Sportininkai aiškinsis dėl pradangintų milijonų

Kone dviejų milijonų litų pradanginimu kaltinamiems Panevėžio rankinio sporto klubo „Viesulas“ vadovams teks atsakyti prieš teismą.

Klubo prezidentas ir valdybos pirmininkas, šiuo metu „Minties“ gimnazijoje kūno kultūros mokytoju dirbantis 50 m. Laimas Šimoliūnas kaltinamas svetimo turto pasisavinimu, iššvaistymu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu.

Klubo buhalterinę apskaitą tvarkiusiam valdybos nariui, Kūno kultūros ir sporto centre einančiam administratoriaus pareigas 52 m. Viliui Laurinavičiui pateikti kaltinimai taip pat pasisavinus svetimą turtą, sukčiavus ir klastojus dokumentus.

V.Laurinavičius su teisėsauga reikalų turi nebe pirmą kartą. Praėjusiais metais Panevėžio apylinkės teismas už dokumentų klastojimą jam skyrė 3500 Lt baudą.

Kaltinimus atmeta

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad 2005–2006 m. rankinio sporto klubui „Viesulas“ rėmėjų suteikta finansinė parama ir kiti grynieji pinigai buvo naudojami apeinant įstatymus. Šitaip klubui buvo padarytas 1 mln. 976 tūkst. Lt nuostolis.

Kur dingo klubui priklausantys pinigai, L.Šimoliūnas ir V.Laurinavičius turės paaiškinti teisme.

Milijonine afera kaltinami buvę kolegos apie „Viesulo“ reikalus kalbėti vengia. L.Šimoliūnas teisinasi, esą tą daryti jam uždraudęs advokatas.

„Kaltinimų nepripažįstu. Tai yra blefas. O daugiau kalbėti neturiu teisės“, – tvirtino į teisiamųjų suolą sėsiantis gimnazijos pedagogas.

V.Laurinavičius, išgirdęs, kad skambina žurnalistai, pageidavo pokalbį atidėti kitai dienai.

Pinigų plovyklos

Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro Justino Pupkos teigimu, sporto klubai disponuoja dideliais pinigais, tačiau kaip jie naudojami, niekas nekontroliuoja.

„Tokiu būdu klubų vadovams sudaromos palankios sąlygos pasisavinti ir iššvaistyti rėmėjų teikiamą finansinę paramą ir kitas sportui skiriamas lėšas. Prokurorai principingai reikalauja grąžinti iššvaistytus milijonus, nors tam kartais prireikia ne vienos instancijos teismo sprendimo“, – pripažino J.Pupka.

Šiuo metu Panevėžio apygardos teismas nagrinėja bylą, kurioje beveik milijono litų iššvaistymu kaltinamas Panevėžio moterų rankinio sporto klubo „Kova“ prezidentas, buvęs miesto Savivaldybės darbuotojas Vytautas Steponas Buterlevičius. Kartu su klubo prezidentu teisiami ir du treneriai bei vienos bendrovės vadovas.

Teismo verdikto užpernai sulaukė ir Panevėžio automobilių techninio sporto klubo „Greičio ruožas“ prezidentas Sergejus Mirošničenka. Panevėžio apygardos teismo sprendimu, jam teks atlyginti 6 milijonų 100 tūkst litų sporto klubui padarytą žalą.

Tokio dydžio ieškiniai teisinėje praktikoje patenkinami ne taip dažnai.

Teismo kaltu buvo pripažintas ir automobilių sporto klubo „Akimirka“ prezidentas Arūnas Jonas Samalionis, pradanginęs jam patikėtus daugiau kaip pusantro milijono litų. Jam paskirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Per sporto klubus pinigai plaunami paprastai pagal tą patį scenarijų. Kokia nors įmonė skiria pinigų klubui paremti, šie pervedami į banką su nuoroda „parama“. Tie pinigai neįtraukiami į įmonės veiklos nuostolius, be to, jai dar suteikiamos mokesčių lengvatos.

Tačiau į banką pervesti pinigai paties klubo nepasiekia. Paprastai jo savininkas sutartą sumą pasiima sau, o likusią grąžina neva labdarą suteikusiai įmonei.


Šiame straipsnyje: sportininkasPanevėžyslitai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių