J.Miltinio dramos teatras į Klaipėdą atveš „Laisvus drugelius“

Gruodį Klaipėdoje gastroliuos Juozo Miltinio dramos teatras. Jis atveš vieną sėkmingiausių pastarųjų metų savo spektaklių – vilniečio aktoriaus ir režisieriaus Dainiaus Kazlausko Panevėžyje pernai pastatytus „Laisvus  drugelius“.

Improvizacija Dievo delne

Leonardo Gershe’o „Laisvi drugeliai“ – istorija apie jauną ir talentingą žmogų, siekiantį daugiau nei pamėtėja likimas. Tai jaudinantis pasakojimas apie nelengvą jaunų žmonių meilės kelią.

„Kas yra meilė? Jausmas, leidžiantis patirti skrydžio laisvę. Beprotybė, šėlsmas, katastrofa ir kartu didžiulė Dievo dovana. Tai gyvenimas su skrupulais arba improvizacija Dievo delne. Šio jausmo tobulumui nusakyti tinkamų žodžių neranda net geriausi poetai...“ – sako aktoriai.

Gitara grojantis ir dainas kuriantis vaikinas iš mažo Amerikos miestelio pagaliau ištrūksta iš motinos glėbio ir atsiduria Niujorke. Išsinuomojęs butą „kažkur Manhatane“, savarankišką gyvenimą pradeda 22 metų Donaldas Beikeris (Mantas Jankavičius). Žavi kaimynė Džila Tener (Eglė Špokaitė ir Inga Jarkova) netrunka išgirsti jo dainas per ploną sieną...

Vaikino motinai – vaikiškų knygelių autorei Floransai Beiker (Asta Preidytė), kaip sako pats Donas, jau „iš anksto“ nepatinka sūnaus butas, gyvenimo būdas, o ypač devyniolikmetė, jau spėjusi išsiskirti Džila. Sūnų kontroliuojanti mama, anot Donaldo, įsikalusi į galvą, „kad ji – ir motina, ir tėvas, sesuo ir brolis, tetulė, gydytoja, advokatė, prezidentė, FTB, CŽV ir Aukščiausiasis Teismas...“

Džila mėgina keisti motinos požiūrį, pareikšdama, jog Floransos klaida – nenoras suprasti, kad jos sūnus jau suaugo: „Akliausias tas, kuris nenori matyti“. Bet su savo gyvenimu nesusitvarkanti mergina, kuriai aktualus „vienintelis dalykas – tai maistas“, brandžiai moteriai ne autoritetas. Iš tiesų jaunoji panelė trokšta gyventi šia diena, būti dailiu „laisvu drugeliu ir į nieką per daug nesigilinti“. Bet Džilės, Dono ir jo motinos spektaklio siužeto vingiuose laukia daug netikėtumų...

Atradimas ir dovana

Prieš keturis dešimtmečius JAV žiūrovams pristatyta L.Gershe’o melodrama „Laisvi drugeliai“ („Butterflies Are Free“) – tapo vienu sėkmingiausių pastatymų Brodvėjuje. Rekordinis skaičius spektaklių ir neįtikėtina sėkmė atnešė šlovę autoriui. Tai liudija, kad jo gvildenamos problemos aktualios visais laikais: vaikų ir tėvų santykiai, jaunatviška meilė ir įsipareigojimas, atsakomybė ne tik už savo gyvenimą, bet ir kito likimą neturi senaties termino.

Pjesėje daug žaismingų situacijų ir smagių dialogų, spektaklyje gyvai skamba nuoširdžios M.Jankavičiaus atliekamos dainos. Šis pastatymas pelnė žiūrovų simpatijų prizą D.Tamulevičiūtės profesionaliųjų teatrų festivalyje, tapo lankomiausiu pastarųjų metų J.Miltinio dramos teatro spektakliu. 

Anot režisieriaus D.Kazlausko, „Laisvi drugeliai“ – tikras atradimas ir dovana aktoriams. Pjesė tarsi specialiai parašyta pagrindinio vaidmens atlikėjui – muzikantui ir dainininkui M.Jankavičiui.

Spektaklyje vaidina M.Jankavičius, I.Jarkova, E.Špokaitė, A.Preidytė, Laimutis Sėdžius ir Vidmantas Fijalkauskas.

Scenografiją ir kostiumus „Laisviems drugeliams“ sukūrė dailininkė Indrė Pačėsaitė, muziką – M.Jankavičius, Ignas Juzokas ir Romanas Klimčiauskas.

Panevėžiečiai savo spektaklį parodys gruodžio 11 d. 18.30 val. Klaipėdos muzikiniame teatre. Bilietai – po 45, 50 Lt.

PARAŠAS PO NUOTRAUKA:
Scena iš panevėžiečių spektaklio „Laisvi drugeliai“.
J.Miltinio dramos teatro archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių