Fotografijos maestro V. Straukas: ieškau angeliško grožio

Netikėtos dovanos jubiliejaus proga sulaukęs garsus uostamiesčio fotografas Vaclovas Straukas nesuka sau galvos, jog atšventus 90-metį pelnytasis miesto garbės piliečio vardas tapo savotišku skolos nominacijos titulu.

Netikėtos dovanos jubiliejaus proga sulaukęs garsus uostamiesčio fotografas Vaclovas Straukas nesuka sau galvos, jog atšventus 90-metį pelnytasis miesto garbės piliečio vardas tapo savotišku skolos nominacijos titulu. Už kūrybinius pasiekimus gausybės ir įvairiausių įvertinimų sulaukęs fotomenininkas tvirtino, jog yra dėkingas už bet kokį dėmesio ženklą.

Užsitarnavo autoritetą

"Kartais už konkrečias nuotraukas kas savaitę vis pasitaikydavo auksas, auksas, auksas. Bet visada jaučiu didelį pakylėjimą, kai įvertina mano darbą. O dabar, kai suteikė garbės piliečio vardą, namuose ir žmona klauso. Pagaliau ėmė laikyti mane autoritetu", – šmaikštavo fotografas.

Puikiu humoro jausmu, šviesiu protu ir atmintimi žavintis V.Straukas prisipažino, jog už tvirtą sveikatą, gyvybingumą pirmiausia turėtų būti dėkingas būtent sutuoktinei, kuri ilgus metus dirbo medike.

Kas žino, kaip būtų pasisukęs šiandien garsaus fotomenininko gyvenimas, jei prieš šešetą dešimtmečių ponia Emilija savo vyrui nebūtų padovanojusi fotoaparato "Zorkij".

"Tai buvo pats paprasčiausias fotoaparatas, kurį dar turiu, ir jis iki šiol veikia. Bet po to jau mažai su juo dirbdavau, stengdavausi įsigyti geros technikos, negailėdavau tam pinigų. Turėjau daugiau aparatūros nei proto", – juokėsi pašnekovas.

Prieš keletą dešimtmečių sukurtos nuotraukos žavi ne tik įspūdingais kadrais, bet ir novatoriškumu, jų autorius nesibaimino eksperimentuoti spalvomis. Ponia Emilija priminė, jog jos sutuoktinis buvo pirmasis, Klaipėdoje pradėjęs daryti spalvotas fotografijas. Vis dėlto didžiausio įvertinimo sulaukė juodai balti fotomenininko darbai.

Anot V.Strauko, reikia tik džiaugtis, kad technologijos kasdien tobulėja, nes tai suteikia didesnių saviraiškos galimybių ir patiems fotomenininkams.

"Tai yra ir techniškas, ir meniškas amatas. O šiandien fotografija yra labai pažengusi į priekį. Mano darbų pagrindas – lyrinis realizmas, tačiau man labai įdomu modernizmas, matau tikrai originalių, stiprių darbų, tai veikia mane, mano galvoseną", – teigė fotografijos maestro.

Pirko ir karalienė

Didžiąją V.Strauko gyvenimo aistrą fotografijos iliustruoja ir jo namuose. Ant sienų kabančiuose fotopaveiksluose – spalvotuose ir baltai juoduose – daugiausia įamžinti gamtos vaizdai.

Žvelgdamas į Juodkrantėje užfiksuotą akimirką, kūrėjas pasidžiaugė, kad šį darbą bemaž prieš 20 metų po parodos Londone įsigijo Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta.

"Turbūt už ją gavau ne mažiau kaip 200 dolerių", – bandė prisiminti klaipėdietis, pajuokavęs, jog tai buvęs solidus honoraras.

V.Straukas neneigė, jog įvairūs laimėjimai jam pelnė ne vien pripažinimą, tačiau patikino, jog iš savo kūrybos turtų nesusikrovė, galiausiai anuomet ir mados tokios nebuvę.

Kūrėjas su šypsena prisiminė net vieną atvejį, kai jis pats turėjo sumokėti už galimybę nufotografuoti žmogų. Kad užfiksuotų tinkamą kadrą, V.Straukui teko 10 kartų spustelėti fotoaparato mygtuką. Už kiekvieną kadrą jo herojus užsiprašė po rublį, tačiau galiausiai sumą pavyko nusiderėti perpus.

Fotomenininkas prisipažino po to gailėjęsis, kad pašykštėjo – šis jos fotodarbas, pavadinimu "Malūnininkas", netrukus buvo įvertintas aukso medaliu.

Anot kūrėjo, būta ir ne vieno atvejo, kai jo nuotraukos dingdavo tiesiog iš parodų. "Jos turėjo baisiai didelį pasisekimą", – juokėsi pašnekovas.

Ilgapirščiai nepasikuklindavo vogti ne tik iš parodų, bet ir iš namų. "Spintelėje laikiau maišelį, kuriame buvo šimtas medalių, ir vieną dieną jo nebeliko. Nujaučiu, kieno tai galėjo būti darbas, bet ką dabar padarysi", – be krislo nuoskaudos kalbėjo fotomenininkas.

Sijonėlį tik kilstelėdavo

Klaipėdiečio darbų kraityje – garsieji fotografijų ciklai "Pamario motyvai", "Kopos", "Jaunoji Klaipėda", "Neringa", "Fotografijos". Vis dėlto bene didžiausią pripažinimą menininkui pelnė darbų serija "Paskutinis skambutis".

Iki visa galva pasinėrė į fotografiją, 15 metų pedagogu dirbęs V.Straukas prisipažino, jog visada buvo įsimylėjęs jaunimą, tad su moksleiviais nesunkiai rasdavęs bendrą kalbą. Pašnekovas šypsojosi, kad ir pozuoti, ypač merginų, netekdavo ilgai įkalbinėti.

"Mano nuotraukose daugiausia merginos. Turbūt tai būtų galima pavadinti poligamija, – juokavo menininkas. – Bet tai būdavo momentinė simpatija – kol nuspausdavau aparato mygtuką."
V.Strauko žmona tikino sutuoktiniui tokių simpatijų nepavydėjusi: "Ką darysi, man irgi gražu tos merginos".

Prieš 62 metus su mylimąja žiedus sumainęs, tačiau nei vaikų, nei anūkų neturintis kūrėjas svarstė, jog galbūt visą savo tėvišką meilę atidavė būtent jauniesiems fotografijų herojams.
"Paskutinio skambučio" nuotraukos – tarsi odė jaunystei. Net vėjo kilstelėta mokyklinė suknelė čia atrodo ne vulgariai, o valiūkiškai, gal net subtiliai erotiškai.

V.Strauko nuomone, erotika fotografijose – natūralus dalykas. Tačiau kūrėjas prisipažino, jog jis nedrįsdavo imtis tokių atvirų kadrų kaip kitas garsus jo kartos fotomenininkas Rimantas Dichavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žyginta

Žyginta portretas
Nuoširdžiausi sveikinimai. Šis menininkas kažkada fotografavo "paskutiniam skambučiui" ir mūsų klasę. pasižiūriu nuotrauka ir apima nostalgija.....

L.

L. portretas
pagarba tikram maestro
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių