Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojingos skardos ir dubenėliai

2009-02-12 09:00

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad uždrausta prekiauti juodomis kepimo skardomis ir kiniškais dubenėliais.

Iš rinkos išimamos Alytaus bendrovės "Baltmark" iš Ukrainos atvežtos juodos nepridegančio paviršiaus kepimo skardos. Nustatyta, kad šios kepimo skardos yra netinkamos naudoti – jų paviršius lupasi, todėl iš pažeistų kepimo skardų į maistą gali patekti neleistinos medžiagos.

Taip pat iš rinkos išimami ir 644 vienetai Kinijos bendrovės "Brightman International Trading Co., Limited" melamino dubenėliai, iš kurių į vandeninį ir rūgštinį tirpalą išsiskiria per didelis kiekis melamino. Šią prekę platina bendrovė "Maxima LT".

VMVT įspėja: jeigu nusipirkote minėtų gaminių, jų nenaudokite maistui ruošti, o jeigu turite pirkimo čekį, kreipkitės į prekybos vietą, iš kur įsigijote šiuos gaminius. Platintojai ir pardavėjai yra atsakingi, kad nesaugūs naudoti gaminiai būtų pašalinti iš rinkos, todėl privalo priimti nesaugų gaminį iš vartotojų.

Tarnybos specialistai šiuo metu atlieka tyrimą ir aiškinasi, kiek sveikatai nesaugių prekių buvo parduota.

Melaminas – cheminė medžiaga, naudojama trąšų, plastikinių ir ugniai slopinti skirtų priemonių, poliuretano gamybai. Melamino indais, jeigu jie turi atitinkamą sertifikatą, prekiauti leidžiama. Nors melaminas turi savybę patekti į maistą, higienos normos nustato kiekį, kurio viršyti negalima. Tačiau specialistai primygtinai ragina išsiaiškinti tokio indo naudojimo instrukciją. Mat vieni indai tinkami tik šaltam maistui, kiti – biriems produktams, treti apskritai netinkami maistui.

Medikai įspėja, kad žmogaus organizme besikaupiantis melaminas ilgainiui gali sukelti inkstų, kraujotakos ligas, virškinimo sutrikimus, šlapimo trakto opas, alergiją ir net vėžį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų