Moterų krepšinio rinktinėje - vienintelis nuostolis

Moterų krepšinio rinktinės strategas Algirdas Paulauskas džiaugiasi, jog visos pajėgiausios šalies žaidėjos neatsisako ginti Lietuvos garbės. Tačiau treneriui teks kamšyti spragą įžaidėjos pozicijoje.

Sudėtyje - viena įžaidėja

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) paskelbė 2011 m. Europos čempionato atrankos turnyre dalyvausiančios nacionalinės moterų rinktinės kandidačių sąrašą, į kurį įtraukta penkiolika žaidėjų. Pasak komandos vyriausiojo trenerio Algirdo Paulausko, sudarytas sąrašas yra galutinis, ir jo papildyti nebeplanuojama.

Atstovauti rinktinei atsisakė vienintelė Iveta Marčiauskaitė, sugrįžtanti į didįjį krepšinį po motinystės atostogų. Vidurio puolėja savo sprendimą motyvavo noru sutvirtėti ir geriau pasiruošti sezonui.

Rinktinėje nežais ir ne itin sėkmingai šiemet rungtyniavusi Vilniaus TEO įžaidėja Aurimė Rinkevičiūtė, kuri šiuo metu gydosi rankos lūžį. Todėl komandos sudėtyje liko tik viena tikra įžaidėja - naudingiausia šio sezono Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) krepšininkė Rima Valentienė, žaidžianti „Cesis“ ekipoje.

„Malonu, kad krepšininkės pačios veržiasi į rinktinę. Galbūt į kandidačių sąrašą buvo galima įtraukti ir daugiau žaidėjų, bet pasirengimui neturėsime daug laiko, todėl pasirinkome optimaliausią krepšininkių skaičių“, - sakė A.Paulauskas.

Krepšininkės - kovingos

Lietuvos rinktinė dėl kelialapio į Europos pirmenybes rugpjūtį kovos su varžovėmis iš atrankos turnyro A grupės: Belgijos, Italijos, Kroatijos ir Olandijos krepšininkėmis.

„Mūsų tikslai bus patys aukščiausi: norime užimti pirmą vietą grupėje ir patekti į Europos čempionatą. Rinktinės pagrindas beveik nepakito - džiugu, kad visos susirenkame, puikiai pažįstame viena kitą“, - kalbėjo geriausia praėjusių metų šalies krepšininkė Gintarė Petronytė.

„Reikia pakelti Lietuvos moterų krepšinio lygį, todėl stengsimės pasiekti kuo daugiau pergalių“, - žadėjo po ilgos pertraukos prie rinktinės treniruočių prisidėsianti Vaida Sipavičiūtė, virtusi šio Eurolygos sezono lietuvišku atradimu. Segedo „Szeviep“ vidurio puolėja per rungtynes vidutiniškai pelnė po 15,6 taško.

„Vaida - naujoji mūsų viltis“, - V.Sipavičiūtės progresą gyrė A.Paulauskas.

Krepšininkės į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje susirinks birželio viduryje. Liepą rinktinė sužais aštuonis draugiškus mačus su Bulgarijos, Japonijos ir Ukrainos ekipomis.

Treneris nesijaudina

Visas Europos pirmenybių atrankos turnyro namų rungtynes rinktinė žais Kauno sporto halėje, kuria laikinosios sostinės savivaldybė leido naudotis nemokamai. „Iki šiol rinktinė daugiausia žaisdavo Vilniuje arba Druskininkuose, kur nesusirinkdavo labai daug žiūrovų. O Kaune vien Gintarė (Petronytė - red. past.) kiek gerbėjų turi... Todėl palaikymas turėtų būti geras. Tikiuosi, kad ištikimiausi vilniečiai nesupyks ir atvažiuos į Kauną“, - kalbėjo A.Paulauskas.

- Kodėl į kandidačių sąrašą neįtraukėte A.Rinkevičiūtės? - portalas pasiteiravo moterų rinktinės vyriausiojo trenerio.

- Jai reikia atsigauti po traumų - ir fiziškai, ir morališkai. Bet ji galės žaisti jaunimo rinktinėje.

- Sąraše yra tik viena tikra įžaidėja. Ar ši pozicija yra komandos silpnoji vieta?

- Įžaidėjas reikia patiems ugdytis - niekur jų dabar nėra. Visoje Europoje yra tik kelios tikros įžaidėjos. R.Valentienė šiemet atsigavo, sezonas jai buvo labai sėkmingas. Dedu į ją nemažas viltis. Rimą pakeisti galės M.Sauliūtė arba A.Bimbaitė, kuriai jau teko imtis įžaidėjos pareigų „Dinamo“ komandoje. Žinoma, tai nėra jos pozicija - rungtyniaudama įžaidėja Aušra negali išnaudoti savo galimybių puolant. Bet tokiu atveju sustiprėja gynyba. Iš kitos pusės, matėme praėjusių metų Europos čempionate, kaip vyrų rinktinei trūko įžaidėjo. Tačiau viliuosi, kad mūsų gynėjos mokės protingai palaikyti kamuolį.

- Į rinktinę kviečiate šį sezoną dėl traumos nerungtyniavusią Dainą Staugaitienę. Ar ji spės pasiruošti?

- Tikimės, kad iki pirmosios stovyklos pradžios (birželio 19 d. - red. past.) ji jau bus pasiekusi reikiamą sportinę formą ir galės rimtai treniruotis. Žiūrėsime, ar ji galės būti mums naudinga.

- Kuri varžovių komanda atrodo grėsmingiausiai?

- Nieko nežinau apie olandes, bet likusios ekipos yra tikrai pajėgios. Italijos rinktinės galimybės visiems žinomos, o Kroatijoje krepšinio tradicijos yra tokios pačios gilios, kaip ir Lietuvoje. Kroatija turi daug pajėgių krepšininkių, kurios išsibarsčiusios po visą Europą, tik klausimas, ar jas visas pavyks surinkti. Jeigu Belgijos rinktinei atstovaus Ann Wauters, ši komanda taip pat bus galinga jėga. Buvau susitikęs A.Wauters Jekaterinburge - trumpai šnektelėjome, bet tada dar jos neklausiau, ar ji padės Belgijos komandai. Kuo mažiau žinau, tuo ramiau miegoti (juokiasi - red. past.).

- O jūsų sugrįžimas į rinktinę leidžia jums išsimiegoti?

- Jau ne tas amžius, kad labai jaudintumeisi... Nemiegi prieš rungtynes, o dabar viskas gerai.

- Ar draugiškų rungtynių planas ir varžovės tenkina jus?

- Norėtųsi sudalyvauti kokiame nors turnyre, bet tokių galimybių neturėsime. Visada labai sunku žaisti su bulgarėmis - jos kapojasi, draskosi. Svarbu nepatirti traumų, bet, fizinio krūvio atžvilgiu, šios rungtynės turėtų būti labai naudingos. Japonės žaidžia kitokį krepšinį nei europietės, ir žaisti su jomis yra labai įdomu. Ukrainietės bus paskutinės mūsų varžovės prieš oficialias rungtynes. Manau, mačai su šia komanda taip pat duos mums naudos.


Moterų krepšinio rinktinės kandidatės:

Gynėjos:

Rima Valentienė - „Cesis“ (Latvija);

Aušra Bimbaitė - Kursko „Dinamo“ (Rusija);

Sandra Linkevičienė - Kursko „Dinamo“ (Rusija);

Milda Sauliūtė - Vilniaus TEO;

Greta Lukšytė - Šiaurės Karolinos universitetas (JAV);

Marina Solopova - Klaipėdos „Lemminkainen“;

Daina Staugaitienė - Vilniaus TEO;

Puolėjos:

Agnė Abromaitė - Saragosos „Mann Filter“ (Ispanija);

Eglė Staknevičienė - Vigo „RC Celta-Indepo“ (Ispanija);

Indrė Dudėnaitė - Vilniaus TEO;

Lina Aglinskaitė - Kauno „Laisvė“;

Vidurio puolėjos:

Giedrė Paugaitė - Vilniaus TEO;

Gintarė Petronytė - Atėnų „Athinaikos“ (Graikija);

Irena Vizbarienė - Atėnų „Athinaikos“ (Graikija);

Vaida Sipavičiūtė - Segedo „Szeviep“ (Vengrija).


Draugiškų rungtynių grafikas:

Liepos 9 d. Lietuva - Bulgarija (Druskininkai)

Liepos 10 d. Lietuva - Bulgarija (Druskininkai)

Liepos 11 d. Lietuva - Bulgarija (Druskininkai)

Liepos 16 d. Lietuva - Japonija (Vilnius arba Panevėžys)

Liepos 17 d. Lietuva - Japonija (Vilnius arba Panevėžys)

Liepos 18 d. Lietuva - Japonija (Vilnius arba Panevėžys)

Liepos 27 d. Lietuva - Ukraina (Kaunas)

Liepos 28 d. Lietuva - Ukraina (Kaunas)


Europos čempionato atrankos rungtynės:

Rugpjūčio 2 d. Lietuva - Olandija (Kaunas)

Rugpjūčio 5 d. Kroatija - Lietuva

Rugpjūčio 8 d. Lietuva - Belgija (Kaunas)

Rugpjūčio 11 d. Italija - Lietuva

Rugpjūčio 17 d. Olandija - Lietuva

Rugpjūčio 20 d. Lietuva - Kroatija (Kaunas)

Rugpjūčio 23 d. Belgija - Lietuva

Rugpjūčio 26 d. Lietuva - Italija (Kaunas)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių