Į Klaipėdą atkeliauja V. K. Jonyno tapybos paroda

  • Teksto dydis:

Nuo rugpjūčio 7 d. iki rugsėjo 23 d. Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje (Liepų g. 33) veiks Vytauto Kazimiero Jonyno (1907–1997) kūrybos paroda „Visa širdimi į Lietuvą“ iš V.K.Jonyno galerijos Druskininkuose rinkinių.

Parodoje bus eksponuojamos akvarelės, taip pat piešiniai tušu ir anglimi, vitražų ir mozaikų projektai, sukurti XX a. 6–7 dešimtmečiais.

V.K.Jonynas yra vienas iškiliausių XX a. Lietuvos menininkų. Jis mokėsi Kauno meno mokykloje, tobulinosi Paryžiuje, iki 1944 m. dėstė Kauno meno mokykloje, po to pasitraukė į Vokietiją. Freiburge įkūrė dailės ir amatų mokyklą, o 1951 m. išvyko į JAV. Gyvendamas Niujorke daugiausiai iš lietuvių emigrantų dailininkų sukūrė darbų lietuviškoms šventovėms – vitražų, altorių, skulptūrų, mozaikų, baldų, šviestuvų ir bažnytinių reikmenų. Lietuvoje pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo dailininkas apsilankė 1974 m. Nuo 1989 m. vasarodavo Druskininkuose, kur 1993 m. buvo įkurta jo vardu pavadinta galerija, Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padalinys. Dailininko kūrybos palikimas yra itin gausus ir įvairus, kaip ir jo gyvenimas, kuris buvo susijęs su XX a. prieškariniu Kaunu, pokarine Vokietija, JAV ir vėl su nepriklausoma Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių