Jubiliejinių teatro metų vartai atsivėrė nuostabiai muzikai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras naują sezoną pradėjo simfoniniu koncertu, simboliškai pavadintu „Uvertiūra“.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto salėje surengtą pirmąjį sezono koncertą dirigavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyr. dirigentas Tomas Ambrozaitis. Dar kartą primindamos apie Eduardo Balsio jubiliejinius metus, koncerto programoje nuskambėjo muzikinės ištraukos iš kompozitoriaus baleto „Eglė žalčių karalienė“ ir premjerai rengiamos operos „Kelionė į Tilžę“.

Klausytojai taip pat išgirdo ištraukas iš Giedriaus Kuprevičius operos „Prūsai“, Jano Sibeliaus simfoninę poemą „Finlandia“ ir Wolfgango Amadeaus Mozarto operos „Don Žuanas“ uvertiūrą. Gausiai susirinkę gerbėjai teatro simfoniniam orkestrui negailėjo plojimų, tad sulaukė neplanuotos dovanos: orkestras klausytojams atliko ir E.Balsio „Habanerą“ iš Vytauto Žalakevičiaus filmo „Adomas nori būti žmogumi“.

Olesios Kasabovos nuot.

2019-2020 m. sezonas Muzikiniam teatrui ypatingas, nes pirmasis operos spektaklis Klaipėdos publikai mediniuose Vaidinimų namuose ant Danės upės kranto buvo parodytas 1820-ųjų pradžioje. Taigi netrukus sukaks 200 metų, kai Lietuvos pajūryje pradėjo skambėti operos.

„Garbingas 200 m. jubiliejus įrodo, kad muzikinio teatro raida Klaipėdos krašte turi gražią ir gilią istoriją, nors joje būta įvairių – šviesių ir ne tokių šviesių – laikotarpių. Keitėsi asmenybės, aplinkybės ir net valstybės, bet muzika pajūrio krašte toliau skambėjo. Šio istorinio perpetuum mobile ašis visuomet buvo gabūs, darbštūs, muzikai atsidavę, kupini tikėjimo ir įkvėpimo žmonės, kurių atsirasdavo net pačiomis nepalankiausiomis kultūrai sąlygomis.

Jų įsukti tvirtieji perpetuum mobile smagračiai neleido nutrūkti muzikinio teatro istorijai, kartu įsukdami klaipėdiečius į sceninės kūrybos ir jos suvokimo procesus. Jiems turėtume būti dėkingi už galimybę šiandien minėti gražią sukaktį ir tapti garbingos muzikinio teatro tradicijos tęsėjais. Mes, kuriantieji ir įsukantieji procesus, ir jūs, mieli žiūrovai, esame vieninga Teatro bendruomenė. Tad linkiu, kad visus mus lydėtų sėkmė bei įkvėpimas žengiant pro jubiliejinių metų vartus į naują ateities Teatrą!“, – džiugiai naujo sezono pradžią paskelbė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

“Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras tapo pirmuoju daugeliui šalies žymių dirigentų, o tai nelengva misija. Čia savo kūrybinį kelią pradėjo Modestas Pitrėnas, Dainius Pavilionis, Modestas Barkauskas. Su šiuo orkestru dirbo ir tokie batutos meistrai, kaip Stasys Domarkas, Juozas Domarkas, Saulius Sondeckis”, – vardijo teatro vyr. dirigentas T. Ambrozaitis.

Koncerto svečias, Klaipėdos miesto garbės pilietis Valentinas Greičiūnas pasakojo nuolat besidomintis Muzikinio teatro repertuaru. „Kartu su žmona uostamiesčio Muzikinio ir Dramos teatrų spektakliuose lankomės jau 60 metų. Vieni pastatymai patinka labiau, kiti mažiau, – tai jau kiekvieno skonio reikalas. Bet teatrai dirba žiūrovams, tad mūsų, klaipėdiečių, pareiga juose lankytis: kad būtume išprusę, kad palaikytume savojo miesto kūrėjus. O koncertas „Uvertiūra“ mums labai patiko. Išeiname sužavėti“, – neslėpė V. Greičiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių