A. Santockytės parodoje – drobėje dažais įamžinti jausmai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) iki rugsėjo 24-osios galima apžiūrėti kretingiškės jaunosios kartos menininkės Augustės Santockytės tapybos darbų parodą „Pojūtis“.

Atspindys ir dienoraštis

„Pojūtis – vedlys. Tapyba išlaisvina sielą. Ji – atspindys ir dienoraštis. Kūryboje, mintyse malonu pasiklysti. Tai laisvė. Dažai sudėlioja mintis lyg natas į savo vietas. Kiekviena drobė vis kitokia savo esybe. Pyktis, ironija, džiaugsmas, laimė, neviltis, tikėjimas, ramybė, romantika, erotika... – kiekvienas mano paveikslas – jausmas, įamžintas dažais drobėje, –  teigė parodos autorė.

A.Santockytė – tapytoja ir truputį architektė, gimusi gražiame miestelyje Kretingoje. Piešimas, tapyba, meniniai, kūrybiniai užsiėmimai ją lydi nuo pat mažens. Menas, kūryba, buvę tik pomėgiai, pamažu peraugo į norą tapti profesionalia menininke.

Svarbi gyvenimo dalis

Pernai Augustė baigė Vilniaus dailės akademiją, įgydama architektūros bakalauro laipsnį. Tačiau tapyba yra jos pašaukimas ir kasdienybė, 10 valandų kūrybos per parą, kone visas jos gyvenimas. Studijavo architektūrą, nes tiki, kad visos meno sritys yra susijusios. Taip pat kaip ir architektūra su tapyba. Architektūros studijos praplėtė jos kaip jaunos kūrėjos akiratį, išmokė su atsakomybe žiūrėti į meną, kūrybą, idėjas.

Anot menininkės, tapyba – tai įrankis (pa)veikti.

„Nuo ketvirtos klasės mokiausi pas įvairius Lietuvos dailininkus, architektus privačiose studijose. Kiekvieno iš jų indėlis į mano, kaip augančios kūrėjos, asmenybę buvo neįkainojamas. Kūryba, kūrybinė raiška visada buvo svarbi mano gyvenimo dalis“, – pasakojo menininkė.

Dariaus Šypalio nuotr.

Hiperrealizmo šalininkė

Augustę visuomet žavėjo realistiniai, ypač hiperrealistiniai paveikslai. Jos kūryboje būtent tai ir atsispindi. Realybė susipina su moksline fantastika, fantazijos elementais, siurrealizmu, simbolizmu. Jos žodžiais, čia svarbu kiekviena detalė ir viso objekto „įsisavinimas“. Realiai nutapyti objektai yra tarsi „įskaitomi tekstai”, žiūrovams padedantys suvokti idėją.

Menininkės tapybos prioritetai – gėlės, moteris ir jos siela, būtis, egzistencija. „Kuriant kyla egzistencinių, moters esybės, meilės svarbos klausimų, – dalijosi mintimis tapytoja. – Tapydama „žvelgiu“ į savo pačios jausmus, patirtis. Paveikslai gimsta iš daugybės eskizų, svajonių, prisiminimų, kelionių, netekčių, pastebėjimų...“

Po žingsnelį – pirmyn

A.Santockytė pirmąją autorinę parodą „Mano pavasario paletė“ 2013 m. surengė gimtojoje Kretingoje. 2008–2018 m. jos darbai eksponuoti jungtinėse nacionalinės, tarptautinės reikšmės tapybos parodose Nidoje, Ignalinoje, Kijeve (Ukraina), Klaipėdoje, Kretingoje, Vilniuje. 2017 m. A.Santockytė dalyvavo tarptautiniame Algimanto Švėgždos konkurse „Piešinys 2017“ ir jo parodoje Vilniaus parodų salėje „Titanikas“, pelnė šio konkurso diplomą. 2018 m. jos kūriniai buvo pristatyti žiemos labdaros meno mugėje-parodoje Zagrebe (Kroatija). Pernai ir šiemet jos paveikslų įsigijo Danijos ir JAV kolekcininkai.

Kaip architektė A.Santockytė nuolat dalyvauja Klaipėdos architektūros parodose, 2017 m. laimėjo pirmąją vietą Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos rengiamame stipendijos konkurse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augustè Santockytė

Augustè Santockytė portretas
Aćiū Jums Rimantai❤

Rimantas Šermukšnis

Rimantas Šermukšnis portretas
Gabios jaunos, nepaprasto darbštumo dailininkės Augustės laukia gera sėkmė tapyboje. Jos darbai, dažniausiai atlikti klasikiniu stiliumi, verčia žiūrovą ne tik pasigrožėti spalvomis, potėpiais, bet ir susimąstyti, suvokti jos fantaziją. Tai jau daug žadantis dailininkės pasiekimas. Dabar dauguma jaunųjų dailininkų dirba įvairiais modernistiniais stiliais, kurie dažnai būna sunkiai suprantami eiliniam žiūrovui. Augustės darbai realistiniai, aiškios kompozicijos, visiems lengvai suvokiami ir net nežinant paveikslo pavadinimo atspėti autorės sumanymą teptuku nuspalvintą drobėje. Linkiu Augustei toliau tobulėti, sulaukti kuo geriausių žiūrovų vertinimų, nes pirmiausia jiems menininkai ir dirba.

K

K portretas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių