Pereiti į pagrindinį turinį

Premjero vizitas - su netikėtu posūkiu

2005-09-16 00:00

A.Brazauskas visą popietę praleido Kauno rajone

A.Brazauskas visą popietę praleido Kauno rajone

Vakar Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas Kauno rajone apžiūrėjo naujausiomis technologijomis aprūpintą galvijų fermą, ragavo lietuviškų obuolių ir ekologiškų produktų, domėjosi Babtų gimnazijos priestato statybos reikalais.

Karvės gulės ant kilimėlių

A.Brazauskas užsuko į Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) Praktinio mokymo ir bandymų centrą Giraitėje. Joje baigta statyti 150 vietų modelinė palaido gyvulių laikymo ferma su pieno bloku, mokomosiomis patalpomis. Šioje fermoje sumontuota naujausia gyvulių melžimo, šėrimo ir pieno šaldymo įranga.

Anot centro direktoriaus Sauliaus Makausko, naujas pastatas kainavo 2,815 milijono litų. “Jis skirtas studentų praktiniam ir tęstiniam specialistų mokymui. Karvės bus laikomos šaltoje patalpoje, kurioje net langų nėra, tik nedidelės orlaidės. Tai užtikrins kokybiškesnį pieną. Ferma pradės dirbti po mėnesio”, - sakė direktorius. Anot jo, mokymo centre auginama 300 karvių, 260 veislinių telyčių ir 80 penimų galvijų. Čia dirba 76 darbuotojai.

A.Brazauskas teigė esąs nustebęs, kad karvėms sukuriamos tokios komfortiškos sąlygos. “Mes mokome melžti karves, nes dabar melžia, kas nori”, - aiškino jam centro darbuotojai. “Per amžius taip buvo”, - sakė premjeras. Jis pasiteiravo, kiek primelžiama pieno, ar centras pats išsilaiko. “Išsilaikome iš savo gamybinės veiklos, parduodami pieną ir mėsinius galvijus”, - patikino S.Makauskas.

Turi didelių užmojų

Lietuvos veterinarijos akademijos rektorius Henrikas Žilinskas sakė, kad turima ir dar didesnių planų. “Norėtume įrengti gyvūnų veislinės vertės nustatymo ir aukcionų centrą. Tokie yra visame pasaulyje”, - pasakojo jis ir demonstravo vieną variantų, kuris kainuotų apie 30 milijonų litų. “Tokiuose centruose gyvūnai apžiūrimi, išrenkami geriausi”, - sakė jis. “Čia kaip šokių konkurse. Ir tokia arena skirta tik karvėms? Juk joje krepšinį galima žaisti”, - nusijuokė A.Brazauskas.

Šių metų kovo 13 dieną dėl sniego naštos ir dėl statybos broko nugriuvo mokymo centro veršidės stogas. Akademija neteko šešių telyčių. “Pastatą stačiusių firmų jau nebėra, nebuvo kam pareikšti pretenzijas. Iš dalies nuostolius padengė Švietimo ir mokslo ministerija, skyrusi 40 tūkstančių litų padarinių likvidavimui. Kreipsimės į Vyriausybę prašydami lėšų nugriovimui”, - “Kauno dienai” sakė S.Makauskas.

Prašė rodyti, o ne pasakoti

Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose premjeras buvo supažindintas su instituto veikla ir pasiekimais. Jis mielai ragavo šaltalankių ir aviečių sulčių, skanavo obuolių, domėjosi, ar Lietuvos ūkininkai pageidauja auginti ekologiškus produktus.

Instituto direktorius Česlovas Bobinas pristatė eksperimentinį vaisių ir daržovių perdirbimo modulį. “Jame bandysime naujas technologijas ir receptūras, ir jas mėginsime perduoti verslininkams ar ūkininkams. Pagrindinė kryptis - sveikų produktų be sintetinių priedų gamyba. Manau, kad tai turėtų paklausą ne tik Lietuvoje. Kol kas tai darome paprastomis sąlygomis, nedideliais pajėgumais”, - pasakojo direktorius. Įrengti šią liniją kainavo 1,250 milijono litų. Tam lėšų skyrė trys ministerijos ir pats institutas.

“Žinote, galva sukasi nuo jūsų terminų. Geriau mažiau pasakokite, bet rodykite”, - prašė A.Brazauskas, pakviestas apžiūrėti genetinių tyrimų laboratoriją.

Panoro apžiūrėti gimnaziją

Bebūdamas institute, A.Brazauskas sulaukė skambučio ir tuoj pat pranešė aukštą svečią lydėjusiam Kauno rajono merui Leonardui Gineikai, kad norėtų aplankyti Babtų gimnaziją. “Gavome tam tikrų signalų. Norime ta pačia proga apsilankyti joje”, - pasakė jis merui.

Netrukus L.Gineika paprašė instituto darbuotojų, kad susisiektų su mokyklos direktoriumi. “Nežinau, kodėl premjeras nori apžiūrėti mokyklą. Apie tai iš anksto nebuvo pranešta”, - gūžčiojo pečiais meras.

“Nėra jokios paslapties”, - “Kauno dienai” sakė mokyklos direktorius Vidas Mikalauskas. “Statome priestatą ir norime, kad būtų užtikrinta parama, o statyba nesitęstų 10 metų. Šiemet Vyriausybė jau skyrė 600 tūkstančių, o visa projekto vertė yra 6,8 milijono litų. Priestate įsikurs sporto kompleksas, valgykla, psichologinės pagalbos centras, atsiras laisvų patalpų pamokoms”, - pasakojo V.Mikalauskas.

A.Brazauskas direktoriaus teiravosi, kam reikalingas priestatas, kaip keičiasi mokinių skaičius. “Mokykla pastatyta 1962 metais. Tuomet ji buvo skirta 320 vaikų, o dabar turime beveik 500”, - aiškino direktorius.

Vėlai vakare premjeras dar lankėsi Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkės Genutės Staliūnienės ūkyje Kaniūkų kaime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų