Gelbėtojų čempionate – ekstremalios sąlygos

Antrosios Melnragės paplūdimyje trečiadienį rinkosi Lietuvos pajūrio gelbėtojai. Čia vyko tradicinės jų varžybos. Oro sąlygos dalyvių vėl nelepino – krante buvo vėsu, o jūra audringa.

Turėjo atvykti latviai

Lietuvos paplūdimio gelbėtojų čempionatas surengtas šeštą kartą. Varžybose dalyvavo Klaipėdos, Palangos ir Neringos gelbėtojai.

Šį kartą pirmieji ir antrieji buvo susibūrę į vieną komandą. Anksčiau būdavo po dvi – Klaipėda turėdavo Smiltynės ir Melnragės-Girulių, o Palanga išskirdavo ir Šventosios gelbėtojų komandas.

Atvykti čempionatą žadėjo ir svečiai iš Latvijos, bet jų planai pasikeitė dėl finansinių problemų.

Čempionate buvo varžomasi ir jūroje, ir krante. Iš viso buvo aštuonios rungtys. Gelbėtojai varžėsi ir individualiai, ir komandomis. Buvo rungčių, kur atskirai dalyvavo merginos ir vaikinai.

Tarp šių buvo 90 metrų sprintas, ir paplūdimio vėliavėlės. Pastarosios užduoties esmė kuo greičiau nubėgti 30 metrų ir paimti vėliavėlę.

Čempionato dalyviams turėjo įveikti ir kombinuotą rungtį – bėgti 200 metrų, plaukti 400 metrų, o tada vėl bėgti 200 metrų. Dėl didelio bangavimo teko sutrumpinti plaukimą – iki 200 metrų.

Sutrumpino plaukimo distanciją

Dvi estafetės buvo komandinės. Viena iš jų – skęstančiojo gelbėjimas su plūdėmis. Komandą turėjo sudaryti keturi žmonės – trys vaikinai ir mergina.

Dalyviai turėjo nubėgti iki jūros, nuplaukti iki skęstančiojo, pargabenti jį į krantą.

Antra komandinė rungtis buvo bėgimas – keturi žmonės bėgo po 300 metrų. Komandos varžėsi ir virvės traukimo rungtyje. Čia jas turėjo sudaryti po penkis žmones – keturis vaikinus ir merginą.

Šiemet organizuotos ir dvi naujos rungtys: lenktynės, plaukiant jūrinėmis dvivietėmis baidarėmis ir skęstančiojo gelbėjimas, naudojant lentą.

Pastarojoje dalyvavo po du dalyvius. Tiek vienas, tiek kitas turėjo nuplaukti iki skęstančiojo ir grįžti.

Sąlygos buvo ekstremalios

Prieš čempionatą baimintasi, kad šioms rungtims gali sutrukdyti oro sąlygos.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki pasakojo, kad visą savaitę jūra buvo nerami.

Ne išimtis ir pati varžybų diena – sąlygos buvo ekstremalios. Bangavimas siekė beveik keturis balus, pūtė stiprus vėjas\. Būtent dėl šios priežasties buvo sutrumpinta plaukimo distancija.

„Svarbiausia, kad visas rungtis galėjome surengti ir nekilo nesklandumų“, – pabrėžė A.Siakki.

Oro sąlygos ne pirmą kartą kiša koją gelbėtojų čempionatui. Vienais metais atsisakyti virvės traukimo rungties teko dėl alinančio karščio, kitais – jūra buvo audringa ar ledinis vanduo, į kurį reikėjo lįsti.

Varžybos buvo atkaklios

Susumavus rungčių rezultatus pergalę šventė Klaipėdos gelbėtojai. Visai nedaug – vienu tašku nuo jų atsiliko antri likę palangiškiai. Treti buvo nidiškiai, atsilikę 20 taškų.

„Varžybos buvo labai atkaklios ir intensyvios. Visos komandos labai stengėsi. Mus paprasčiausiai labiau lydėjo sėkmė. Nugalėti palangiškiams sutrukdė lemiamą akimirką patirta vieno iš dalyvių traumų“, – pasako A.Siakki.

Rengti pajūrio gelbėtojų varžybas pirmieji sumanė klaipėdiečiai. Iš pradžių jie rungėsi tarpusavyje – Smiltynės gelbėtojai prieš Melnragės-Girulių. Tada sumanyta varžybas išplėsti.

Dalyvauti jose sutiko Palangos ir Neringos gelbėtojai. Keičiasi ir vieta, kur organizuojamas čempionatas. Kitąmet jis turėtų vykti Nidoje, dar po metų – Palangoje.

Pabrėžiama, kad gelbėtojų čempionate svarbiausia – ne rezultatai, o draugystė – kad gelbėtojai susipažįsta, bendrauja, dalijasi patirtimi.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių