Gyvybingumą ir emociją spinduliuojanti muzika

  • Teksto dydis:

Sakralinės chorinės muzikos programoje, kitą savaitę skambėsiančioje Klaipėdos koncertų salėje, susitiks dabartis ir amžinybė. Renesanso daugiabalsė muzika perduos savo tradiciją gražiausioms romantizmo polifonijoms.

Programą su Klaipėdos choru „Aukuras“ rengia Vilimas Norkūnas, Lietuvoje plačiai žinomas kaip klavesinininkas ir vargonininkas, o chorinio meno paslaptis dažniau dalijantis seminaruose ir kursuose užsienyje. Ilgametis Kauno jaunimo mišraus choro „Exaudi“ meno vadovas, Klaipėdos vokalinio ansamblio „Decorata“ globėjas, Vilniaus vokalinio ansamblio „Ignis“ vadovas šiame koncerte nori pasidalyti senąja muzika, kurią yra taip pamilęs, kad be jos neįsivaizduoja gyvenimo, ir atskleisti, kiek daug romantizmas turi bendro su renesansu ir atvirkščiai. Visa ši muzika spinduliuoja gyvybingumą ir emociją.

V.Norkūnas atviravo: „Kurdamas šią koncertinę programą, klausiau savęs, ką turi bendro artėjanti Visų Šventųjų diena ir Vėlinės? Ir ar tikrai jos yra priešpastatytos viena kitai? Juk tikintiesiems, ieškantiems „dėl ko esu“, yra primenama: kiekvienas esate pašaukti į šventumą. Taip pat galvoju apie tą sceną „Biblijoje“, kai apaštalai pešasi tarpusavyje ir jų mokytojas sako: „Danguje yra daug buveinių.“ Todėl koncerto tema tapo gerai žinomo kūrinio antraštė – tai Johanneso Brahmso „Requiem“ dalis „Wie lieblich sind deine Wohnungen / Kokios žavios tavosios buveinės“. Tai mano vienas mėgstamiausių J.Brahmso kūrinių. Taip pat noriu sugriauti mitą, kad žmonės, atėję klausytis mano atliekamų koncertų, ras tik senąją muziką. Ilgai studijavęs Austrijoje chorvedybos paslaptis ir vokiečių kalbą, būdamas jautrios ir romantiškos prigimties, esu taip pat vienas iš tų Lietuvos chorvedžių, kurie gali su choru atskleisti subtiliausias vokiškos romantinės muzikos kerteles, glūdinčias Felixo Mendelssohno ar J.Brahmso kūryboje. Kiek per tokį trumpą bendro darbo laiką choras „Aukuras“ sugebės lanksčiai ir vikriai prisitaikyti prie radikaliai skirtingų epochų, vokiečių kalbos tarimo spalvinių niuansų ir visai kito dirigento – tai kur kas sudėtingesnis iššūkis, nei pianistui prisitaikyti prie kito instrumento. Tačiau choru „Aukuras“ ir jo vadovu Alfonsu Vildžiūnu pasitikiu, džiaugiuosi kvietimu ir šia bendra patirtimi. Tikiu, kad tiek chorui, tiek publikai ši programa bus ne tik edukacinis, bet ir labai gardus kąsnelis, o gal net ir dangiškas valgis.“

V.Norkūnas anksčiau jau ne kartą yra pasirodęs Klaipėdoje su choru „Aukuras“ kaip klavesinininkas, vargonininkas, choro dirigentas ir net dainininkas. Jis taip pat grojo solo šiemet pavasarį vykusioje Klaipėdos kamerinio orkestro programoje „Klavesino fiesta“. Nauja šio įvairiapusio atlikėjo programa, parengta kartu su kolegomis klaipėdiečiais, skambės spalio 30 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių