Viešbutis gali tapti namais

Ši žiema viešbučiams – ypač sunki. Dėl išlikimo kovojančio verslo atstovai mažina kainas, nuomoja kambarius ilgesniam laikui ir net apgyvendina studentus. Taip tikimasi išgyventi iki pavasario.

Virto bendrabučiu

Paklausę kurio nors Kauno studento namų adreso nenustebkite išgirdę miesto centre, greta Laisvės alėjos, esančio viešbučio adresą. Siekdamas prisidurti papildomų pajamų vienas garsiausių miesto viešbučių "Metropolis" ėmėsi naujos veiklos – dalį kambarių parengė ilgalaikei nuomai. Patraukli kaina, tvarkinga aplinka, patogi vieta netrukus pritraukė būrį studentų.

"Vienam aukštui esame įrengę virtuvę, panašiai kaip bendrabutyje, jos gyventojams pakanka", – apie teikiamas paslaugas pasakojo viešbučio "Metropolis", kuriame yra 75 kambariai, direktorė Diana Čekaitienė.

Dažniausiai, anot jos, vieną kambarį dalijasi du arba trys studentai, rečiau gyvenama po vieną. Vieno kambario nuoma mėnesiui atsieina 700 litų, jokių papildomų komunalinių mokesčių mokėti nereikia. Dalijantis kambarį su kitu žmogumi mėnesio nuomos kaina sumažėja iki 350–400 litų.

Mokamų paslaugų nenori

"Metropolyje" gyvenantys studentai kartais paprašo papildomų paslaugų: išskalbti ar išlyginti drabužius, tačiau už tai reikia mokėti.

"Svarstėme galimybę atidaryti bendrą skalbyklą, kuria studentai galėtų naudotis, bet vėliau šios minties atsisakėme, nes tai ekonomiškai nepasiteisintų", – sakė D.Čekaitienė. Nuolatiniai viešbučio gyventojai norėtų gauti daugiau paslaugų, tačiau tik nemokamų. Ekonomiškai gyvenantys kauniečiai papildomų, bet mokamų paslaugų nepageidauja.

Keturių žvaigždučių viešbučio "Kaunas" direktorius Šarūnas Mereckas patvirtino, kad viešbučiai pastaruoju metu turi mažiau svečių. Pernai viešbučio užimtumas buvo 9 proc. mažesnis nei 2007 m. Š.Mereckas prognozuoja, kad šįmet, palyginti su praėjusiais metais, visame Kaune viešbučių užimtumas sumažės mažiausiai 10–15 proc. Viešbutis "Kaunas", priešingai nei "Metropolis", nesiorientuoja į ekonominės klasės klientus. Tačiau ilgalaikių sutarčių su pasiturinčiais klientais sudaro. Pasirašius tokią sutartį pusmečiui, standartinio kambario kaina sumažėja iki 50 proc.

Proga apsigyventi viešbutyje

Ne ką geresnius laikus gyvena ir sostinės viešbučiai. Bendrovės "Mikotelgroup", Vilniuje valdančios ekonominės klasės viešbučius "Panorama", "Comfort Vilnius" ir "Mikotel", vadovybė taip pat priėmė sprendimą kambarius ilgesniam laikui nuomoti už specialią kainą.

Vienvietis kambarys autobusų stoties pašonėje įsikūrusiame trijų žvaigždučių viešbutyje "Panorama" mėnesiui kainuoja 1500 litų, dvivietis – 2200 litų. Į šią sumą mokesčiai už komunalines paslaugas jau įskaičiuoti.

Gėlių gatvėje esančiame trijų žvaigždučių viešbutyje "Comfort Vilnius" vienviečio kambario kaina siekia 1400, dviviečio – 1900 litų. Pylimo gatvėje įsikūrusiame dviejų žvaigždučių viešbutyje "Mikotel" gyventi mėnesį būtų pigiausia. Vienvietis kambarys atsieitų 990, dvivietis – 1500 litų. Panašią sumą tektų pakloti ir už buto sostinėje nuomą. Tiesa, nuomininkams dar kainuotų ir pabrangusios komunalinės paslaugos.

Pastangos išjudinti rinką

Tokią akciją sumaniusi šių viešbučių pardavimo ir rinkodaros vadovė Ieva Dumbliauskaitė dienraščiui neatskleidė, kiek žmonių jau susidomėjo galimybe gyvenamąjį plotą nuomotis viešbučiuose. Jos teigimu, akcija truks iki kovo 31-osios.

"Norime padėti klientui sutaupyti ir sunkmečiu užpildyti kambarius – stengiamės išjudinti vietos rinką. Deja, užsienio rinkų kliudyti negalime, nes neleidžia komplikuotas susisiekimas su Vilniumi. Galime susitarti su partneriais, kad jie atvežtų turistų, tačiau kaip tai padaryti? Dedame visas pastangas pritraukti turistų, tačiau aplinkybės mums ne padeda, bet trukdo", – apgailestavo I.Dumbliauskaitė.

Klientų sumažėjo 20 kartų

"Kol kas nekeliu kainų, padidėjusių mokesčių naštą prisiimu ant savo pečių – tokia ir akcija", – sakė sostinės Kalvarijų gatvėje esančio dviejų žvaigždučių viešbučio šeimininkas Gintautas Gasparavičius.

Galimybę išnuomoti ilgesniam laikui bent kelis viešbučio kambarius jis vertino kaip labai realią. "Klientų sumažėjo apie 20 kartų. Anksčiau per parą būdavo užimti bent 22 kambariai, dabar – vos vienas ar du", – apgailestavo G.Gasparavičius.

Kalbintų viešbučių atstovai tikino, kad svarbiausia iškęsti žiemą. Viliamasi, kad vasaros sezonu viešbučių rinka atsigaus ir įkvėps tyro oro.

Apkarpė algas

Viešbučių "Ecotel Vilnius" ir "Holiday Inn Vilnius" personalo vadovė Zita Krūkonytė neslėpė, kad viešbučių išlaidas personalo darbo užmokesčiui bus stengiamasi sumažinti tiek, kiek pakilo pridėtinės vertės mokestis (PVM) – 14 proc.

Ši žiema viešbučiams – kaip niekada sunki. "Anksčiau vykdavo konferencijos, seminarai, dabar įmonės jų neberengia – taupo. Pasijuto ir problemos dėl "flyLAL" – turistai anuliuoja kambarių užsakymus. Vasarai užsakymų turime, bet irgi neaišku, kiek jie realizuosis", – svarstė Z.Krūkonytė.

Paslaugos nebent brangs

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė irgi patvirtino, kad viešbučiams ir restoranams dabar nelengvas metas. Atleidžiami darbuotojai. Kai kas stabdo veiklą iki pavasario ar visiškai pasitraukia iš rinkos.

"Akcijos yra sveikintinos. Kitas klausimas, kiek žmonių jomis pasinaudos", – akcijų veiksmingumu abejojo E.Dilkienė. Galimybę, kad viešbučiai ateityje mažins paslaugų kainas, ji atmetė kaip nerealią. "To tikrai nebus, nes mokesčiai kyla, išlaidos auga. Netgi priešingai: tikėtina, kad paslaugos brangs tiek, kiek viešbučiams kilo PVM", – prognozavo E.Dilkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepolitikas

nepolitikas portretas
koks viešbučiui skirtumas, kas moka pinigus? aišku geriau išnuomoti kambarius, kad ir studentams, negu laikyti tuščius

123

123 portretas
buvau as tam viesbutyje ir pakraupau , kad taip apleist , ten kosmaras ne viesbutis , statynys grazus is isores o vidus kosmar , isore reik palikt o vidine dali nugriaut ir naujoviska pastatyt , nes siaip tai kosmaras . jei geriau viska isziurejus galima butu labai gera viesbutuka su visokiais klubais ir pramogom ir t.t. gal net sujunk po zeme su merkurijum . ten tie savininkai truputuka apsileide

Saulius1

Saulius1 portretas
Na, vasarą jaunimas į gamtą vyks, o štai žiemą - kur jie glaudžias?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių