Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviškus eurus jau galima apžiūrėti

2005-11-18 00:00

Kaune atidaryta paroda supažindina su Europos Sąjungos bendrų pinigų istorija

Kaune atidaryta paroda supažindina su Europos Sąjungos bendrų pinigų istorija

Vakar Lietuvos banko Kauno skyriuje (Maironio g. 25) atidaryta Europos Komisijos paroda “Eurų monetų kilmė”. Joje ne tik pristatoma euro pinigų kūrimo istorija, bet ir galima susipažinti su būsimomis lietuviškų eurų monetomis.

Parodoje galima pamatyti visus eurų monetų projektus, pasiekusius galutinį konkurso, surengto 1997-1998 m., etapą. Pateikiami ir tie darbai, kurie nebuvo atrinkti. Taip pat pristatomos neseniai atrinktos Lietuvos ir Estijos monetų nacionalinės pusės.

Lietuviškos eurų monetos bus su valstybės herbo simboliu Vyčiu. Praėjusių metų viduryje Lietuvos banko paskelbtame eurų monetų nacionalinės pusės modelių sukūrimo konkurse dalyvavo 14 autorių, kurie pateikė 54 gipsinius modelius. Geriausiais pripažinti skulptoriaus Antano Žukausko kūriniai. Vasario mėnesį patvirtinti jo sukurti eurų monetų nacionalinės pusės modeliai. Juos ir galima apžiūrėti parodoje.

Parodos atidaryme dalyvavusio Lietuvos banko valdybos pirmininko Reinoldijaus Šarkino teigimu, Lietuva tikisi gauti leidimą nukaldinti monetas gerokai anksčiau prieš jo įvedimą. Europos Komisijos Ekonomikos ir finansų generalinio direktorato generalinio direktoriaus pareigas einantis Hervė Karė teigė, kad Lietuva yra viena iš tų ES naujų narių, kurios sėkmingai rengiasi euro įvedimui.

Kiekviena valstybė pati pasirinko atrankos nacionalinei monetų pusei sukurti tvarką su sąlyga, kad bus pavaizduotos dvylika žvaigždučių, simbolizuojančių Europos Sąjungą, ir nurodoma nukalimo data.

Šiandien Europos Sąjungą sudaro 18 respublikų ir septynios konstitucinės monarchijos. Keturios monarchijos priklauso euro zonai (Ispanija, Belgija, Nyderlandai ir Liuksemburgas). Istoriškai ir dažnai pagal konstituciją jų monetose privalo būti pavaizduotas valdančio monarcho portretas. Taip padarė visos keturios valstybės bent ant vieno ir dviejų eurų monetų, nors kelios iš jų vis dėlto surengė monetų dizaino konkursus.

Kai kurios respublikos, atrinkdamos monetų dizaino projektus, laikėsi tęstinumo, pavyzdžiui, Airija, ant kurios monetų pavaizduota tradicinė keltų arfa (todėl šiuo atveju konkursas nebuvo rengiamas).

“Eurų monetų kilmė” yra keliaujanti paroda, kuri jau buvo rodoma Briuselyje, Frankfurte, Sienoje, Estijoje, Maltoje, Bratislavoje, Košicėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų