Dialogai: brass plius valtorna

  • Teksto dydis:

Klaipėdos brass kvintetas tęsia koncertų seriją, kurioje kaskart pasirodo kartu su skirtingais solistais-instrumentininkais. Šįkart programoje „Brass + valtorna“ klaipėdiečiai muzikuos su svečiu iš Gdansko – valtornininku Michalu Szczerba. Didelę koncertinę ir pedagoginę patirtį sukaupęs atlikėjas yra entuziastingas valtornos muzikos propaguotojas. Jo ir kvinteto koncertas vyks šiandien 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės I aukšto fojė.

M. Szczerba yra Polish Baltic Philharmonic simfoninio orkestro valtornų grupės koncertmeisteris, dažnai koncertuojantis su įvairiais Lenkijos ir kitų šalių orkestrais. Jis buvo vienas iš ansamblio Hevelius Brass įkūrėjų, su kuriuo surengė per 200 pasirodymų įvairiose Europos šalyse.

M. Szczerba kartu su kolegomis, lyderiaujančių Lenkijos orkestrų valtornų grupių koncertmeisteriais, taip pat įkūrė 4 valtornų ansamblį Hornet Quartet.

Retos sudėties kolektyvas laimėjo apdovanojimus tarptautiniuose konkursuose Slovėnijoje ir Brazilijoje.

M. Szczerba dėsto Gdansko Stanisławo Moniuszkos muzikos akademijoje, kurią pats anksčiau baigė. Jis yra Corno Brass Music Festival reziduojantis menininkas, kuriame taip pat veda meistriškumo pamokas.

Valtornininkas dažnai koncertuoja su žmona karilionininke Monika Kaźmierczak, kartu jie prieš porą metų muzikavo Klaipėdos kariliono festivalyje.

Valtornos istorinės ištakos siekia labai senus laikus, ji atsirado iš medžioklės rago. Instrumentas susiformavo apie XVII a. Prancūzijoje ir buvo vadinamas prancūzų ragu (angl. french horn).

Iš pradžių orkestruose buvo naudojamos natūralaus derinimo valtornos. Dabartinę išvaizdą su vožtuviniu mechanizmu instrumentas įgavo tik XIX a. pradžioje.

Švelniausio tembro varinis pučiamasis instrumentas įeina į klasikinių simfoninių, pučiamųjų instrumentų orkestrų, varinių instrumentų kvintetų sudėtį. Juo taip pat grojama medinių pučiamųjų instrumentų kvintete.

M. Szczerba pasakoja, kad iš pradžių mokėsi groti fortepijonu, tačiau būdamas 13-os kaip antrąjį instrumentą pasirinko valtorną, kuri netrukus tapo pagrindiniu jo dėmesio ir studijų objektu: „Aš mėgstu valtorną dėl jos skambesio ir universalumo. Ja galima atlikti tiek daug gražios muzikos. Valtorna turi platų diapazoną, ja galima išgauti daug garsinių efektų ir spalvų, ji puikiai dera su bet kuriuo kitu instrumentu. Be to, valtorna atrodo tiesiog nuostabiai.“

Paklaustas apie mėgstamiausią muzikos kūrinį, M. Szczerba teigė, kad tokių yra tikrai daug. Tarp orkestrinių kūrinių jo mėgstamiausios yra Gustavo Mahlerio simfonijos.

Iš kamerinio ir solinio repertuaro jam patinka beveik viskas, pradedant renesanso ir baroko muzika, baigiant šiuolaikiniais kūriniais.

„Tačiau ypatinga vieta mano širdyje tenka visokiems latino ir latino-jazz stiliaus kūriniams“, – pripažino atlikėjas.

Būsimame koncerte M. Szczerba kartu su Klaipėdos brass kvintetu atliks Wolfgango Amadeus Mozarto, Camille’o Saint-Saënso, Frigyeso Hidaso kūrinius, aranžuotus šiai netipiškai instrumentų sudėčiai.

Suskambės ir du soliniai kūriniai valtornai. Tai Bernhardo Krolo Laudatio bei Georges Barboteu Piéces Poetiques Nr. 1 ir 5.

Klaipėdos brass kvinteto sudėtyje šioje programoje gros Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Tadas Česnauskas (trimitas), Monika Miliauskienė (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba).


Šiame straipsnyje: Brass valtornakoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių