Pereiti į pagrindinį turinį

TVF malonė: prašyti ar ne?

2009-05-09 09:00
Senka: premjeras Andrius Kubilius į TVF pagalbą kol kas žvelgia ironiškai, nors ekspertai spėja, kad jau po prezidento rinkimų ji bus neišvengiama.
Senka: premjeras Andrius Kubilius į TVF pagalbą kol kas žvelgia ironiškai, nors ekspertai spėja, kad jau po prezidento rinkimų ji bus neišvengiama. / "Shutterstock" ir Gedimino Bartuškos nuotr.

Vis daugiau šalių į Tarptautinį valiutos fondą (TVF) kreipiasi pagalbos. Lietuvos Vyriausybė dar spardosi ir bando su krize kovoti pati. Ką tik nuo biudžeto nurėžusi 3 mlrd. litų, ji ketina laukti vasaros.

Vizitas pas gydytoją

Kaip jau rašėme, tarp pasaulio politikų TVF nėra populiarus, mat juos priverčia laikytis griežtos mokesčių ir pinigų politikos drausmės: smarkiai apriboti biudžeto išlaidas, atsisakyti įvairių lengvatų ar socialinių garantijų, didinti mokesčius. Tad kreipimasis į TVF su pagalbos prašymu Vyriausybei primena nemalonų vizitą pas gydytoją, kuris turi atlikti skausmingą, bet ne mažiau reikalingą pjūvį.

Apie tai, kad pjūvis neišvengiamas, kalba ekonomikos ekspertai, politikai ir net ministrų žmonos. Vos prieš kelias dienas apie TVF pagalbą prabilo vienas valdančiosios koalicijos partnerių Liberalų ir centro sąjungos vadovas Artūras Zuokas. Anot jo, matant dabartinę biudžeto surinkimo realybę ir per pirmus tris metų mėnesius atsiradusią 1,2 mlrd. litų skylę, TVF pagalba tampa neišvengiama.

A.Zuokas pripažino, kad pagalbos prašymas parodytų, jog ligšiolinės Vyriausybės pastangos mažinti išlaidavimą ir skatinti ekonomiką patyrė fiasko. Tačiau premjerui Andriui Kubiliui tokios kalbos dar sykį pasirodė juokingos.

"Finansų ministro žmona sakė, kad reikės kreiptis, mano žmona sakė, kad ne. Zuokas sako, kad reikės, Rimantas Dagys sako, kad ne. 26-ą kartą per šitas dvi savaites galiu pakartoti, kad mes nesibaiminame kreiptis į TVF, bet kreiptis tada, kai to reikės, jeigu to reikės. Kol kas tvarkomės patys", – pridūrė A.Kubilius.

"Jeigu Vyriausybė nesikreipia, tai reiškia, kad padėtis dar nėra tokia bloga. Kai iš tiesų imtų trūkti pinigų atlyginimams arba pensijoms mokėti, tuomet pasirinkimas būtų labai paprastas. Vyriausybė kreiptųsi ir tai padarytų labai greitai. Šiuo metu, nors vis prasčiau surenkamas biudžetas, ji dar gali sau leisti tokią prabangą svarstyti: kreiptis ar nesikreipti", – padėtį apibendrino SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, kuris apie TVF pagalbos poreikį buvo užsiminęs jau kovo viduryje.

Karpo ir laukia

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas dabartinę padėtį apibūdino taip: "Nors ranka prie telefono ištiesta, TVF numerio ji dar nerenka."

Pasak politiko, ar TVF pagalba neišvengiama, turėtų paaiškėti per artimiausius kelis mėnesius. "Žiūrėsim, kaip klostytis situacija, jeigu mokesčių korekcijos bus veiksmingos, į ekonomiką pradės sunktis pinigai, prasidės pagyvėjimas rinkose, tai iš duobės išlipsime ir patys", – vylėsi K.Glaveckas.

Ketvirtadienį Seimas patvirtino patikslintą šių metų biudžetą, kurio išlaidos turėtų sumažėti 3 mlrd. litų. Šį kartą užsimota prieš daugiausia uždirbančių valdininkų algas, viešojo sektoriaus investicijų programas ir nuspręsta sumažinti 3 tūkst. darbo vietų valstybiniame sektoriuje.

Beje, finansų ministras Algirdas Šemeta, kai buvo patvirtintas biudžetas, užsiminė, kad vasarą šis gali būti apkarpytas dar keletu milijardų. Finansų analitiko Stasio Jakeliūno nuomone, dar viena biudžeto korekcija birželį neišvengiama, tuomet gali būti ne tik mažinamos išlaidos, bet ir dar kartą didinami mokesčiai.

"Tai, kas buvo daroma iki šiol, realiai išlaidų nepadėjo sumažinti. Ar pavyks tai padaryti dabar, greitai pamatysime. Bandymas atleisti tuos 3 tūkst. žmonių iš valdžios institucijų bus tikrasis testas šiai Vyriausybei", – mano analitikas.

Jeigu Vyriausybės pastangos suvaldyti biudžeto deficitą ir šįkart neduos apčiuopiamų rezultatų, vasarą jai biudžetą teks karpyti jau per petį žiūrint atstovams iš TVF.

Lietuvoje – Latvijos scenarijus

Tačiau jei už finansų ministro nugaros kitą kartą koreguojant biudžetą jau stovėtų TVF, patikslinimai greičiausiai būtų gerokai griežtesni. G.Nausėdos nuomone, TVF iš Lietuvos Vyriausybės reikalautų laikytis dar griežtesnės finansinės disciplinos, toliau karpyti išlaidas. Ekonomistas nesiryžo spėlioti, kokių konkrečių priemonių turėtų imtis valdžia, tačiau pridūrė, kad jos per daug nesiskirtų nuo to, kas daroma dabar.

K.Glavecko nuomone, norint susidaryti vaizdą apie TVF reikalavimus, reikėtų pažvelgti į kaimynę Latviją ir Vengriją. "Iš esmės visur karpomos išlaidos socialinėms programoms, o Lietuvoje galėtų būti mažinamos motinystės pašalpos, kai kurių kategorijų pensijos, valstybės tarnautojų atlyginimai", – svarstė politikas ir pridūrė, kad yra gana daug sričių, kuriose TVF galėtų nurodyti karpyti valstybės išlaidas.

S.Jakeliūnas taip pat įsitikinęs, kad Lietuvoje, jeigu šalis kreiptųsi į fondą, viskas klostytųsi panašiai kaip ir šalyje kaimynėje. "Latvijoje problemos prasidėjo nuo "Parex" banko, TVF skyrė milijardus bankinei sistemai stabilizuoti. Ar tokių pačių problemų bus Lietuvoje, sunku pasakyti, bet viena iš TVF pagalbos funkcijų yra apsaugoti savo kolegas bankininkus. Vadinasi, TVF gali pareikalauti įkurti 3–4 mlrd. litų dydžio bankų stabilizavimo fondą", – apie galimus reikalavimus kalbėjo S.Jakeliūnas.

"Kitos sąlygos būtų susijusios su biudžeto deficito valdymu. Greičiausiai bus nustatyta 5 proc. riba, kurios negalėsime viršyti. Kadangi pinigai stebuklingai neatsiranda, gali tekti didinti pridėtinės vertės mokestį, "Sodros" įmokų tarifus, keisti finansavimo sąlygas sveikatos apsaugos srityje įvedant lovos mokestį, kaip tai padarė latviai", – svarstė finansų analitikas.

Rekomendacijų neklausė

Dar prieš dabartinę ekonomikos recesiją TVF atstovai Lietuvai ne kartą yra rekomendavę imtis įvairių priemonių valstybės finansams tvarkyti. Pavyzdžiui, fondo ekspertai ne kartą yra pabrėžę, kad Lietuvoje būtina įvesti nekilnojamojo turto mokestį. Šiam žingsniui niekaip nesiryžo ankstesnės socialdemokratų vadovaujamos vyriausybės, apie šį mokestį kol kas tik būsimuoju laiku kalba ir dabartinė valdančioji dauguma.

Fondas taip pat yra siūlęs atsisakyti įvairių mokesčių lengvatų, sumažinti neapmokestinamųjų pajamų dydį, išplėsti apmokestinimo bazę, imtis reformų švietimo ir sveikatos apsaugos sektoriuose.

Kai kuriuos iš šių dalykų, išskyrus švietimo reformą, pavyko įgyvendinti tik prispaudus ekonomikos krizei. Ko gero, likusios rekomendacijos gali būti įgyvendintos artimiausiu metu mainais už TVF pagalbą.

Laukia rinkimų?

Kaip matyti iš ekspertų nuomonių ir ankstesnių TVF rekomendacijų, sulaukus milijardinės fondo pagalbos šalyje gyvenimas greičiausiai netaptų lengvesnis, negu yra dabar. Kai kam jis greičiausiai netgi pasunkėtų. Tad fondo pinigai gali greitai apkarsti.

"Suprantama, tai veda prie didesnės socialinės, politinės įtampos, todėl A.Kubilius nesiryžta nieko daryti, nors galbūt ir numano, kad tai reikės neišvengiamai daryti po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų", – priežastis, kodėl Vyriausybė delsia, spėliojo S.Jakeliūnas.

Su juo buvo linkęs sutikti ir G.Nausėda: "Yra hipotezė, kad tai gali būti susiję su prezidento rinkimais. Baigsis rinkimai ir tai iš karto bus padaryta. Pagyvensim, pamatysim."

G.Nausėda pridūrė, kad užsitikrinę TVF pagalbą, turėtume bent vieną pliusą – tvirtą užnugarį ir galėtume šiek tiek laisviau kvėpuoti. Be to, neatmetama galimybė, kad TVF pagalba sumažintų šalies riziką ir leistų Vyriausybei palankesnėmis sąlygomis skolintis privataus kapitalo rinkose. Apie teigiamą TVF poveikį šalies skolinimosi reitingams yra kalbėję ir tarptautinės reitingų agentūros "Moody's" atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų