Pereiti į pagrindinį turinį

Apeirono teatras kerta ribas

2016-01-29 07:06
DMN inf.
Scena iš premjerinio Apeirono teatro spektaklio „Žinduolių perėja” (rež. G.Kazlauskaitė).
Scena iš premjerinio Apeirono teatro spektaklio „Žinduolių perėja” (rež. G.Kazlauskaitė). / Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

Šeštadienį Apeirono teatras klaipėdiečiams pristatys naujausią savo premjerą „Žinduolių perėja” (N14), kurios sumanytoja ir režisierė yra Greta Kazlauskaitė.

Spektaklio eskizas darbiniu pavadinimu „Miegančios motinos” buvo parodytas dar prieš šventes – tuomet po peržiūros kūrėjai susitiko su žiūrovais ir aptarė šio darbo problematiką, žanro klausimus, aktorinius niuansus. Tuokart spektaklio kūrėjai mielai pabuvo savo gerbėjų gerbėjais, nes pastarieji noriai dalijosi savo įspūdžiais bei įžvalgomis.

„Žinduolių perėjoje” režisierė G.Kazlauskaitė kelia sudėtingas ir opias šiandienos problemas: apie abortų traumines pasekmes, nelauktų vaikų sielvarto metamorfozes, motinystės instinkto defektus, gyvųjų ir mirusiųjų bendravimą per transą ar somnabulizmą. Scenoje šios temos vystomos per kasdienių patirčių ir būklių fenomenologiją, kartais net pasiduodant iliuzijai, kad realybė gali viską paslėpti po abejingumo ar saviironijos kaukėmis. Šioje perspektyvoje spektaklis įgauna tragifarso atspalvių. Tačiau drama išlieka, kadangi spektaklio veikėjai nežino išganingo eliksyro receptūros. Jie jaučiasi įkalinti Hado karalystėje tarsi Sartro personažai ir greičiau išvysta baudžiančius Dievo atvaizdus nei gailestingosios Dievo Motinos paveikslą. Vis dėlto šiame lynčiškame labirinte jie yra kažkur arti Viešpaties, ir žiūrovai turėtų tai pastebėti. Guodžia, kad esame perėjoj, nors išėjimo dar nematyti...

Pusantros valandos trunka ši varjetė, kurią meistriškai įsuka Apeirono aktoriai: Erika Kubiliūtė, Vaiva Kvedaravičiūtė, Kristina Švenčionytė, Kęstutis Bručkus, saksofonu muzikuoja Paulius Bajorūnas. Scenovaizdžiu, šviesomis ir garsu operuoja Eglė Kazickaitė. Veiksmas vyks Klaipėdos dramos teatro kamerinėje salėje. Ten spektaklis bus rodomas sausio 30 ir vasario 18 d. 19 val. Bilietus platina „Tiketa“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų