Drevernoje šurmuliuos rudens lygiadienio šventė (programa)

  • Teksto dydis:

Šeštadienį amatininkų gildija „Krikragaa“ ir tarptautinė savanorių komanda buria visus švęsti rudens lygiadienį ir Baltų vienybės dieną Drevernoje.

Tęstinis tarptautinis projektas „Drevernos rudens lygė“ įgyvendinamas trečią kartą. Pagrindinis renginio tikslas – susiburti astronominio rudens pradžioje, stabtelėti rudens lygiadienio taške bei kartu su svečiais iš senųjų baltų genčių žemių švęsti Baltų vienybės dieną.

Renginio programoje kasmet randasi naujų, įdomių, alternatyvių turinio elementų, suteikiančių šiam įvykiui ir laikui savito išskirtinumo – itin jaukią atmosferą tiek stebėtojams, tiek dalyviams. Toliau tęsiama skirtingų kultūros, meno sričių sinkretizmo idėja. Drąsiai gretinami tradicinio folkloro elementai, profesionalūs ir mėgėjiški teatriniai veiksmai, kino bei animacijos seansai, šiuolaikinės instaliacijos, netradicinės parodos. Kulminacinis, virsminius jaudulius keliantis objektas liks ten pat – vieną kartą per metus atgyjančiame senajame uoste. Šį kartą gilaus simbolizmo pilną skulptūrų deginimo seriją apsups jautrūs projekto DONIS foniniai atspindžiai. Po rimties, apeigiškumo epizodų prasidės tradicinių šokių naktis – skirtingų šalių tradicinių šokių melodijos skambės iki ryto, ant parketo besisukant dideliam būriui šokio entuziastų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos.

Tarptautinės kūrybinės menininkų etnostovyklos tikslas – žinojimą apie šio laikotarpio ritualus, apeigas, simbolių prasmes paversti bendromis kūrybinėmis, meninėmis degančių skulptūrų kūrimo inspiracijomis. Taip gims dar viena ugninio virsmo ritualo kūrybinė interpretacija – net 20 metrų ilgio ir 8 metrų aukščio skulptūrinė instaliacija, kurios statyba suvienijo ne tik amatininkų gildijos narius, bet ir menininkus bei savanorius iš Lietuvos, Ispanijos ir Vokietijos. „Ugniniuose lygiadienio virsmuose“ žiūrovų lauks vizualus, ekspresyvus reginys, užburianti ugnies, muzikos ir erdvės atmosfera, įtraukianti į žaidimą su gamtos stichijomis.

Amatininkų gildija „Krikragaa“ – pelno nesiekianti organizacija, jaunų entuziastų komanda, veikianti Klaipėdoje ir Klaipėdos rajone, propaguojanti etnokultūrą ir menus. Asociacija yra atvira naujovėms ir bendriems projektams. Šį projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Klaipėdos rajono savivaldybė.

Programa

Rugsėjo 24 d. Drevernoje (Klaipėdos raj.)

J.Gižo etnografinėje sodyboje-muziejuje:

16 val– „Rudeninės būrų godos“: šventės pradžia su Priekulės E.Vicherto teatro studija, Drevernos „Žvejytėmis“, Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansambliu „Kuršių ainiai“.

17 val. – „Senųjų rudens laikotarpio aukojimų ritualų ir kitų apeigų prasmės“: etnologo Rimanto Balsio pasakojimai.

18. val. – etnodokumentika: „Semme“ (60 min.); „Vėjų žemė“ (51 min.).

Senajame uoste:

18 val. – kino ir animacijos kambarys (I programa).

20.30 val. – ugniniai lygiadienio virsmai.

21.30 val. – kino ir animacijos kambarys (II programa).

21.30 val. – „Apeironas seka šiurpes“: Apeirono teatro parengtos lietuvių liaudies siaubo pasakų interpretacijos.

Drevernos kultūros namuose:

Fotoparoda „Ragu per dangų“.

20 val. – eisena į senąjį uostą.

22 val. – tradicinių šokių naktis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių