19-asis „Šermukšnis“ – jaunas ir naujas

  • Teksto dydis:

Gausybės renginių, puošiančių Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės – afišą, sąrašą jau greitai papildys dar vienas spalvingas vasariškas akcentas. Tai Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmų kas dvejus metus organizuojamas tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“. Liepos 7–9 d. festivalis 19-ąjį kartą pakvies pasinerti į Europos gatvės teatro šurmulį ir peržengti kasdienybės ribas.

Vieno seniausių, nuo 1985-ųjų gyvuojančio reprezentacinio uostamiesčio festivalio pagrindinė programa šiemet tris vakarus bus rodoma Teatro aikštėje, o į Karlskronos aikštę bei Dienovidžio skverą dienomis vilios teatrinės pramogos vaikams ir šeimai. Klaipėdos dramos teatre vyks konferencija „Gatvės teatras – arčiau pramogos ar meno“.

Iššūkiai ir lūkesčiai

19-tasis „Šermukšnis“ per 32 metus. Du skaičiai – simbolizuojantys jaunystę ir brandą. Per šimtmečius susiklosčiusios tradicijos ir modernios technologijos, fantazijos šėlsmas ir karnavalas, improvizacija ir provokacija, be vertimo suprantamas teatrinis vyksmas ant žemės, ore ir vandenyje – visa tai bei dar daugiau bus šiemečiame „Šermukšnyje“. Festivalio programoje dalyvaus per 100 artistų iš 12 šalių, įvyks virš dviejų dešimčių nemokamų (!) renginių. Trys festivalio dienos – tai beveik tris paras trunkanti premjera, nes visa, ką pamatys publika, iš tikrųjų bus pirmą kartą Klaipėdoje ir Lietuvoje. Tai parengti bei sukurti padėjo renginiui skirtas Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos miesto savivaldybės finansavimas.

Festivalio organizatoriai teigė (kūrybinėje grupėje – tik 5 žmonės), kad šiemetis festivalis bus išskirtinis ne vien dalyvių skaičiumi ir renginių gausa, bet bene pirmą kartą jis atitiks pagrindinį gatvės teatro principą. Visi 19-ajame „Šermukšnyje“ pristatomi vaidinimai sukurti rodyti tik po atviru dangumi – atviroje erdvėje (anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai spektaklis, kurtas scenai, būdavo tiesiog parodomas lauke).

Didelis iššūkis organizatoriams – techninis renginio aspektas. Teatro aikštė bus pagrindinė festivalio dekoracija, o įprastos scenos nebus. Vaidinimai vyks skirtingose aikštės vietose (priešais publiką, tarp jos ir aplink ją), tad kaskart keisis ir stebėjimo taškai. Po kiekvieno pasirodymo teks labai skubiai perorientuoti-performuoti „meninio svorio centrą“. Tad labai svarbi bus ir žiūrovų „pagalba“, nes gatvės vaidinimai reikalauja ne tik emocinio, bet ir tiesioginio jų dalyvavimo teatriniame vyksme.

Dar vienas aktualus, žiūrovams nematomas momentas, turintis ypatingą svarbą meninei kokybei, – artistams suteikiamas komfortas. Organizatoriai iš anksto dėkoja Klaipėdos dramos teatrui, kuris festivalio svečiams maloniai suteikė galimybę pasinaudoti savo patalpomis (grimo kambariais ir kitomis), kur jie galės ruoštis pasirodymams.

Pasaulinių festivalių svečiai

Pagrindinėje „Šermukšnio“ programoje Teatro aikštėje klaipėdiečiai ir miesto svečiai pamatys daugelio tarptautinių gatvės teatrų festivalių favoritus ir specialiai Klaipėdai sukurtus projektus. Pradėti festivalį ir parodyti baigiamąjį spektaklį garbingai patikėta teatrui iš Lenkijos „Klinika Lalek“, kurio vaidinimuose – grandiozinės lėlės ir „skraidantys“ objektai, vaizdo instaliacijos, fantasmagoriškas kaukių šou, lydimas ugnies pliūpsnių, muzikos etc. Ir tai bus du skirtingi vaidinimai. Atidarymui – „Didžiausias marionečių ciklas pasaulyje“ su natūralaus dydžio drambliais, žirafomis, liūtais. Jame novatoriškai perteikiamos tradicinio cirko tradicijos. Uždarymo spektaklis, inspiruotas alchemikų biblijos „Tabula smaragdina“, – „Poema apie saulę ir mėnulį“ nukels žiūrovus net į kosmoso erdves.

Kaukių teatras „Mr Pejo's Wandering Dolls“ iš Sankt-Peterburgo (Rusija) labai patiko 18-ojo „Šermukšnio“ publikai, todėl buvo pakviestas sugrįžti. Rusų trupė taip pat parodys du naujus spektaklius – „Paskutinis bastionas“ ir „The Moonsters“.

Tikri gatvių „monstrai“ iš Prancūzijos – „Compagnie Faï“ vėlgi padovanos du skirtingus magiškus ugnies šou su žonglieriais, akrobatais, skambant roko muzikai.

Žiūrovams teks iš anksto „užsiimti“ patogesnę vietą krantinėje prie Pilies tilto, norint geriau matyti belgų trupės „Studio Eclipse“ šokio ir judesio spektaklį „Two Sink, Three Float“. Ant Danės upėje įrengtos platformos ir vandenyje vystysis itin vizualiai gražaus vaidinimo vyksmas.

Tarptautinis gatvės teatro duetas „Slagman Producties“ (Nyderlandai, Vokietija) įsikurs tiesiog... dėžėje, kuri bus ir pakyla, ir įvairiausių veikėjų namai. Ekscentriškas vaidinimas „Pop-Up!“ inspiruotas daugelyje šalių paplitusio absurdiško ir tiesmuko lėlių teatro personažų.

Kitas tarptautinis duetas – Adrianas Schvarzsteinas (Ispanija) ir Jūratė Širvytė-Rukštelė (Lietuva), atvykęs „iš netolimos praeities“, stebins žiūrovus, provokuodamas juos, juokindamas savo elgesiu, kartais sukurdamas absurdiškas ir siurrealistines situacijas. Muzika, sklindanti iš jų lagaminų – vienintelė užuomina apie pasaulį, kurio gyventojai yra atvykėliai. Ką mato „svečiai iš praeities“, kaip priima kitokią realybę, kokias jų reakcijas inspiruoja publika, – improvizacijų spektaklio „Arrived“ pagrindas, kurio kūrėjai bus ir patys žiūrovai.

Festivalio „vinimi“ turėtų tapti vokiečių teatro „Antagon“ pastatymas „F.A.U.S.T. III“ (didžiausias ir brangiausiai kainavęs festivalio projektas). Tai moderni nemaraus Goethe’s kūrinio studija, socialinis-kritinis teatrinis kūrinys, žaismingai „verčiantis“ originalų „Faustą“ į šiuolaikinę kalbą. Siužetas perteikiamas keliose scenose, keičiantis meniniam apipavidalinimui, prieš žiūrovus ir tarp jų. Fausto paveikslas kuriamas klasikinį tekstą padarant lengvai suvokiamu ir prieinamu, taip pat emociškai jaudinančiu. Ekspresyvi choreografija ir akrobatika, muzika, daug vandens, šviesų ir ugnies – visa tai didingame vokiečių spektaklyje.

Benas Šarka neabejotinai yra dažniausiai „Šermukšnyje“ vaidinęs artistas, ne tik Lietuvoje pagarsėjęs savo efektingais gatvės spektakliais-performansais. Šįkart jis į kompaniją pasikvietė modernaus šokio menininkę Rūtą Butkus. Jie dviese kuria naują vaidinimo „Unduo Dubuo“ versiją.

„Šermukšnio“ programoje dalyvaus ir Klaipėdos lėlių teatras. Šio teatro ir laisvų menininkų inicijuotas projektas „Familia“ senamiesčio erdvėse pateiks fantasmagorinių-humoristinių vaizdelių „iš kasdienio šeimyninio gyvenimo“.

Be amžiaus cenzo

Visi „Šermukšnyje“ pristatomi spektakliai neskirstomi pagal amžiaus kategorijas – jie bus labai demokratiški ir suprantami įvairiausio amžiaus publikai, o vienas pagrindinių patrauklumo kriterijų – efektingas reginys. Bet gal ne visi žiūrovai, turintys mažamečių atžalų, galės tris vakarus išbūti Teatro aikštėje iki vidurnakčio. Specialiai vaikams bus skirtos dieninės teatro pramogos, kurios vyks Karlskronos aikštėje ir Dienovidžio skvere. Jiems nuobodžiauti neleis klounų teatro studijos „Dulidu“, Žvejų rūmų jaunimo teatro „Be durų“ ir pantomimos teatro „A“ artistai.

Ne tik festivalio programa, bet ir renginio įvaizdžiu pradėta rūpintis gerokai iš anksto. Dar pernai Žvejų rūmai pradėjo gražų bendradarbiavimą su Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultetu. Organizatorių užsakymu Grafinio dizaino programos diplomantai (vadovas Rokas Valeikis) kūrė festivalio plakatus. Jų darbo rezultatas – 19-ojo „Šermukšnio“ plakatų paroda jau nuo vasario eksponuojama Žvejų rūmuose, o festivalio metu ją bus galima pamatyti ir Klaipėdos dramos teatre.

Viso festivalio vizualiniu įvaizdžiu rūpinasi bei meninius akcentus Teatro aikštėje ir senamiestyje kuria dizaino studija „Klemencov Group“. Paliekant dalį intrigos, tai klaipėdiečiai ir miesto svečiai pamatys artėjant festivaliui.

Išsami 19-ojo tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ programa ir detalesnė informacija – jau netrukus dienraštyje „Klaipėda“ ir www.klaipeda.diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių