Tyrimas: sporto vadybininkams trūksta žinių ir įgūdžių

Beveik visi (95,1 proc.) sporto organizacijose dirbantys asmenys, atiekantys sporto vadybininko funkcijas, jaučia reikiamų žinių ir įgūdžių trūkumą.

Didžioji dauguma (75,3 proc.) sporto vadybininkų neturi vadybinio išsilavinimo ir beveik lygiai tiek pat (72,8 proc.) jų nėra kėlę kvalifikacijos vadybos srityje. Tokius rezultatus atskleidė Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) užsakymu atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 520 LSFS vienijamų sporto organizacijų atstovų.

„Matėme sudėtingą padėtį sporto vadybos srityje, tad tokie tyrimo rezultatai tik patvirtino, kad būtina imtis priemonių. Profesionalių sporto vadybininkų trūksta sporto federacijose, sporto klubuose, sporto mokymo įstaigose. Tikime, kad praėjusiais metais pradėti vykdyti sporto vadybininkų mokymai suteiks jiems trūkstamų žinių ir gebėjimų. Profesinės informacijos stoka trukdo efektyviam sporto organizacijos valdymui ir lėšų panaudojimui, todėl mokymų kryptys buvo parinktos itin atidžiai, atsižvelgiant į šiandieninę situaciją ir sporto organizavimo prioritetus,“ – teigė LSFS generalinis sekretorius Valentinas Paketūras.

Mokymų metu sporto vadybininkai supažindinami su sporto organizacijų strateginiu ir kasdieniu planavimu, sporto projektų valdymu, finansavimo pritraukimu, įvaizdžio formavimu ir rinkodaros galimybėmis.

Šią savaitę taip pat vyksta specialus seminaras, kurio metu sporto vadybos ir rinkodaros žiniomis dalijasi kviestinis lektorius iš Prancūzijos – Puatjė universiteto rikodaros profesorius, Verslo ir vadybos tyrimų centro direktorius Alain Ferrand. Jis specializuojasi sporto vadybos ir rinkodaros srityje, o didžiausią dėmesį skiria sporto finansavimui, paramai, renginiams bei rinkodaros strategijoms.

„Iki šiol federacijų ar klubų atstovai sporto vadybos galėjo mokytis ir tobulinti esamas žinias tik užsienyje, tad tai galėjo organizuoti nebent turtingos federacijos. Todėl džiaugiamės, kad į Lietuvą atvyko tokio lygio sporto vadybos ekspertas iš užsienio. Daugelyje Europos šalių sporto vadybos sistema yra nusistovėjusi ir gerai išvystyta, tačiau mums Lietuvoje dar labai trūksta geros tarptautinės praktikos,“ – sakė V.Paketūras.

2009 m. rudenį LSFS pradėto vykdyti projekto „Sporto vadybininkų ir sporto organizacijų vadovų gebėjimų ir kompetencijų tobulinimas“ įgyvendinimui skirta 2,5 mln. litų. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Tikimasi, kad mokymų metu įgytos žinios ir kompetencijos sukurs reikšmingą pridėtinę vertę: darbo užmokesčio augimą iki 15 proc. per metus ir sporto organizacijų finansavimo augimą iki 20 proc. per metus.


Šiame straipsnyje: Sporto vadybaLSFS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių