Pereiti į pagrindinį turinį

Su skaitmenine televizija gyventojai jau apsiprato?

2012-11-28 10:40
Su skaitmenine televizija gyventojai jau apsiprato?
Su skaitmenine televizija gyventojai jau apsiprato? / Shutterstock nuotr.

Gyventojai jau mėnesį mato skaitmeninę televiziją. Nors vos išjungus analoginę trukdžių pasitaikė, dabar specialistai teigia, kad kokybiškesnę televiziją žiūrėti gali ir tie, kurių skaitmeninis signalas iš pradžių nepasiekė.

Veikia beveik visoje šalyje

Šiuo metu skaitmeninę antžeminę televiziją gali matyti 98 proc. Lietuvos gyventojų. Tai yra tiek pat, kiek galėjo matyti ir prieš tai veikusią analoginę antžeminę televiziją. Iki analoginės televizijos išjungimo skaitmeninių signalų aprėptis buvo apie 90 proc. šalies teritorijos, joje gyveno apie 97 proc. žmonių.

Todėl, vos šaliai perėjus prie skaitmeninės televizijos, dalis gyventojų televizorių ekranuose matė „sniegą“, o kiti, net ir turintys šiuolaikinę įrangą, negalėjo iš naujo susirasti kanalų, skundėsi vaizdo kokybe. Kai kurių Lietuvos vietų, pavyzdžiui, Nidos, kurį laiką nepasiekė jokie televizijos signalai.

Signalai pasiekia ir Nidą

Tačiau dabar specialistai tvirtina, kad keblumų gyventojams, norintiems žiūrėti skaitmeninę televiziją, kilti nebeturėtų.

„Kai buvo išjungta antžeminė analoginė televizija, padidinus TV siųstuvų galias, įrengus naują siųstuvą Nidoje ir pakeitus kodavimo parametrus, skaitmeninės antžeminės TV aprėptis padidėjo“, – teigė Ryšių reguliavimo tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė.

Šios tarnybos specialistai kelis mėnesius konsultavo gyventojus, kuriems perėjimas prie skaitmeninės televizijos sukėlė rūpesčių. Iš viso darbuotojai sulaukė beveik pusantro tūkstančio gyventojų skambučių.

„Nemažai skambučių sulaukta iš gyventojų, kurie anksčiau matė skaitmeninės televizijos programas, tačiau išjungus analoginę televiziją jų TV ekranuose vaizdas dingo dėl pakeistų transliavimo parametrų. Jiems rekomenduota perprogramuoti skaitmeninės TV priėmimo įrangą – atkurti skaitmeninės TV priėmimo įrangos (priedėlio) gamyklinius (pradinius) nustatymus ir iš naujo atlikti programų paiešką“, – sakė R.Karalienė.

Skambučių – vis mažiau

Taip pat tarnyba sulaukė nemažai gyventojų pranešimų, kad nepavyksta priimti skaitmeninės televizijos programų prijungus kolektyvines arba kambarines antenas.

Tačiau specialistai priminė, kad kolektyvinės televizijos priėmimo sistemos turi būti specialiai pritaikytos skaitmeninei televizijai, o naudoti kambarines antenas patartina tik iki 10 km nuo siųstuvo ir tik tuo atveju, kai kambario langai yra į siųstuvo pusę ir signalo neužstoja kliūtys.

Didžiausio skambučių antplūdžio tarnyba sulaukė pirmosiomis lapkričio dienomis, kai tik šalyje buvo išjungta analoginė televizija. Dabar besiskundžiančių per dieną sulaukiama vos apie 10, o specialistai tikisi, kad visi gyventojai šį mėnesį sėkmingai baigs įsirengti skaitmeninę televiziją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų