Pereiti į pagrindinį turinį

Dvi meno parodos – po vienu stogu Palangoje

2016-08-19 11:14
DMN inf.

„Ramybės“ galerijoje Palangoje (Vytauto g. 35) iki rugsėjo 9-osios veikia Eglės Gandos Bogdanienės ir Jolantos Vazalinskienės paroda „Lengvai“ ir iki rugsėjo 8-osios galima apžiūrėti šį ketvirtadienį atidarytą E.Gandos Bogdanienės šiuolaikinės tekstilės parodą „Eglė Ganda – Meno Propaganda. 7 meniniai tyrimai“.

E.Bogdanienės kūrinys iš autorinės parodos „7 meniniai tyrimai“.
E.Bogdanienės kūrinys iš autorinės parodos „7 meniniai tyrimai“. / „Ramybės“ galerijos archyvo nuotr.

Papuošalo tema

Paroda „Lengvai“ – tai dviejų menininkių, dizainerių, Vilniaus dailės akademijos profesorių kūrybinis eksperimentas, interpretuojant šiuolaikinio papuošalo temą. Kuriant eksperimentinius papuošalus, buvo naudojamos inovatyvios medžiagų jungtys – naujausių tekstilės pluoštų, brangiųjų metalų, vienkartinio naudojimo medžiagų deriniai. Parodoje diskutuojama apie papuošalą kaip atminties talpą, estetikos objektą, tvaraus, ekologiško, nekenksmingo gamtai dizaino produktą. Eksperimentinėje papuošalų kolekcijoje pirmą kartą naudojama tirpaus vandenyje PVA filamentinio ir gintaro, lino, ananasų lapų ir pieno baltymo pluoštų siūlų junginiai. Dėl atitinkamų kolekcijoje naudojamų medžiagų savybių, papuošalai atlieka sveikatinimo funkciją, yra estetiški, o atėjus laikui, juos tiesiog galima ištirpdyti vandenyje... Tai tarytum mandala, kuri, atlikusi savo ritualinę priedermę, išnyksta.

Kartu kolekcijoje meninėmis priemonėmis diskutuojama apie laikinumą, trapumą, pažeidžiamumą, jautrumą... Darbų ciklą įkvėpė balta mokyklinė apykaklaitė, kuri menininkių-tyrėjų kūrybinėse interpretacijose mutavo į tirpstančių prisiminimų abstrakciją.

E.Bogdanienė ir J.Vazalinskienė jau ne vienerius metus dirba kartu, naudodamos viena kitos menines specializacijas galutiniam tikslui – vienetiniam rūbui, kuris patrauklus ne tik kaip dėvimas drabužis, bet ir kaip meno objektas. Šis duetas – vienas ryškiausių kostiumo dizainerės ir unikalius audinius kuriančios tekstilininkės bendradarbiavimo pavyzdys Lietuvoje.

Su ironiška replika

Parodoje „Eglė Ganda – Meno Propaganda. 7 meniniai tyrimai“ menininkė E.Bogdanienė pristato septynis skirtingais laikotarpiais sukurtus tekstilės darbus. Parodoje diskutuojama apie menininko kūrybos raidą, asmenybės ir meninės raiškos kaitą. Kiekvienas iš septynių darbų turėjo skirtingus inspiracijų šaltinius, vieni kelia egzistencinius būties, kiti – etninius, socialinius ar buities klausimus. Septintasis darbas – parodos plakatas – ironiška replika 2016 m. rugpjūtį Palangos gatvėse akį rėžiančių popžvaigždžių reklaminių šaukinių ir vizualios agitacijos prieš rinkimus į LR Seimą gausai.

„Savo kūrybą suvokiu kaip meninio tyrimo būdą. Tai – tarsi eksperimentinė laboratorija, kurioje gimsta naujos pažinimo ir patirties formos. Kūrybos procesui labai svarbios inspiracijos, gaunamos iš aplinkos, gyvenimiškų situacijų, kasdienių reiškinių, informacijos šaltinių. Tuomet formuluoju klausimą ir imuosi tyrimo, vėliau gimsta meno objektas, jis demonstruojamas. Po to vyksta analizė, kaip kūrinys veikia aplinką. Ir dažniausiai ši patirtis leidžia atsirasti naujiems postūmiams ir inspiracijoms, pradedančioms naują kūrybos etapą“, – sakė Eglė Ganda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų