Pereiti į pagrindinį turinį

Tiksinti bomba

2012-04-16 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" ekonominių tyrimų vadovas

Europai pavyko save ir pasaulį apgaudinėti tik dvi savaites. Bene pusę mėnesio Ispanijos ir Italijos – didžiausių Europos probleminių valstybių – skolos bėdos, atrodė, kad išnyko. Tačiau tai lėmė fantasmagoriško dydžio Europos centrinio banko (ECB) injekcijos į šių šalių skolų supirkimą. Per praėjusių metų gruodį ir šių vasarį ECB įliejo apie 1 trln. eurų supirkdama euro zonos valstybių skolas. Tačiau tie pinigai, kaip kalbėjau anksčiau, tėra simptomų gydymas. Ir tai paaiškėjo anksčiau, nei tikėtasi.

Ispanijos skolinimosi palūkanos vėl auga, ir tam sustabdyti ECB nebegali sau leisti išspausdinti papildomo 1 trln. eurų. Nes tai sukeltų nevaldomą infliaciją ir nusmukdytų euro kursą iki tokio lygio, kuris būtų netoleruojamas dėl brangstančių importo prekių. Tačiau simptomų gydymo tendencija, atrodo, išlieka tokia pat gaji, kaip ir anksčiau. Iš bankų reikalaujama papildomo kapitalo, valstybių prašoma daugiau taupyti, pinigai spausdinami astronominiu tempu, o kaip paskatinti verslą ir gamybą – lieka tabu. Nors tai yra esmė.

Ne pinigai kuria ekonomiką, o ekonomika – pinigus. Pinigai yra tik žmonių tarpusavio mainų ir ekonominės veiklos rezultatas, o šiuo atveju ECB politika yra spausdinti pinigus, kad būtų sustiprinti bankų kapitalai ir palengvintas Europos valstybių skolinimasis, nors tai ir yra pagrindinė problema – skolos ir per mažai kapitalizuoti bankai. Vienintelis kelias – skausmingi sprendimai, probleminių valstybių bankrotai, skolų nurašymas, blogai veikiančių bankų perėmimas ir sunkus 3–5 metų nuosmukis. Nes tokie trumparegiški "po manęs nors ir tvanas" sprendimai sukels ne tik dar didesnes krizes, bet gali apskritai sustabdyti pasaulio ekonomiką ir privesti prie rimtų socialinių neramumų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų