Pereiti į pagrindinį turinį

Baltijos dizaino mugė Klaipėdoje: menas moko dalytis

2014-02-18 11:45
DMN nuotr.

Ar kada pagalvojote, kad Lietuva – tai jaukūs namai? Tokie, į kuriuos visada gera sugrįžti, kuriuose norisi pasilikti, priimti svečius, dalytis šiluma ir geru žodžiu. Namai, iš kurių svečiai išsineša tai, kas gražu ir kas išlieka ilgam.

Mugė – galimybė dalytis

„Jau senokai kirbėjo idėja parodyti, kad Lietuvoje yra puikių kūrėjų ir čia gera kurti. Ne kartą apie tai kalbėjomės su savo bičiuliais, bet nebepakanka tai daryti tik tarp savo keturių sienų. Atėjo metas dalytis su kitais“, – entuziazmo neslepia nuolat idėjų kupina Asta Kavaliauskaitė, sumaniusi Klaipėdoje surengti pirmąją Baltijos dizaino mugę.

Mugėje, kuri vyks paskutinį kovo savaitgalį „Amberton Klaipėda“ viešbutyje, ketina dalyvauti apie 50 dalyvių. Jaukioje aplinkoje bus pristatomi aukštos kokybės originalūs drabužiai, juvelyrikos darbai ir kitokie papuošalai, tapybos, grafikos darbai, interjero idėjos, neįprasti pasiūlymai smaguriams. Bus ir tai, kam kasdieniame skubėjime pritrūksta laiko – daug bendravimo.

„Mūsų šalis gali skambėti ne tik kriminaliniuose užsienio spaudos puslapiuose. Ir mums patiems dažnai trūksta įkvepiančių bei uždegančių pavyzdžių, kad Lietuvoje gyventi gera, o Baltijos dizaino mugė kvies žmones pamatyti, kiek daug gražių dalykų galime sukurti“, – mintimis dalijosi A.Kavaliauskaitė.

Asta puikiai pamena prieš dešimt metų Kaune vykusią labdaros mugę ir Norvegijos garbės konsulo Vytauto Valaičio žmonos Jolantos Valaitienės užsidegimą gražiais dalykais dalytis su kitais. Šis labdaros renginys ir buvo pirmoji sėkla, išauginusi idėją rengti Baltijos dizaino mugę Klaipėdoje.

Grožis, skanėstai, muzika

„Norime ištraukti į dienos šviesą tuos išradingus ir originalius kūrėjus, kuriems dažnai sunku surasti tinkamas erdves. Gatvės mugėse ir turguose jiems ne vieta, parduotuvėse ir salonuose jų kūryba tarsi ištirpsta, todėl Baltijos dizaino mugė bus puiki proga parodyti, kad Lietuvoje kuriama įdomiai ir patraukliai“, – savo viziją atskleidė Dalia Kavaliauskienė.

Pasak jos, dažnai skundžiamės, kad nėra ką dovanoti artimiesiems, bičiuliams, svečiams iš užsienio. Baltijos dizaino mugės organizatorės ir dalyviai pasišovė įrodyti, kad tokie padejavimai visiškai nepagrįsti.

Kaip sako mugės organizatorės, tai nebus tik turgus: vyks įvairūs pristatymai, meno ir floristikos dirbtuvės, šokoladinių skanėstų degustavimas. Šeštadienio vakarą muzikaliai pavakaroti kvies iš gastrolių Norvegijoje grįžę „Subtilu-Z“ muzikantai.

Abi mugės dienas – šeštadienį ir sekmadienį – su dalyviais ir svečiais bendraus kūrėjai iš Izraelio, Latvijos ir Lietuvos.

„Žmonės ilgisi jaukumo, gražių dalykų. Tas geras nusiteikimas labai svarbus ir kūrybai, todėl stengsimės mugėje sukurti tokią aplinką, kurioje gerai jaustųsi tiek jos dalyviai, tiek svečiai“, – pasiryžusi A.Kavaliauskaitė.

Ji labai nori, kad užsimegztų draugystė tarp pačių dalyvių, kad jie galėtų dalytis patirtimi ir idėjomis ne tik mugėje, bet ir jai pasibaigus.

Asta pasvajoja, kad ateityje tokią mugę su aktyviais, ambicingais ir originaliais kūrėjais būtų galima surengti ir už Lietuvos ribų. „Grožiui netrukdo valstybių sienos, o mes įvairiose šalyse turime gerų bičiulių, kuriems tokia mintis tikrai patiktų“, – svarstė A.Kavaliauskaitė.

Žavi neapčiuopiamas grožis

Baltijos dizaino mugės idėjos sužavėta Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko žmona Inga Grubliauskienė tapo šio renginio globėja ir negailėjo pagyrų organizatorėms už tai, kad tai nebus vien komercinis renginys.

„Su džiaugsmu pritariu labdaros aukciono idėjai ir ją palaikau. Gera, kai apčiuopiami gražūs dalykai, gimstantys iš tyrų širdžių, padeda kurti tai, ko apčiuopti neįmanoma. Stengsiuosi, kad kuo daugiau žmonių apie tai sužinotų ir sudalyvautų“, – pažadėjo I.Grubliauskienė.

Ji neslėpė, kad mintis Baltijos dizaino mugėje surengti meno kūrinių labdaros aukcioną ją itin sužavėjo.

„Pakvietėme neįgaliuosius sudalyvauti mugėje ir parodyti, ką jie gražaus sukuria. Toks kvietimas ir galimybė juos labai pradžiugino. Galiu drąsiai sakyti – Baltijos dizaino mugė bus gražus socialinis projektas“, – įsitikinusi pirmoji Klaipėdos ponia I.Grubliauskienė.

Ji pastebėjo, kad Klaipėdoje vyksta nemažai kultūrinių renginių, tačiau tokių, kuriuose karaliautų grožis, jaukumas, mada, tikrai trūksta – auksinių rankų meistrų klaipėdiečiai tikrai laukia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų