Pereiti į pagrindinį turinį

K.Kemzūra: lietuvius galima nugalėti, bet sunaikinti - niekada

2010-09-10 10:45
K.Kemzūra: lietuvius galima nugalėti, bet sunaikinti - niekada
K.Kemzūra: lietuvius galima nugalėti, bet sunaikinti - niekada / Tomo Raginos nuotr.

Nesustabdomai skriejančių lietuvių strategas Kęstutis Kemzūra pergalingo žaidimo priežasčių ieškojo ir sunkios istorijos suformuotame tautos charakteryje.

Su trenksmu išmetusi Argentinos komandą iš kovos dėl Pasaulio čempionato apdovanojimų Lietuvos rinktinė atsidūrė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio epicentre.

Planetos pirmenybių pusfinalyje debiutuosiantys lietuviai pribloškė daugelį ne tik savo rezultatais, bet ir pagreitį įgaunančiu žaidimu.

“Esame maža tauta, o mūsų fenomenas yra tai, kad mes niekada nepasiduodame. Mūsų šalies istorija buvo sunki, bet mes išgyvenome. Galite laimėti prieš mus rungtynes, bet negalite sunaikinti mūsų. Tuo esame ypatingi”, - po triumfo pirmenybių ketvirtfinalyje kalbėjo K.Kemzūra.

Paklaustas apie įspūdingą pergalę prieš argentiniečius, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris šyptelėjo.

“Tiesiog labai nenorėjau žaisti prieš Deivido Blatto komandą”, - sakė specialistas, kuris, pralaimėjimo ketvirtfinalyje atveju, būtų turėjęs ruošti auklėtinius dvikovai dėl 5-8 vietų su savo artimo draugo vadovaujama Rusijos ekipa.

“Gerai pasiruošėme rungtynėms fiziškai ir ypač psichologiškai. Šiandien Argentinos komanda jautė didesnį spaudimą, - surimtėjęs kalbėjo K.Kemzūra. - Žinojome, kad mūsų pranašumu turėtų būti ilgesnis atsarginių suolas. Todėl pradėjome rungtynes agresyviai gindamiesi, o vienas svarbiausių pergalės faktorių buvo sustabdytas Luisas Scola ir jo žaidimas du prieš du su Pablo Prigioniu. Antroje rungtynių dalyje argentiniečiai bandė gintis zona, bet mums pasisekė pataikyti iš tolimų distancijų ir sugebėjome išlaikyti teigiamą rezultatą.”

- Ką tokio pasakėte vyrams prieš rungtynes, kad jie šitaip žaidė? - paklausėme K.Kemzūros

- Pasakiau, kad esame ten, kur norėjome būti, kad užsitarnavome šio šanso. Sakiau, jog galime įveikti Argentiną, jeigu laikysimės žaidimo plano ir nuoširdžiai dirbsime. Manau, mes tai padarėme.

- Kaip pavyko sustabdyti L.Scola?

- Norėčiau paminėti Robertą Javtoką. Paprastai nemėgstu išskirti kurio nors žaidėjo, bet šįkart Robertas atliko išties didžiulį darbą. Komplimentų užsitarnavo ir visi kiti - mums pavyko sustabdyti P.Prigionio ir L.Scola duetą, jų žaidimą du prieš du. Esmė buvo agresyvumas, intensyvumas ir tempas.

- Formos piką ir planavote pasiekti šiame varžybų etape?

- Jeigu anksčiau būtume žaidę visiškai be formos, turbūt nebūtume tiek nukeliavę. Žinoma, buvo visokių duobelių, bet svarbu galutinis rezultatas.

- Jau per pirmą kėlinį aikštėje pabuvojo devyni krepšininkai. Taip norėjote palaikyti aukštą žaidimo spartą ir nuvarginti varžovus?

- Taip. Matėme, kad varžovų žaidėjų rotacija yra labai maža, todėl supratau, kad treneris lemiamose varžybose pasitiki tik šešiais-septyniais žaidėjais. Mes, norėdami išlaikyti tempą ir agresyvumą, turėjome dažnai keisti sudėtį. Tie, kurie kilo nuo suolo, turėjo atlikti savo pareigas ne prasčiau nei pagrindiniai krepšininkai, ir jie tai padarė, netgi pridėjo agresijos. Atvirai kalbant, nenorėjau, kad mačo su Argentina baigtis spręstųsi paskutinėmis minutėmis, nes varžovai turi pernelyg daug patirties ir puikiai žino, kaip sužaisti rungtynių pabaigą.

- Šiandien komandos gynyba buvo geriausia per iki šiol sužaistas rungtynes Turkijoje?

- Buvo gerų momentų ir anksčiau, bet šiandien pasirinkome teisingausią taktiką ir gynėmės agresyviausiai. Zoninė gynyba gerai veikė ir mače su prancūzais - jei pastudijuotumėte statistiką, mūsų gynyba ir šiaip yra viena geresnių tarp čempionato dalyvių.

- Kodėl šįkart, priešingai nei ankstesnėse rungtynėse, lietuviams pavyko galingai žaisti nuo pat mačo pradžios?

- Pabandėme susiaurinti nurodymus žaidėjams ir palikti tik pačius svarbiausius, kad nereikėtų daug galvoti, o būtų galima tiesiog daryti. Pavyzdžiui, ginantis nuo žaidimo du prieš du, gynėjas turi brautis pro užtvarą, glaustis prie žmogaus su kamuoliu. O aukštaūgis turi visada būti prilipęs prie L.Scola, kad jis negautų kamuolio. Kitas dalykas - vyrų nusiteikimas. Jie išėjo be baimės, žinodami, ką reikia daryti.

- JAV rinktinė, su kuria susitiksite pusfinalyje, yra įveikiama?

- Tai bus vienos rungtynės, per kurias galima viskas. Šiandien rusai labai gerai kovėsi su amerikiečiais. Mes eisime kovoti dėl pergalės, kaip ir visada.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų