Pereiti į pagrindinį turinį

Turizmo sodybų šeimininkai tikisi geresnių metų nei pernai

2013-05-22 10:50
Turizmo sodybų šeimininkai tikisi geresnių metų nei pernai
Turizmo sodybų šeimininkai tikisi geresnių metų nei pernai / Andriaus Ufarto / BFL nuotr.

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai planuoja, kad šie metai bus geresni nei praėję. Tiesa, didesnės pajamos realiu pelnu greičiausiai nevirs, nes reikės kompensuoti per itin prastą pavasarį patirtus nuostolius.

Atsigauna po pavasario

Kaimo turizmo sodybos skaudžiai išgyveno ekonominį sunkmetį, tačiau jau pernai galėjo džiaugtis vėl išaugusiu lankytojų srautu. Ši vasara, kurios sezoną į asociaciją susibūrusios kaimo turizmo sodybos oficialiai pradės gegužės 29 d., turėtų būti dar geresnė. Tiesa, kaimo turizmo paslaugas siūlantys verslininkai ploti katučių dėl to kol kas neskuba.

„Prisimename, kad pavasaris buvo labai šaltas ir mūsų verslui nepalankus. Tie žmonės, kurie pavasarį planavo aktyvų poilsį, planus keitė, o daug sodybų stovėjo tuščios. Tačiau šiuo metu iš sodybų šeimininkų mus pasiekiantys signalai yra gana optimistiški“, – sakė Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas.

Pašnekovo teigimu, kaimo turizmo sektoriaus verslininkai prognozuoja sėkmingą vasarą ir mano, kad per ją gautos pajamos kompensuos nesėkmingą pavasarį.

Vilioja Rytų kaimynus

Pasak L.Žabaliūno, nors absoliuti dauguma kaimo turizmo sodybose besiilsinčių svečių yra lietuviai, pastaruoju metu aiškiai juntamas ir didesnis užsienio piliečių susidomėjimas poilsiu Lietuvos kaime. Tokios atostogos vis labiau vilioja turistus iš Rusijos, Baltarusijos, kitų rytinių kaimynių.

„Stengiamės didinti užsienio svečių dalį, asociacija šiuo požiūriu tikrai užsiima aktyvia rinkodara, ypač Rusijai reklamuojame Zarasų ir Ignalinos kraštus, nes poilsis juose tikrai gali būti aktualus, pavyzdžiui, Sankt Peterburgo gyventojams“, – pasakojo Kaimo turizmo sodybų asociacijos vadovas.

Jo teigimu, poilsio kaimo turizmo sodybose kainos iš esmės nekinta jau keletą metų. Tiesa, vis dažniau dėl kainos tariamasi ne pagal kainyną, o individualiai, o tai priklauso nuo to, kokį paslaugų kompleksą pasirinksite.

Stengiasi tapti specializuotos

Lietuvos kaimo turizmo sodybose poilsio kaina vienam asmeniui svyruoja nuo dešimties iki poros šimtų litų už parą. Jei norėsite, kad tik jums priklausytų visa sodyba, teks pakloti maždaug nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. litų. Anot, L.Žabaliūno, bent kol kas ženklų, kad poilsio sodybose kainos šiemet galėtų kilti, nėra.

Kita pastebima pastarojo meto tendencija – vis daugiau kaimo turizmo sodybų stengiasi tapti specializuotos. Vienos siekia pritraukti ramaus poilsio nuošaliame kaime trokštančius žmones, kitos siūlo gausybę aktyvaus laisvalaikio pramogų, trečios orientuojasi į šeimas ir stengiasi pasiūlyti įvairaus amžiaus poilsiautojams aktualių paslaugų.

Be to, kaimo turizmo sodybų šeimininkai stengiasi jose įrengti ir konferencijų centrus. „Konferencijų centrai padeda sodybas įdarbinti ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis“, – teigė L.Žabaliūnas.


Kaimo turizmas skaičiais

Pernai kaimo turizmo sodybose apsilankė 260,7 tūkst. poilsiautojų, iš jų – 22,6 tūkst., arba 8,7 proc., užsieniečių. 2012 m., palyginti su 2011 m., kaimo turizmo sodybose ilsėjosi 3,1 proc. daugiau poilsiautojų. 2012 m. vidutinė poilsio kaimo turizmo sodyboje trukmė buvo 1,82 nakvynės (2011 m. – 1,67). Daugiausia užsieniečių atvyko iš Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ir Latvijos. Daugiausia poilsiautojų sulaukė Vilniaus (63,6 tūkst., arba 24,4 proc.), Kauno (45,7 tūkst., arba 17,5 proc.) ir Alytaus (41,8 tūkst., arba 16 proc.) apskritys.

Vidutinė nakvynės kaimo turizmo sodyboje kaina vienam asmeniui apskrityse svyravo nuo 31 iki 50 litų. Lietuvos gyventojas už nakvynę kaimo turizmo sodyboje vidutiniškai mokėjo 38 litus, užsienietis – 58 litus. Dauguma poilsiautojų atvykdavo tik savaitgaliais. Populiariausi mėnesiai ilsėtis kaimo turizmo sodybose buvo liepa ir rugpjūtis.

Praėjusiais metais apgyvendinimo paslaugas siūlė 605 kaimo turizmo sodybos. Daugiausia kaimo turizmo sodybų įsikūrusios Trakų, Zarasų, Lazdijų, Utenos, Ignalinos, Molėtų rajonų savivaldybėse. Apgyvendinimo paslaugas Trakų rajono savivaldybėje teikė 44 kaimo turizmo sodybos, Ignalinos – 40, Utenos – 38, Zarasų, Lazdijų ir Molėtų – po 36, Varėnos – 34, Plungės – 29, Klaipėdos rajono savivaldybėje – 25 kaimo turizmo sodybos.

Šaltinis: Statistikos departamentas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų