Kalvystės muziejaus kieme išdygo eksponatas

Kalvystės muziejaus kiemelyje atsirado naujas eksponatas – pusketvirto metro aukščio saulėgrąža. Kur kas mažesnė nei Lietuvos rekordininkė, bet irgi labai įspūdinga, šalia kurios lankytojai pamėgo fotografuotis.

Klaipėdos senamiestyje esantį Kalvystės muziejaus kiemelį puošia ne tik gausiai žydinčios rožės, bet ir gerokai išstypusi saulėgrąža, kurios aukštis – bemaž pusketvirto metro.

"Tik mūsų saulėgrąža jau susimetė į kuprą, nusviro, nes tas jos žiedas labai didelis ir sunkus. Pasirodo, muziejaus valytoja pavasarį pasodino tris sėklas. Sakė, kišenėje rado, įkišo į žemę ir visos trys sudygo, dvi saulėgrąžos išaugo iki žmogaus ūgio, o viena – tokia milžiniška. Daug lankytojų ateina, fotografuojasi šalia jos, žmonės nėra matę tokių gigantų Klaipėdos mieste", – šypsojosi muziejininkas Dionyzas Varkalis.

Kol kas į knygą "Lietuvos rekordai" įrašyta aukščiausia Lietuvoje užauginta saulėgrąža buvo 2016 m. Jos aukštis siekė 5,5 m, koto apimtis 1,5 m aukštyje – 14 cm.

Ją išaugino Ala ir Raimondas Masevičiai Lukošiškių kaime (Anykščių rajone) kieme šalia daržo durpingoje žemėje.

"Lietuvos rekorduose" yra užfiksuota ir daugiausia žiedų pražydusi saulėgrąža.

2018 m. Aštuonračio muziejuje Nemakščiuose (Raseinių rajone) tarpe tarp šaligatvio plytelių augusi saulėgrąža sukrovė 197 žiedus, augalas išstypo iki 4,2 m aukščio.

Saulėgrąžą užaugino Aldona ir Leonas Tamulevičiai.

Tačiau nė viena jų neprilygsta 2014 m. Vokietijoje, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, užaugintai saulėgrąžai, kurios aukštis siekė net 9,17 m aukščio.

Vokietijos rekordų institutas tada pranešė, kad milžiniškas augalas išaugo iš kovą pasėtos sėklos, kuri buvo paimta iš praėjusių metų milžinės, išstypusios iki 8,75 m.

Saulėgrąžai rekordininkei išmatuoti reikėjo ugniagesių kopėčių.

Sodininkas, kuris saulėgrąžas augina dešimt metų, tikino rekordininkę laistęs šiltu vandeniu, tręšęs savadarbiu kompostu, į kurį maišė ir pjaustytų bulvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių