Jūrininkų ligoninėje džiaugtis gyvenimu mokys neregiai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje atidaryta unikali paroda – norint ją pamatyti, pirmiausia reikia paliesti. Rankomis arba širdimi. Parodoje eksponuojami neregių vaikučių ir jų bičiulių kurti darbeliai, kviečia stabtelėti ir pamiršti savo problemas, pradėti į pasaulį žiūrėti kitaip.

Ekspoziciją sudaro tarsi dvi parodos. Dalyje eksponuojami vaikų iš globos namų, neregių, silpnaregių bei įvairių kitų mokyklų auklėtinių kurti atvirukai neregiui draugui. Kita parodos dalis – vaikų, kartu su Nomeda Marčėnaite lipdyti keramikos darbai, kurie eksponuojami specialiose dėžėse. Jose keramikos kūrinį galima apžiūrėti jį čiuopiant.

Parodą pristačiusi viešosios įstaigos „Verslas ar Menas“ steigėja Eglė Jokužytė sakė ją skirianti trims klaipėdiečiams vaikams, kurių darbeliai taip pat yra šioje parodoje, – Saulei Aušrinei, Reinoldui ir Gustui bei jų tėvams.

“Visi trys nuo gimimo yra neregiai, o pastaruoju metu dar serga ir onkologine liga. Bet jų šypsenos ir gyvenimo džiaugsmas užkrečia. Šia paroda norime pasakyti, kad visi mes turime savų išbandymų ir netekčių, bet tai nėra kažkokia riba, kažko pabaiga. Galbūt medikai, ligoniai ar juos lankantys žmonės čia stabtelės, pamirš savo problemas ir pradės į pasaulį žiūrėti truputėlį kitaip”, – vylėsi E.Jokužytė.

“Džiaugiuosi, kad tokia paroda atkeliavo į mūsų įstaigą, kad galime prisiliesti prie prasmingų darbų ir tuo pačiu padėti projekto iniciatorėms ugdyti žmonių socialines vertybes”, – sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Į parodą sudėti dviejų socialinių projektų, kurių autorės E.Jokužytė ir N.Marčėnaitė, darbai. Socialinis projektas „Aš regiu širdimi“ yra organizuojamas jau ketveri metai. Kasmet kūrybinių užsiėmimų metu vaikai kuria atvirukus neregiui draugui. Geriausieji darbeliai puošia 2016 metų stalo kalendorių, kuris yra išspausdintas reginčiųjų ir Brailio raštu. Porą metų vyksta projektas „Matau pasaulį KITAIP“. Menininkė N.Marčėnaitė moko vaikus su regos negalia bei globos namų auklėtinius molio lipdymo meno.

Vien šiais metais įstaiga „Verslas ar Menas“ yra surengusi devynias liečiamas parodas Lietuvoje, kurios apkeliavo 5 Lietuvos miestus, o jas aplankė per 3 tūkst. žmonių.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje paroda bus eksponuojama iki metų galo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių