Ligos užkratas tūno paukštienoje

Ligos užkratas tūno paukštienoje

2008-05-22 09:00
Ligos užkratas tūno paukštienoje
Ligos užkratas tūno paukštienoje

Lietuvos tarnybos neskuba antrinti kolegoms iš Estijos, dėl salmoneliozės protrūkio viename Harju apskrities vaikų darželių apkaltinusiems lietuvišką vištieną.

Pirminiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, bendrovė „Girelės paukštynas“ nekalta dėl incidento Estijos Lo mieste, kur 79 vaikų darželio auklėtiniams ir keturiems darbuotojams nustatyta žarnyno infekcija, o 22 iš jų diagnozuota salmoneliozė. Estijos veterinarijos ir maisto tarnybos susirgimo priežastimi nurodė dar vasarį „Girelės paukštyne“ pagamintą mėsą, kurią darželiui pristatė Estijos bendrovė „AS Maagi“.

Lietuvos VMVT teigimu, Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje pirmą šių metų ketvirtį iš „Girelės paukštyno“ buvo atrinktos paukščių skerdienos ir atlikti tyrimai, bet užsikrėtimo salmonelėmis nebuvo nustatyta. Paukštyno komercijos direktorius Algis Kertinis patvirtino, kad šiuo metu įmonėje atliekamas produkcijos tyrimas. „Pagal protrūkio pasireiškimo mastą galima įtarti, kad susirgimo salmonelioze Estijos vaikų darželyje priežastis yra maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimas“, – pirmines išvadas dienraščiui komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Ar tai reiškia, kad salmonelių lietuviškoje vištienoje vis dėlto galėjo būti? VMVT atstovas patvirtino, kad šių bakterijų gali būti visur. Neatsitiktinai ES teisės aktuose, reglamentuojančiuose maisto saugą, pabrėžiama rizika susirgti žarnyno užkrečiamosiomis ligomis ir būtinybė termiškai apdoroti kai kuriuos maisto produktus.
Šių metų pradžioje Lietuvoje buvo sunaikinta apie 20 tonų iš Lenkijos atvežtos maltos vištienos, nes jose buvo rasta žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjų. Buvo parduota 13 tonų, bet susirgimo bangos nebuvo, nes malta vištiena buvo panaudota karštai pasterizuojamuose kulinarijos gaminiuose.

 „Vištiena yra vienas rizikingiausių produktų, todėl ją būtina virti ne trumpiau kaip pusę valandos, orkaitėje kepti 200 laipsnių temperatūroje ne trumpiau kaip 45 minutes“, – pamokė Z.Stanevičius.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, kasmet dėl žarnyno užkrečiamųjų ligų į medikus pagalbos kreipiasi apie 20 tūkstančių asmenų. Pernai Lietuvos vaikų ugdymo ir mokymo įstaigose užregistruota 380  šių susirgimų protrūkių. 23 jų įvyko dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės“, – konstatavo KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė. 

Susirgimai plinta pažeidžiant greitai gendančių maisto produktų saugojimo taisykles, gamybos technologiją, laikymo sąlygas bei kaimynystę, nesilaikant asmens higienos reikalavimų.

Nekviesta vaišių viešnia

 Salmonelė – ūmus žmogaus ir gyvulių infekcinis susirgimas, pažeidžiantis virškinimo sistemą. Neretai salmoneliozės priežastimi būna užkrėsti pieno produktai, kiaušiniai. Ši liga dažnesnė vasarą.

 Salmonelės sparčiai dauginasi 35 laipsnių šilumos temperatūroje. Specialistai pataria vengti rūkytos vištienos, kreminių pyragaičių ir kitų mažai termiškai apdorotų produktų.
 Simptomai: viduriavimas, žemas arterinis kraujospūdis, karščiavimas, pilvo skausmas, vėmimas, užkimęs balsas, retas šlapinimasis, sumažėjęs odos elastingumas, sausas liežuvis, net traukuliai, sąmonės praradimas.

 Viduriuojančiajam reikia duoti kuo daugiau skysčių ir druskų tirpalų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų