Pereiti į pagrindinį turinį

Litui devalvacija negresia

2008-12-09 09:00
Litui devalvacija negresia
Litui devalvacija negresia / Vytauto Liaudanskio nuotr. Artūras Buivydas

Pasklidus kalboms, kad Latvijai gali tekti devalvuoti savo nacionalinę valiutą latą, daugelis ėmė baimintis, ar tai negresia ir Lietuvai. Finansų ekspertai ir politikai ramina, kad tam pagrindo nėra.

Gandų karuselė

Latvijoje netyla kalbos apie galimą lato devalvavimą. Apie tai buvo užsiminęs ir Latvijos finansų ministras Atis Slakteris, komentuodamas šalies derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos. Praėjusį savaitgalį TVF misijos Latvijoje vadovas Christophas Rosenbergas pareiškė, kad nereikalaujama atsieti latą nuo euro ir keisti nacionalinės valiutos kursą.

Lato devalvacijos tikimybė neatrodo pagrįsta ir Lietuvos finansų ekspertams.

"Jei iš tiesų latviai devalvuotų latą, tai neigiamai atsilieptų ir mums. Ir ne tik dėl to, kad esame glaudžiai susijusios šalys kaimynės, bet ir dėl to, kad dauguma Europos šalių į Baltijos šalis žiūri kaip į vieną regioną, todėl visi net nesigilinę galvotų, jog prastai laikosi visos trys valstybės", – įsitikinęs finansų konsultantas Artūras Buivydas.

Laimėtų tik eksportas

Be to, į žinią apie lato devalvaciją neigiamai sureaguotų ir Lietuvos žmonės, kurie pultų atsiimti santaupų iš bankų, o tai neigiamai paveiktų visą šalies bankų sistemą. A.Buivydo įsitikinimu, kalbos, kad ir litas galėtų būti devalvuotas, yra absoliučiai nepagrįstos – tam nėra nei politinio, nei ekonominio pagrindo.

"Jei dabartinė naujai išrinkta valdžia nuspręstų devalvuoti litą, tuomet šalyje įvyktų tiek politinė, tiek ir finansinė krizė – žmonės prarastų pasitikėjimą ir bankų sektoriumi, ir politikais", – aiškino A.Buivydas.

Lito devalvavimas būtų naudingas tik eksportu užsiimančioms bendrovėms. Kitoms įmonėms tai atneštų daugybę finansinių nuostolių. Itin nukentėtų iš bankų paskolas eurais paėmę šalies gyventojai. Apie 70 proc. būsto ir vartojamųjų paskolų yra paimta eurais.

Bent dėl lito sutaria

Kadenciją baigiantis premjeras Gediminas Kirkilas taip pat mano, kad šiuo metu nėra jokio reikalo devalvuoti litą. Jis tvirtina, kad iš to galėtų pasipelnyti tik finansų spekuliantai, o paprasti žmonės labai nuskurstų.

"Manau, kad tam jokio poreikio nėra ir būtų visiškai absurdiška. Dėl ko jį reikėtų devalvuoti? Dėl to, kad pasipelnytų finansų spekuliantai, kurie daugiausia šiuos gandus ir skleidžia. Manau, šią globalią krizę galime išgyventi su litu ir dar sutvirtėjusiu", – spaudos konferencijoje vakar sakė G.Kirkilas.

Paskirtasis premjeras Andrius Kubilius taip pat atmetė galimybę devalvuoti litą. Jo žodžiais, naujoji Vyriausybė neplanavo, neplanuoja ir neplanuos lito devalvacijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų