Pereiti į pagrindinį turinį

„Žalgiris“ iškovojo fantastišką pergalę ir pateko į kitą etapą!

2010-01-15 13:07
„Žalgiris“ iškovojo fantastišką pergalę ir pateko į kitą etapą!
„Žalgiris“ iškovojo fantastišką pergalę ir pateko į kitą etapą! / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai savo šanso nepraleido - įveikę "Fenerbahce-Ulker" ekipą 76:68 (23:19, 20:18, 25:14, 8:17) ir iškovoję pirmąją pergalę išvykoje bei trečią apskritai Eurolygoje, pateko į 16 stipriausių komandų tarpą.

Po paskutiniojo turo mačo žalgiriečiai iš šeštosios A grupės vietos pakilo į trečiąją.

Papildyta. Komandai padėjęs atlikęs, regis, neįmanomą misiją, naujasis "Žalgirio" strategas Ramūnas Butautas po mačo džiaugėsi santūriai: "Jaunai mūsų komandai didelė garbė patekti tarp 16 stipriausių Eurolygos komandų. Tačiau žengėme tik vieną žingsnį, daug darbo dar mūsų laukia ateityje".

- Treneri, panašu, kad tris kėlinius veikė visi jūsų parengti ginklai. Kuris jų buvo svarbiausias kovojant dėl kol kas reikšmingiausios sezono pergalės? - portalas pasiteiravo R.Butauto.

- Žinojome, kad "Fenerbahce-Ulker" turi labai stiprią priekinę liniją, todėl mes modeliavome gynybą taip, kad apsigintume po krepšiu. Kaitaliojome gynybos sistemas ir tikrai neblogai gynėmės, manau su užduotimi susitvarkėme.

- Ar po trijų kėlinių komanda jau pagalvojo, kad darbas atliktas?

- 17 taškų persvara psichologiškai, ko gero, veikia žaidėjus. Be to, žaidėme daugiausia remdamiesi 6-7 žaidėjais, todėl pasireiškė nuovargis, ne taip agresyviai gynėmės ir ne taip aštriai puolėme ir nepataikėme laisvi. O varžovai suaktyvino žaidimą. Bet rungtynių pabaigą sužaidėme pakankamai protingai.

- Ar paskutinę ataką planavote būtent tokią?

- Žaidėjai per turėtas tris sek. atliko kombinaciją tokią, kokią ir buvome nusibraižę. Neakcentavome, ar mesti dvitaškį, ar tritaškį. Svarbiausia buvo, kad atakuotų Brownas. Antrasis variantas buvo,kad atakuotų Kalnietis, bet to neprireikė.

- Ar jums buvo pranešamas "Cibona" ir ASVEL rezultatas?

- Ne. Nieko nežinojome. Į aikštę ėjome nugalėti, visai nekalbėdami apie taškų skirtumą. Nors turbūt visi buvo viską pasiskaičiavę, tiesiog to neakcentavome. Svarbiausia, kad pralindome į TOP-16, nors ten kautis bus dar sunkiau. Vis dėlto mūsų jaunai komandai - didelė garbė būti tarp 16 stipriausių Eurolygos komandų.

- Kaip pats jaučiatės, kartu su nauja komanda atlikęs, regis, neįmanomą misiją?

- Esu komandos dalis. Ir esu dėkingas visiems, kurie man padėjo. Pirmiausia - savo žaidėjams, taip pat ir asistentams.

Rungtynių pradžia, starto penketai. "Žalgiris": Kalnietis, Pocius, Brownas, Šalenga, Begičius.

"Fenerbahce": Ukičius, Onanas, Savasas, Kinsey, Basakas.

Pirmasis kėlinys. Po Begičiaus, Kalniečio ir Pociaus metimų "Žalgiris" priekyje 7:2. Dar po dviejų tritaškių kauniečiai atitrūksta 12:4. Neįprastas žalgiriečių penketas kol kas kaunasi sėkmingai. Šis penketas dar pažemėja, kai vietoje Begičiaus aikštėje pasirodo Klimavičius. Varžovų gretose nesulaikomas Ukičius, pats vienas sėkmingai draskantis kauniečių gynybą. 6 min. "Žalgiris" priekyje 14:10.

Butautas suteikia Brownui poilsio minučių - jį keičia Venė. 7 min. debiutuoja Čapinas. Venė apsigina ir kitos atakos metu pelno dvitaškį - 18:10. Po minutės svečių persvara padidėja iki 21:12. Tačiau per minutę vaizdas pasikeitė - šeimininkai atkarpą laimėjo 7:0 ir skirtumas beveik ištirpo - 21:19.

10 min. teisėjai skiria pražangą Kinsey, kuris tuoj pat užsidirbo ir techninę. Iš šios sitaucijos žalgiriečiai pelnė tik du taškus - 23:19. Taip pirmasis kėlinys ir baigėsi.

Antrasis kėlinys. Butautas nevengia eksperimentuoti sudėtimi. Šį ketvirtį pradėjo Čapinas, Kalnietis, Brownas, Šalenga ir Begičius. 12 min. "Žalgiris" priekyje tik 24:22. Šeimininkai į kovą meta Turkčaną. Kauniečiai iki kėlinio vidurio turėjo 3-6 taškų skirtumą. Tačiau 15 min. "Fenerbahce" puolėjas Erdenas pelno du taškus su bauda, išlygina rezultatą 30:30 ir Butautas stabdo išsiderinusį komandos žaidimą minutės pertraukėle.

Pocius pataikė tritaškį - 30:30, varžovai suklysta. Bet žalgiriečiai nepataiko. Abi ekipos keičiasi netaikliomis atakomis, o taškų badą tritaškiu nutraukia Giričekas - 33:33. Prasidėjo kova taškas į tašką. 19 min. Browno ir Pociaus tritaškiai leidžia vėl kiek atitrūkti - 39:33. Apsigynus iš po krepšio Pocius pelno du taškus ir 41:33. Skirtumą trimis taškais sumažino Kinsey. Po dviejų kėlinių "Žalgiris" pirmavo 43:37 - skirtumu, kurio pasibaigus mačui kauniečiams visiškai pakaktų, kad patektų į antrąjį Eurolygos etapą.

"Cibona" po dviejų kėlinių pirmavo prieš ASVEL 46:36.

Rezultatyviausieji žaidėjai. "Žalgiris": Pocius 14 (4/5 tritaškių, 4 rezult. perdavimai), Brownas, Klimavičius ir Kalnietis - po 7, Begičius 6, Venė 2.

"Fenerbahce": Giričekas 11, Kinsey 7, Ukičius 6, Preldzičius 4, Erdenas 3, Turkčanas, Onanas, Savasas - po 2.

Statistika po dviejų kėlinių ("Žalgiris" ir "Fenerbahce"). Dvitaškiai - 9/15 (60 proc.) ir 10/19 (52), tritaškiai - 7/14 (50) ir 5/15 (33), baudos - 4/7 (57) ir 2/4 (50), atkovota kamuolių - 14 ir 20, perimta - 3 ir 2, klaidų - 4 ir 6, rezultatvyūs perdavimai - 11 ir 6.

Trečiasis kėlinys. Pirmuosius savo taškus tritaškiu pelno Šalenga, dar du prideda Kalnietis - 48:40. Bet 22 min. ketvirtąja pražanga labai abejotinoje sitaucijoje baudžiamas Begičius. Jį keičia Klimavičius, iškart padidinęs persvarą iki 50:40. Vėl pagirtina gynyba, o Kalnietis dar labiau padidina skirtumą - 54:43. Turkai atrodo sutrikę, o Pocius praneria pro visą gynybą - 58:45, o Čapinas savo sąskaitą atidaro tritaškiu - 61:47 27 min. Dar po minutės puikiai žaidžiantis Klimavičius vėl gerina skirtumo rekordą - 63:47. Brownas įsūdė tritaškį - 68:51 ir "Fenerbahce" nebespėjo surengti paskutinės atakos trečiajame kėlinyje.

26 min. "Cibona" laimi prieš ASVEL 54:45.

Ketvirtasis kėlinys. Šeimininkai ketvirtį pradeda spurtu 5:0. Regis, šį ketvirtį jie išėjo visai kitaip nusiteikę. Ar pavyks "Žalgiriui" atvėsinti šį įkarštį? Čapinas prameta dvi baudas iš trijų, Ukičius atsako dvitaškiu - 69:58, netrukus pataiko dar kartą ir lieka tik devyni taškai - 69:60. Butautas prašo minutės pertraukėlės. Tačiau ir po jos užpulti nepavyksta, o varžovai atrodo atsigavę. Trys tuščios atakos, gelbsti netaiklios ir varžovų atakos. Keturių min. atkarpą 9:1 laimi "Fenerbahce". Penktą kartą prasižengia Begičius, "Žalgirio" persvara 36 min. tirpsta iki 69:62. Taškų badą pagaliau baudų metimais nutraukia Pocius - 71:62. "Žalgiris" dar priverčia varžovus suklysti ir minutės jau prašo Tanjevičius. Nėra kam įmesti. 39 min. 71:65. Pocius prasižengia ketvirtą kartą.

"Cibona" 32 min. laimi tik 63:59.

40 sek. likus Brownas meta baudas - 73:65. Tačiau atsitiko blogiausia - vėl abejotinoje situacijoje prieš Ukičių prasižengia Šalenga ir šis sumeta tris baudas. Liko penki taškai, o ASVEL jau pirmauja tašku prieš "Cibona".

Butautas prašo minutės, atakai surengti komanda turi keturias sekundes. Neįtikėtina - Brownas su sirena pataiko tritaškį ir "Žalgiris, laimėjęs 76:68, pateko į Eurolygos šešioliktuką. "Cibona" mums nebeįdomi, bet ji laimėjo 73:71 ir taip pat pateko į kitą etapą, grupėjė užėmusi ketvirtąją vietą.

Visą sezoną buksavęs, "Žalgiris" pagaliau atsitiesė ir lemiamu metu, komandos vairą perėmus Ramūnui Butautui, iškovojo dvi pergales.

Rezultatyviausieji žaidėjai. "Žalgiris": M.Pocius 18 (2/3 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 2/2 baudų, 4 atkovoti kamuoliai, 4 rezultat. perdavimai, 21 naud. balas), M.Brownas 17, T.Klimavičius 13, M.Kalnietis 11, M.Begičius 6, D.Šalenga 5, A.Čapinas 4, S.S.Venė 2.

"Fenerbahce": R.Ukičius 20, G.Giričekas 16, T.Kinsey 11, S.Erdenas 8, O.Onanas 5, E.Preldzičius 4, M.Turkčanas ir O.Savasas - po 2.

Statistika ("Žalgiris" ir "Fenerbahce"). Dvitaškiai - 16/28 (57 proc.) ir 18/35 (51), tritaškiai - 11/25 (44) ir 7/29 (24), baudos - 11/16 (68) ir 11/14 (78), atkovota kamuolių - 28 ir 37, perimta - 4 ir 7, klaidų - 13 ir 14, rezultatyvūs perdavimai - 17 ir 11, naudingumo balai - 82 ir 65.

Dėlionė. „Fenerbahce Ulker“ komandai, turinčiai tris pergales, užtenka pergalės prieš „Žalgirį“ ir ji pateks į antrąjį etapą. Dukart laimėjusiam „Žalgiriui“ durys į Eurolygos šešioliktuką atsivers, jeigu įveiks Stambulo komandą 6 taškų persvara. Tačiau kauniečiams užtektų laimėti ir 3 taškų skirtumu, jeigu Zagrebo „Cibona“ nugalėtų Vilerbano ASVEL. Šių komandų rungtynės prasidėjo tuo pačiu metu - 21 val.

Akistatos. Pirmąją „Žalgirio“ ir „Fenerbahce Ulker“ dvikovą Kaune 84:78 laimėjo turkų klubas.

Netektys. „Žalgiriui“ dėl traumos negalės padėti Travisas Watsonas, o „Fenerbahce Ulker“ komandai - Omeras Asikas.

Sugrįžimai. Visa jėga galės žaisti kelį prieš kelias dienas susimušęs žalgirietis Tadas Klimavičius. Stambulo ekipa tikisi, kad rungtyniaus po traumos atsigaunantis Mirsadas Turkčanas.

Žaidėjai. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Ramūnas Butautas mačui Stambule nutarė registruoti 20-metį 206 cm ūgio naujoką Mario Delašą, kurį sportuojantį pamatė tik rungtynių rytą. Mačui nebus registruotas gynėjas Adas Juškevičius.

Teisėjai. Rungtynėms Stambule švilps Fabio Facchini (Italija), Sretenas Radovičius (Kroatija), Luisas Lopesas (Ispanija).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų