Tarpsezonio permainos A lygos komandose

Iki 2009 metų A lygos pirmenybių starto likus jau mažiau nei dviem savaitėms komandų komplektacija po truputį įgauna vis aiškesnį vaizdą.

Nors dar tiksliai nėra aišku, kurios komandos gaus licenciją ir galės dalyvauti, pastaruosius pora mėnesių elitinės Lietuvos futbolo lygos startui kovo 15-ąją intensyviai ruošėsi aštuoni klubai.

Futbolas.lt apžvelgia, kokios permainos juose įvyko šią žiemą, tarpsezonio laikotarpiu.

(Kursyvu pažymėti žaidėjai, kurių perėjimas nepatvirtintas
.)

Panevėžio "Ekranas"

Atėjo: Stephen Ademolu ("Lov-Ham", Norvegija), Povilas Šarūnas (Klaipėdos "Atlantas").

Išėjo: Laurynas Rimavičius (Pavlodaro "Irtyš", Kazachstanas), Alfredas Skroblas, Andrius Šidlauskas, Vitalijus Kavaliauskas.

Apibendrinant
Lietuvos čempionai kaip ir praėjusio sezono metu, taip ir žiemą rodė stabilumą. Su komanda atsisveikino tik keli joje užsibuvę žaidėjai, o pastiprinimo ieškoma tik tose pozicijose, kur labiausiai jo reikia - puolime ir dešiniame gynybos krašte.

Tiesa, oficialus naujokas kol kas tik vienas - kanadietis puolėjas Stephenas Ademolu, o klubą užsienyje susirado tik vienintelis Laurynas Rimavičius. Neatmestina galimybė, kad į komandą dar gali grįžti kuris nors išėjusysis - išskyrus Alfredą Skroblą, kurio sulaikyti "Ekranas", panašu, net nesistengė.

FBK "Kaunas"

Atėjo: Audrius Kšanavičius (Edinburgo "Hearts", Škotija), Šarūnas Kilijonas, Andrius Strukas, Paulius Vaikasas, Andrius Sanajevas, Mantas Sirvidas, Gediminas Vičius, Edvardas Gaurilovas, Valentinas Šulkevičius, Audrius Juozaitis, Mindaugas Daunoravičius, Muharem Bajrami, Eimantas Marozas, Tadas Straleckas (visi - "Šilutė"), Edin Pehlič (Minsko MTZ-RIPO, Baltarusija)

Išėjo:  Dainius Kunevičius, Nerijus Radžius (Lodzės LKS, Lenkija), Mindaugas Bagužis, Vygantas Zubavičius, Marius Šoblinskas (visi - "Atlantas"), Linas Pilibaitis (Dėro ETO, Vengrija), Bojan Mamič ("Atletico Ciudad", Ispanija), Esteban Javier Dreer, Mohamed Larbi Arouri, Rogerio Dos Santos, Nukri Mančchava.

Apibendrinant
Po nesėkmingo pasirodymo Lietuvos čempionate ir "Šilutės" iškritimo į žemesnę lygą "Kauno" klubo žaidėjų legione prasidėjo masinės permainos ir taupymo metas. Klubas atsisakė būrio mažesnį indelį nešusių legionierių, o paklausą turintys lietuviai išvyko į užsienį. Keli žaidėjai taip pat paskolinti "Atlantui".  

Vienintelis komandos papildymas kol kas - iš kitų klubų grįžę skolinti žaidėjai. Tačiau dar iki galo neaišku, kurie iš jų liks ekipoje, o kurie iškeliaus savais keliais. kaip tai padarė Ričardas Beniušis, kuris grįžęs iš Latvijos išvyko į Slovakiją. Įdomu, kad norą kelti sparnus į užsienį ne kartą išreiškę legionieriai Pascalis Mendy ir Rafaelis Ledesma vis dar to nepadarė.

Vilniaus "Vėtra"

Atėjo:
Marius Šalkauskas, Denis Gordej, Viktor Pašin, Algirdas Breikštas, Artūras Žulpa, Tadas Eliošius, Marius Stanaitis, Tomas Statkevičius, Gediminas Kruša (visi - "Vilnius") Aleksandr Volodin, Nikolaj Mašitšev, Artiom Dmitriev (visi - Talino TVMK, Estija), Georgij Bočev.

Išėjo:
Virmantas Lemežis, Edvinas Blažys, Gediminas Butavičius, Anatolie Ostap, Gjoko Cvetanovski, Marek Andraščik, Evaldas Razulis (Liepojos "Metalurgs", Latvija), Marius Kazlauskas ("Atlantas").

Apibendrinant
Po truputį tai dariusi visą sezoną, po jo finansinių problemų kamuojama "Vėtra" galutinai atsisakė beveik visų legionierių. Vieninteliu turėjo likti slovakas saugas Marekas Andraščikas, tačiau nesutikęs susimažinti algos ir jis paliko klubą. Neliko "Vėtroje" ir ne visai ekipoje pritapusių kelių lietuvių.

Prie komandos prisijungė trys estai ir vienas rusas, tačiau vėliau klubas užsiminė, jog dėl jų gali persigalvoti. Klaustukų dar labiau padidėjo tada, kai "Vėtrą" užplūdo darbo "Vilniuje" netekęs jaunimas. Kol kas sutartis pasirašė šešetas, bet šis skaičius dar gali išaugti. Ypatingai vilniečiams reikalingas puolėjas.

Marijampolės "Sūduva"

Atėjo: Eivinas Zagurskas, Brunas Biskys, Ernestas Biskys, Vitalijus Savickas (visi - "Vilnius"), Giedrius Klevinskas ("Šilutė"), Babet Nabijev.

Išėjo: Darius Maciulevičius, Giedrius Barevičius, Tomas Mikuckis, Karolis Jasaitis, Thiago Caetano, Pedro Botelho, Bobi Božinovski, Sergei Kozyuberda, Ivans Lukjanovs (Rygos "Skonto", Latvija).

Apibendrinant
Jei vicečempionas "Kaunas" ir bronzos medalininkė "Vėtra" bent jau pasiliko savo lyderius, tai "Sūduvoje" jų netektis didžiausia. Finansiniai sunkumai neleido marijampoliečiams pratęsti sutarčių su bent penkiais pagrindinės sudėties žaidėjais ir keliais pretendentais.  Taip "Sūduva" užbaigė brazilų erą ekipoje - nebeliko ir dviejų paskutinių vilčių nepateisinusių žaidėjų. Tuo pačiu nebeliko ir legionierių.

Naujokų fronte "Sūduva" iki vasario beveik neturėjo kuo pasigirti - jei neskaitysime brolių Biskių, kurie treniravosi su ekipa, tačiau nebuvo visiškai atsikratę įsipareigojimų "Vilniui". Visgi vienas šios ekipos žaidėjas papildė komandą, kitas dar laukia eilėje, o į Marijampolę grįžo pernai "Šilutėje" pabuvojęs Giedrius Klevinskas. Pirmas į peržiūrą atvykęs legionierius komandos sirgaliams teikia vilties, kad pastiprinimo dar bus.

Vilniaus "Žalgiris"

Atėjo: Virmantas Lemežis (Vilniaus "Vėtra"), Arvydas Veikutis (Gardino "Neman", Baltarusija), Tadas Gražiūnas, Roman Romančuk (abu - Ventspilio "Vindava"), Pavelas Leusas (Karšio "Nasaf" (Uzbekistanas), Egidijus Majus, Nerijus Vasiliauskas.

Išėjo: Andrius Puotkalis, Ernestas Šetkus, Tomas Sirevičius (visi - "Tauras"), Vitoldas Čepauskas (Narvos "Trans", Estija).

Apibendrinant
Pažvelgus į komandos sudėtį draugiškose rungtynėse galima pagalvoti, kad rimčiausio pastiprinimo iš visų A lygos klubų sulaukė "Žalgiris". Bet vilniečių naujokai - tik teoriniai, nes klubas net nemoka algų turimiems žaidėjams, jau nekalbant apie sutarčių pasirašymą su naujais.

Kita vertus, jei klubas gautų finansinę injekciją, komanda galėtų rimtai pasistiprinti. Tarp išvykusių - žaidėjai, kuriems tos injekcijos laukti nusibodo.

Klaipėdos "Atlantas"

Atėjo: Leo, Mindaugas Bagužis, Marius Šoblinskas, Vygantas Zubavičius ("Kaunas"), Aurimas Dubickas, Tomas Vyšniauskas, Vytautas Birškys, Artūras Jeršovas, Gintas Podelis ("Šilutė"), Marius Kazlauskas ("Vėtra"), Luben Nikolov (Plovdivo "Spartak", Bulgarija).

Išėjo: Vitalis Stankevičius, Nerijus Mačiulis (abu - Silamajės "Kalev", Estija), Gytis Gailius (Gargždų "Banga"), Rimantas Žvingilas (baigė karjerą).

Apibendrinant
Pasirašytais kontraktais dar nelabai gali pasigirti ir "Atlantas", tačiau jau galima neabejoti, kad uostamiesčio ekipa sustiprės. Komandoje liko beveik visi pagrindinės sudėties žaidėjai - išskyrus du patraukusius į Estiją - ir yra išbandomas būrys žaidėjų iš "Kauno" bei "Šilutės". 

Kurie iš jų pasiliks paaiškės vėliau. Bet jau dabar panašu, kad "Atlantui" gynyboje tikrai prireiks Mindaugo Bagužio ir dar vieno žaidėjo. Kol kas nematyti ir atakų lyderio - "Atlantas" sukirto rankomis tik su saugu iš Brazilijos.

"Šiauliai"


Atėjo: Rolandas Slepakovas (Kėdainių "Nevėžis").

Išėjo: Intars Kirhners (Liepojos "Metalurgs", Latvija), Ingus Lukovičs, Nauris Bulvitis, Viktor Raskov.

Apibendrinant
Dar viena komanda, atsisveikinusi su paskutiniais legionieriais - trim latviais, tarp jų pernai dėl traumos nežaidusiu vartininku Ingusu Lukovičiumi, ir per sezoną įvarčio nepelniusiu ukrainiečių puolėju Viktoru Raskovu.

Pirmieji potencialūs naujokai ekipoje pasirodė neseniai, tačiau iš dviejų peržiūroje liko tik vienas - karčios patirties A lygoje su Visagino "Interu" jau turėjęs jaunas gynėjas Rolandas Slepakovas. Būtent gynyboje kol kas jaučiamas bene didžiausias žaidėjų stygius.

Tauragės "Tauras"
 
Atėjo: Martynas Matuzas, Paulius Smaryginas ("Kauno jėgeriai"), Robertas Freidgeimas ("Vilnius"), Arvydas Rudžionis (Kauno "Rodiklis"), Andrius Paulauskas (Plikių "Sakuona"), Andrius Puotkalis, Ernestas Šetkus, Tomas Sirevičius (visi - Vilniaus "Žalgiris"), Karolis Jasaitis (Marijampolės "Sūduva").

Išėjo: Modestas Stonys (Narvos "Trans", Estija), Aidas Fabijonas, Darius Artiomovas, Marius Bezykornovas, Šarūnas Litvinas.

Apibendrinant
A lygos debiutui besiruošiantis "Tauras" žaidėjų rinkoje dirbo aktyviausiai. Nors jauni žaidėjai iš I lygos nepridėjo daug entuziazmo Tauragės futbolo gerbėjams, ekipą tikrai sustiprins A lygos kovose jau užgrūdinti vartininkas Ernestas Šetkus ir saugas Andrius Puotkalis iš "Žalgirio".  Dar du žaidėjus tauragiškiai išbando peržiūroje, o sprendžiant iš paslapties šydo, gaubusio "Tauro" stovyklą Lenkijoje - potencialių naujokų gali būti ir daugiau.

Naujokų prireiks kompensuoti nuostolius, kurių "Tauras" neišvengė. Vartininko pozicijoje tauragiškiai problemas išsprendė nesunkiai, tačiau kuo pakeisti Darių Artiomovą gynyboje ir Marių Bezykornovą saugų grandyje dar reiks ieškoti.


Šiame straipsnyje: A lyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių