Buria Klaipėdos etnokultūros centras

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centre prasidėjo naujas veiklos sezonas, viliojantis į tradicinių dainų klubą, intriguojantis tradicinėmis lopšinėmis ir žaidimais bei akcija „Visa Lietuva šoka“.

Smagi, nuotaikinga ir nepakartojama akcija „Visa Lietuva šoka“ šiandien 18 val. vėl kviečia visoje šalyje šokti tradicinius šokius, kartu dainuoti ir muzikuoti. Klaipėdoje akcija vyks Meno kieme (Daržų g. 10).

Pernai įsibėgėjęs ir sėkmės sulaukęs projektas grįžta pasveikinti rudens ir pasiūlyti gerai pajudėti – gauti smagių emocijų, pagerinti savijautą ir kartu pabendrauti, išmokti lietuviškų šokių, pažinti tautos kultūrą, tradicijas. Akcijos sumanytojas Lietuvos liaudies kultūros centras įsitikinęs, kad nesudėtingi ir smagūs mūsų liaudies šokiai – visiems skirta ir ypač reikalinga pramoga. O kuo daugiau šokėjų – tuo nuotaikingiau: prie šios idėjos įgyvendinimo prisideda daugybė šalies įstaigų, bendruomenių, mėgėjų meno kolektyvų, pavienių asmenų. Jų dėka atviros šokių šventės rugsėjo 16 d. 18 val. vyks aikštėse, kiemuose, salėse, gamtoje ir kitose visuomenei atvirose erdvėse. Šokių pavyzdžių galima rasti www.llkc.lt.

Klaipėdiečiai, norintys susipažinti ir išmokti šokti lietuviškus tradicinius šokius, kviečiami į Klaipėdos tradicinių šokių klubo rengiamus tradicinių šokių vakarus „Vožinius“, kurie prasidės rugsėjo 29 d. ir vyks kiekvieną ketvirtadienio vakarą nuo 19 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10).

Jau trečius metus pirmadienio rytais šimtmečius gyvuojanti tradicinė tautosaka atgyja Etnokultūros centro rengiamuose užsiėmimuose besilaukiančioms ir kūdikius auginančioms šeimoms. Čia šeimos su vaikais, jaukiai įsikūrusios ant tradicinio skiautinio, mokosi tradicinių lopšinių, žaidinimų, mylavimų, kykojimų, sūpavimų. Užsiėmimų tikslas – sugrąžinti šią vaikams skirtą tautosaką į šiuolaikines šeimas. Tradiciniais nesudėtingais, lengvai įsimenamais kūrinėliais ne tik suteikiamos pirmosios pažintinės pamokėlės vaikams, bet ir kuriamas tvirtesnis jų ir tėvų ryšys. Tėveliai atranda puikią bendravimo su vaikais formą, o mažiesiems šeimos nariams sūpavimas, mylavimas, glaudimas, glostymas ar kutenimas su dainavimu – pirmoji pagalba jaučiant nesaugumą, nerimą, susierzinimą.

Šiuos užsiėmimus „išaugusios“ šeimos ir toliau ieško asmeninio sąlyčio su etnine kultūra, todėl aktyviai įsijungia ir į kitas edukacijas, skirtas šeimoms. Registracija ir informacija – tel. 312 113. Kviečiame būti su šeima, puoselėti tradicijas savo namuose.

Antradienio vakarai Klaipėdos etnokultūros centre – šilti, skambūs ir sklidini tradicinių dainų. Čia 18 val. renkasi dainų klubas, kuriame laukiami visi – nėra reikšmingas nei amžius, nei dainavimo patirtis. Dainų klube dainuojamos visų regionų dainos, jų tematika, žanrai priklauso nuo kalendoriaus – dainuojant tradicinių švenčių bei darbų dainas, tradiciškai palengva sukamas metų ratas. Prisijungti prie jau susiformavusio dainininkų būrio galima bet kurį antradienį, registruotis nereikia. Pasimatysime antradienį?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių