G. Gedvilaitė kviečia švęsti valso ritmu

  • Teksto dydis:

Įžymi lietuvių pianistė Guoda Gedvilaitė nesustoja stebinti originaliais projektais ir šį kartą kviečia švęsti... valsą. Būtent jam ir jo triumfo istorijai yra skirtas koncertas „Claros Schumann salonas. Valso triumfas“.

Muzikinė kelionė

Šventinis žanras suburs klausytojus Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė gruodžio 29 d. 18.30 val. Įdomią muzikinę istoriją pasakos svarbios XIX a. muzikos pasaulio asmenybės – Clara Schumann, Felixas Mendelssohnas, Henriette Treftz ir Aloisas Anderis. Po šiomis pavardėmis slėpsis Lietuvos muzikos talentų komanda: G.Gedvilaitė (fortepijonas), Joris Sodeika (fortepijonas), Justė Jankauskaitė (mecosopranas) ir Laimonas Bendaravičius (tenoras).

G.Gedvilaitės sumanyto „Claros Schumann salono“ muzikinė kelionė po XIX a. tęsiasi ir sustoja Europos muzikos sostinėje Vienoje. Šventiniam koncertui pianistė parinko šventinį žanrą – valsą. „1787-aisiais Vienoje buvo paskelbtas konkursas sukurti tokią operą, kuri patiktų žiūrovams. Tarp dalyvių buvo ir Mozartas, konkursui pateikęs vieną nuostabiausių savo šedevrų – „Figaro vedybas“. Deja, ši viena genealiausių visų laikų komiškų operų nesujaudino žiuri. Ją sužavėjo talentingo ispanų kompozitoriaus Martíno y Solero opera „Retas daiktas“, o joje pirmą kartą nuskambėjęs valsas užkariavo miestiečių simpatijas savo lengvumu, muzikalumu ir žavumu“, – apie žanro gimimą pasakojo G.Gedvilaitė.

Šeimininkės vaidmuo

Mes jau žinome apie valsą ir kaip apie savarankišką muzikos kūrinį, kuriam karūną uždėjo Johannas Straussas. Programoje, be J.Strausso, F.Schuberto, C.M. von Weberio valsų, skambės ir garsios W.A.Mozarto bei J.Strausso uvertiūros, F.Mendelssohno ir R.Schumanno dainos, G.Verdi, G.Rosinni ir G.Bizet arijos.

C.Schumann fenomenu susižavėjusi projekto sumanytoja G.Gedvilaitė ne tik puikiai įsikūnija į salono šeimininkės vaidmenį, bet ir pati režisuoja šio ciklo koncertus. Iš mamos paveldėta režisūrine gyslele pianistei patikėti padėjo ir režisierės Jūratės Vansk paskatinimas. „Mamytė, beje, ir yra mano pagrindinė patarėja kuriant „Claros Schumann salonus“, – sakė G.Gedvilaitė.

Pakvietė į svečius

Lietuvoje ir Vokietijoje gyvenanti pianistė nėra abejinga gimtinėje kuriančiam jaunimui. „Man patinka dirbti ir kurti su jaunais muzikantais. Jie atviri, pasiduodantys įkvėpimui, neišbandytiems dalykams, nestandartiškai mąsto ir dega naujomis idėjomis“, – apie savo pasirinkimą į projektą įtraukti jaunosios kartos talentus pasakojo G.Gedvilaitė.

Šį kartą Clara į svečius pakvietė savo gerą bičiulį pianistą F.Mendelssohną (vakaro metu juo taps J.Sodeika), bene žymiausią XIX a. Vienos dainininkę H.Treffz (J.Strausso II pirmąją žmoną, kurią vaidins J.Jankauskaitė). Duetus su ja dainuos garsus to laikmečio austrų tenoras A.Anderis (L.Bendaravičius).

„Kaip XIX a. Vienos operos dainininkę H.Treffz ir valsų karalių J.Straussą sieja paslaptis, taip ji sieja ir Justę bei Laimoną. Pagal situaciją šią paslaptį atskleisime koncerto metu“, – užuominomis intrigavo G.Gedvilaitė, kviesdama visus atvykti į „Claros Shumann saloną“ ir tapti valso triumfo liudininkais.


Šiame straipsnyje: pianistaiGuoda Gedvilaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių