Pereiti į pagrindinį turinį

Sporto valdymas - viena svarbiausių temų Europos Sąjungoje

2012-01-04 20:54
Sporto valdymas - viena svarbiausių temų Europos Sąjungoje
Sporto valdymas - viena svarbiausių temų Europos Sąjungoje / Andriaus Ufarto (BFL)

Antrąjį 2011 metų pusmetį Europos Sąjungai pirmininkavusi Lenkija didelį dėmesį skyrė gero valdymo sporte temai, taip pat su ja susijusiems klausimams – kovai su susitarimais dėl varžybų rezultatų, kovai prieš dopingą. Šiais metais pirmininkavimą pradėjusi Danija tęs šias temas, taip pat turės tobulinti Europos Komisijos parengtą naujos sporto finansavimo programos nuo 2014 metų projektą.

Pasak Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio, Lenkijos pirmininkavimo metu vyko aktyvios diskusijos, ką reiškia geras valdymas sporte, koks turėtų būti valstybės vaidmuo diegiant gero valdymo principus, kartu nepažeidžiant sporto organizacijų autonomijos. Daugelis šalių kalba apie gero valdymo principų – skaidrumo, varžybų sąžiningumo, etikos kodekso – reikalavimus sporto organizacijų pripažinimo bei finansavimo procese.

„Kaip Lietuvos gero valdymo pavyzdį už sportą atsakingų generalinių direktorių susitikime pristačiau Europos vyrų krepšinio čempionato metu vykusį sklandų bendradarbiavimą ir aiškiai apibrėžtas atsakomybes tarp valstybės ir savivaldybių institucijų, Europos bei nacionalinės krepšinio federacijų, savanorių, privačių saugos tarnybų. Sprendimas sporte atsisakyti operacijų grynaisiais valstybės pinigais taip pat sulaukė didelio kitų šalių susidomėjimo“, – sakė departamento direktorius K. Rimšelis.

Daugelio šalių atstovai, kalbėdami apie gerą valdymą sporte, pabrėžia, kad prie kilnios, taurios sporto srities neretai šliejasi kriminalinis pasaulis, siekdamas plauti pinigus iš nusikalstamos veiklos. ES Tarybos įsteigta „Gero valdymo“ ekspertų darbo grupė turės pateikti konkrečius dokumentų pasiūlymus Tarybai dėl skaidrumo užtikrinimo sporto organizacijose, dėl kovos su susitarimais dėl varžybų rezultatų, taip pat dėl sporto agento profesijos įgijimo ir žaidėjų perėjimo į kitą klubą komandinėse sporto šakose – dalis šių pasiūlymų bus pristatoma ir Lietuvos pirmininkavimo metu.

Dar viena ypač aktuali tema, tekusi Danijai, yra sporto projektų finansavimo galimybės. Komisijos parengtame naujos programos „Erazmus visiems“ projekte įtrauktas ir sportas, tačiau kol kas neapspręsti kriterijai, kam būtų skiriamas finansavimas, taip pat diskutuojama dėl finansų skirstymo mechanizmo – ar ES lėšos turėtų būti skiriamos centralizuotai, ar per valstybes nares. Šiais klausimais bus diskutuojama pirmąjį šių metų pusmetį.

Lenkijos pirmininkavimas Europos Sąjungai sporto srityje buvo vienas produktyviausių – priimti trys Tarybos dokumentai, suorganizuotos trys tarptautinės konferencijos, surengti neformalūs ministrų bei generalinių direktorių, atsakingų už sportą, susitikimai. Priimta Tarybos rezoliucija dėl šalių narių atstovavimo Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) valdyboje bei pozicijų derinimo prieš valdybos susitikimus, ko iki šiol nebuvo, taip pat priimtos Tarybos išvados dėl kovos su susitarimais dėl varžybų rezultatų, pagal kurias šalys narės ypač raginamos skatinti sportininkų švietimo programas. Taip pat priimtos Tarybos išvados dėl savanorystės skatinimo sporte, kuriose šalys narės ir Komisija raginamos panaikinti visas kliūtis, ypač administracines, vystyti savanorišką veiklą sporte, skatinti savanorystę verslo-viešuosiuose projektuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų