E. Balsio menų gimnazijos jubiliejus: išskirtinei datai – išskirtiniai renginiai

Ne kasdien moksleiviai gali išgirsti muzikuojančius savo mokytojus arba pamatyti jų dailės ar keramikos darbus. Taip išskirtinai paminėti mokyklos 40 metų jubiliejų sumanė Eduardo Balsio menų gimnazijos bendruomenė.

Gimnazijoje dirba garsenybės

E. Balsio gimnazija – gabių jaunųjų kūrėjų kalvė – jau 40 metų ugdo būsimuosius šalies muzikus ir dailininkus.

Mokyklos bendruomenę sudaro moksleiviai, turintys išskirtinių polinkių muzikai ar dailei, ir mokytojai – visi savo srities profesionalai, kuriais itin didžiuojamasi.

„Pas mus dirba ir muzikantai, ir dailininkai. Nemažai muzikantų dirba ir profesionaliuose kolektyvuose – ir Klaipėdos muzikinio teatro, ir Koncertų salės orkestruose. Taip pat ir dailininkai – aukšto meninio lygio profesionalai. Tad pedagogų komanda mūsų mokykloje labai stipri. Jie ne tik patys puikūs atlikėjai ir kūrėjai, bet ir labai geri pedagogai“, – pabrėžė E. Balsio menų gimnazijos direktorius Gintautas Misiukevičius.

Jie ne tik patys puikūs atlikėjai ir kūrėjai, bet ir labai geri pedagogai.

Vienas geriausių klasikinės gitaros specialistų Lietuvoje Julius Kurauskas yra vilnietis, tačiau jau dešimtmetį gyvena uostamiestyje ir E. Balsio menų gimnazijoje moko vaikus groti gitara.

„Labai svarbu, kad vaikas nesikankintų. Čia ir yra pedagogo misija – ne tiek mokyti žaisti instrumento garsais, kiek padėti jam susivokti, ar jam to apskritai reikia. Tai yra toks žaidimas su garsu pagal tam tikras taisykles, ir kada vaikai žaidžia (o vaikai juk mėgsta žaisti), jiems yra žymiai smagiau nei groti. Tokia mano filosofija“, – teigė J. Kurauskas.

Paroda: dailės pedagogai – dauguma jų ne tik Klaipėdoje savo darbais garsėjantys kūrėjai – gimnazijos jubiliejaus proga mokyklos fojė eksponavo savo kūrinius. N. Jankausko nuotr.

Mokytojo pavyzdys įkvepia

„Labai džiaugiuosi, kad vis pritraukiame naujų žmonių. Ne taip seniai pas mus atsirado nauja klasikinės gitaros specialybė. Mūsų vaikus groti moko J. Kurauskas, kuris ne tik Lietuvos masteliu puikus gitaros atlikėjas ir pedagogas. Ir kiti yra labai puikūs muzikantai, pamatėme jubiliejiniame koncerte. Salė ošė, nes ne kasdien mokiniai klausosi muzikuojančių savo mokytojų“, – kalbėjo mokyklos vadovas.

Muzikos teorijos ir ritmikos vaikus mokanti ilgametė mokytoja Lina Bėkšienė teigė, kad pirmąkart mokyklos istorijoje bendruomenei muzikavo gimnazijos mokytojai.

„Šiame išskirtiniame koncerte grojo labai įvairių specialybių muzikantai – ir stygininkai, ir pučiamųjų atlikėjai, ir pianistai, ir vokalistai. Koncertas įspūdį paliko visiems, padėkas išreiškė ir vaikai, ir tėveliai. Yra labai svarbu, kad mokinys pamatytų, ką moka jo mokytojas. Vaikai pamato savo mokytoją ne aiškinantį, kaip reikia atlikti kūrinį, bet savo pavyzdžiu atskleidžiantį tikrą muzikavimo džiaugsmą, tai yra labai svarbu“, – tvirtino L. Bėkšienė.

Koncertas: pirmąkart gimnazijos istorijoje mokyklos 40-mečio proga mokytojai koncertavo gimnazijos bendruomenei. N. Jankausko nuotr.

Turi iš ko mokytis

Gimnazijos jubiliejaus proga buvo surengtas ne tik muzikos pedagogų koncertas, bet ir aštuonių čia dirbančių dailės mokytojų darbų paroda.

Ją kuravo dailės mokytoja Sigita Baroti, kuri pati baigė šią gimnaziją ir jau daugiau nei dešimtmetį joje dirba.

Ji itin moksleivių mylima, mažuosius moko piešti, o su vyresniaisiais kuria įspūdingas madų kolekcijas ir rengia jų pristatymus.

„Vaikai žino, kad vienas ar kitas mokytojas yra tapytojas už mokyklos ribų ar kitos srities kūrėjas, bet gimnazijoje jie nėra matę jų darbų, tik – parodų erdvėse. Tad šia paroda visi buvo sužavėti – nuo pirmokų iki dvyliktokų – jiems buvo gera matyti savo mokytojų kūrinius mokykloje. Ši paroda išskirtinė tuo, kad kai kurie mokytojai pasirodė kitokiu amplua. Buvo žinoma, kad viena mokytoja yra grafikė, bet, pasirodo, ji lieja ir akvarelę. Kitaip tariant, mokytojai sužėrėjo kitomis spalvomis“, – džiaugėsi S. Baroti.

Vienas garsiausių Klaipėdos tapytojų Virginijus Viningas, visame pasaulyje surengęs po keliasdešimt personalinių ir grupinių parodų, taip pat dėsto E. Balsio menų gimnazijoje.

„Ar nenuobodu dirbti su vaikais? Tikrai ne, nes ne visi jų yra vienodi. Yra tokių, kurie labai domisi ir noriai priima žinias, kurias jiems suteikiu, bet būna ir tokių, kurie pagadina vaizdelį. Tačiau daugiausia mokykloje mokosi gabūs vaikai ir didelis malonumas su jais dirbti“, – tikino V. Viningas.

Tapytojas neslėpė, kad yra mokinių, kurie gal kiek mėgino mėgdžioti ir paties mokytojo stilių, bet esą tai yra natūralu.

„Tai net ne mėgdžiojimas. Nejučiomis tai persiduoda. Čia nieko baisaus. Paskui vaikai atranda savo stilių, savo spalvas. Svarbu noras, jei norisi tapyti ar skulptūras kurti, reikia tik užsispyrimo dirbti, ir nesvarbu, kad aplinkui daug kūrėjų“, – savo mokiniams linkėjo garsus uostamiesčio tapytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių