo pasirinkta palyginti optimistinė kaina.

"Pirkdamas Lietuvos bendrovę "PKN Orlen" prisiėmė milžinišką finansinę naštą, kuri užkirto kelią kitoms investicijoms ir strateginės įmonės plėtros kryptims", – dėl pirkinio apgailestavo lenkai.

Anot "Orlen" vadovybės, Mažeikių įmonės įsigijimas baigėsi bene liūdniausiu įmanomu scenarijumi – potencialios rizikos virto realybe, o su įmonės įsigijimu sieti lūkesčiai liko nepateisinti.

"Tikėjomės papildomo pelno dėl sinergijos (įmonių susijungimo efekto – red. past.) ir darbo efektyvumo padidėjimo, tai priklausė nuo daugelio išorinių veiksnių, kurių koncernas negalėjo paveikti. Be to, nepakankamai įvertinta rizika, susijusi su naftos tiekimo "Družbos" vamzdynu nutraukimu", – koncerno pranešime cituojamas "PKN Orlen" valdybos pirmininkas Jacekas Krawiecas.

Pasak jo, lenkų koncernas planavo, kad "Mažeikių naftos" pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) 2006–2008 m. bus trigubai didesnis, nei buvo iš tikrųjų. "Rizikos veiksniai, kuriuos nurodė ekspertai, tapo tikrove, o laukta nauda pasirodė esanti sunkiai pasiekiama", – sakė J.Krawiecas.

"Orlen" tikino, kad be Lietuvos Vyriausybės pagalbos "Mažeikių naftos" rodiklių pagerinti nepavyks. Esą būtina pagerinti logistiką tarp Mažeikių ir Klaipėdos bei sumažinti "Lietuvos geležinkelių" taikomus transporto įkainius.

Lenkijos koncernas žada tęsti vadinamąją efektyvumo didinimo programą, kurios nemažą dalis veikiausiai susidarys karpomos išlaidos "Mažeikių naftai". Neatmetama galimybė, kad bus imtasi ir mažinti etatus.

Šalies kaimynės žiniasklaida teigia, kad 2,5 mlrd. zlotų "Orlen" nuostoliai reiškia, jog Lenkijos pramonės flagmanas artimiausiu keletą metų nebus pajėgus mokėti dividendų savo akcininkams ir visą uždirbamą pelną bus priverstas skirti pernykščiams nuostoliams padengti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų