Karšti NCAA lietuvio G. Maldūno įspūdžiai iš Amerikos

Lietuvoje paskutinį sezoną žaidžiau būdamas tik devintokas, todėl palyginti treniruočiu sąlygas Lietuvoje ir Amerikoje yra labai sunku. Tačiau galiu papasakoti kaip vyksta pasiruošimas sezonui ir treniruotės IVY lygoje.

Visų pirma, NCAA yra suskirstytas į tris divizionus. Pirmajame divizione varžosi 347-ios komandos. Jos yra suskirstytos į 30 konferencijų. Tarp tų konferencijų yra ir IVY League, kuri turi bene giliausias akademines tradicijas ir yra žinoma kaip viena prestižiskiausių konferencijų mokslo atžvilgiu. Šiai konferencijai priklauso aštuonios komandos: mano atstovaujamas „Dartmouth College“, „Harvard“, „Yale“, „Princeton“, „Columbia“, „Cornell“, „UPenn“ ir „Brown“.

Dauguma trenerių Lietuvoje galvoja, kad sportininkai, išvykę į JAV netobulėja taip, kaip galėtų tobulėti Leituvoje, kadangi NCAA sezonas yra daug trumpesnis. Nors sezonas tetrunka keturis ar penkis mėnesius, universitete mes neikada nenustojame žaisti krepšinio. Rugsėjo mėnesį, vos tik atvykus į universitetą, jau pradedame indvidualias treniruotes su treneriais (kurių turime penkis), taip pat keturis kartus per savaite kilnojame svorius ir dirbame treniruoklių salėje. Na, o kiekvieną ankstų šeštadienio rytą susirenkame salėje ir vyksta fizinis pasiruošimas: daug bėgiojimo ir visokių kitų pratimų gerinti ištvermei. Užsidedame širdies monitorius, kurie rodo pulsą ir tai padeda treneriams išsiaiškinti, kas vasarą sunkiai dirbo, kas greičiau pavargsta, ir kam reikia kiek laiko atsigauti.

Spalio viduryje prasideda oficialios treniruotės. Savaitgaliais turime dvi treniruotes per dieną, bet per savaitę treniruojames tik po kartą per dieną, kadangi mokslams teikiame pirmenybę. Taip pat, prasidėjus oficialioms treniruotėms, į treniruoklių salę renkamės du kartus per savaitę. Pasitreniravus apie mėnesį, prasideda sezonas. Pirmosios varžybos būna lapkričio pradžioje. Mėnesio gale mūsų universitete pasibaigia mokslai, todėl turime apie dviejų savaičių pertrauką tarp rungtynių, nes pagal NCAA taisykles per egzaminų sesiją yra draudžiama treniruotis ir žaisti.

Visas gruodžio mėnuo priklauso tik krepšiniui. Daug keliaujame, skrendame į kitas valstijas žaisti prieš įvairias komandas. Kalėdų laiku gauname 3 laisvas dienas grįžti namo ar aplankyti draugus. Žinoma, man netenka grįžti namo, todėl Kalėdas praleidžiu draugų namuose. Po naujų metų pradedame žaisti prieš savo konferencijos komandas. Nuo šių varžybų priklauso ar žaisime „Kovo beprotybėje“ („March Madness“), ar ne. Tik viena iš aštuonių  IVY League komandų (laimėjusi reguliarųjį sezoną) ten patenka, todėl kiekvienos rungtynės yra labai svarbios. Kovo pirmoje pusėje baigiasi sezonas, o vėliau prasideda „Kovo beprotybė“ kurioje kovoja 68 stipriausios NCAA komandos.

Pasibaigus sezonui krepšinio nepamirštame ir dirbame su komanda visą pavasarį. Keturis kartus per savaitę renkamės treniruoklių salėje, ir taip pat individualiai treniruojamės su treneriais. Oficialios treniruotės yra draudžiamos NCAA taisyklių, bet tai mums netrukdo susirinkti ir patiems susiorganizuoti neoficialias treniruotes, kuriose ruošiames artėjančiam sezonui.

Nors oficialios rungtynės NCAA turnyre trunka tik kelis mėnesius, bet krepšinio mes čia nepamirštame ištisus metus. Todėl gandai, kad išvykus į Ameriką, tobulėti yra sunkiau nei Lietuvoje, yra neteisingi ir tai galima išvysti Lietuvos rinktinėje, kurios pusė sudėties žaidė NCAA lygoje (Pocius, Jasikevičius, Kleiza, Kavaliauskas, Kaukėnas ir Songaila).


Šiame straipsnyje: Gabrielius Maldūnas NCAAJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių