A. Cholinos „Idiotas“ šturmuos Klaipėdos publikos širdis

  • Teksto dydis:

Anželikos Cholinos šokio teatras šį penktadienį svečiuosis uostamiestyje su spektakliu „Idiotas“, kuriame šoka ir klaipėdiečiai artistai.

Pagal F.Dostojevskio romaną

Šokio spektaklis sukurtas Fiodoro Dostojevskio romano motyvais pagal Gijos Kančelio muziką. Režisierė-choreografė – A.Cholina, scenografas – Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė – Olga Filatova, šviesų dailininkas – Tadas Valeika.

Statydama „Idiotą“ A.Cholina į vieną sceną subūrė šokėjus, dramos teatro aktorius ir dainininkus. Pagrindinius vaidmenis spektaklyje atlieka aktorius Donatas Švirėnas (Myškinas), balerina Beata Molytė (Nastasja Filipovna), dainininkas Rokas Spalinskas (Rogožinas) ir balerina Audronė Dirsytė (Aglaja).

A.Cholinos „Idioto“ premjera įvyko 2017 m. Vienas žymiausių rusų rašytojo F.Dostojevskio (1821–1881) romanų „Idiotas“ naujai atgimė Lietuvos teatro scenoje. Spektaklio režisierės-choreografės Anželikos Cholinos išverstas į subtilią šokio kalbą, šis kūrinys naujai prabilo apie aktualiausius dabarties klausimus, naikinančius žmogaus individualumą.

Kitokio žmogaus problema

„Dabartinis laikas atėmė iš žmogaus savojo „aš“ pojūtį, dėmesį ir pagarbą savo individualumui. Mes dažnai nesugebame pamatyti šviesos nei savyje, nei kitame. O jei ir pavyksta tai padaryti, šiandien tai greitai yra įvardijama kaip keistumo apraiška. Žmogus tarsi neteko savo teisių, nebegali būti kitoks”, – mano A.Cholina.

Šiuo aspektu prieš 150 metų parašytas F.Dostojevskio „Idiotas“ yra šiuolaikiška literatūrinė medžiaga. Pagrindinis šios istorijos veikėjas kunigaikštis Myškinas tampa žmogiškumo įsikūnijimu, F.Dostojevskis parodo, kas gali atsitikti, kai toks žmogus susiduria su visuomene. Myškino „idiotizmas“ dažnai susiduria su visuomenės normomis, taip atskleidžiamas kunigaikščio naivumas. Deja, „idiotas“ negali išgelbėti savęs nuo visuomenės ir galiausiai išprotėja.

Stipriausias žmogaus raumuo

A|CH spektaklyje „Idiotas“, pasitelkiant šokio kalbą, atveriamos šios be galo jautrios visuomenės ir žmogiškumo žaizdos. Ieškoma atsakymų į vieną opiausių šio laikmečio klausimų: „Ar šiuolaikinis žmogus prarado galimybę būti savimi, ar dar galima jį išgelbėti?”

Myškino vaidmenį atliekančio aktoriaus D.Švirėno manymu, žmogaus stipriausias raumuo yra širdis. „Tik problema, kad visais laikais žmonės turėjo skirtingas širdis: vieną vadiname beširdžiu, kitas turi labai plačią širdį. Dar yra sudaužytos širdys, vieniems širdį skauda, o kitų širdys džiaugiasi. Mano personažas turi labai atvirą širdį, į kurią įsileidžia visus, nepaisant

laikmečio, kultūros ir visuomenės normų. Ir tik nuo paties žmogaus priklausys, ar jis taps geresnis, ar sumindžios ją”, – samprotavo Donatas.

Spektaklis – lyg karas

Anot jo, „spektaklis – lyg karas, kai tu privalai užkariauti publiką, o „Idioto“ kariauna yra labai talentinga, stipri, turinti tuos ginklus, kurių reikia pergalei pasiekti. Taigi belieka jausti, matyti partnerį, girdėti muziką, bei teisingai išspręsti tau iškeltus uždavinius”.

Spektaklyje skamba įspūdinga, dramatizmo kupina gruzinų kompozitoriaus G.Kančelio muzika.

Sausio 3 d. 19 val. A|CH spektaklis „Idiotas“ bus rodomas Klaipėdos žvejų rūmų Didžiojoje salėje. Bilietai – nuo 11,40 iki 35 Eur. Publikos amžiaus cenzas – N14.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sxsx

sxsx portretas
Cholina man primena grafomaną, gali statyti "baletus",pagal visas parašytas geras knygas. Tuose baletuose gali šokti visi, net tie, kas niekad nematė jokio šokio. Tokie gerai sukalti bedvasiai renginiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių