Klaipėdiečiai triumfavo teatrų festivalyje

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Varėnoje iškilminga apdovanojimų ceremonija pasibaigęs VII Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis didžiausią sėkmę atnešė Klaipėdos dramos teatrui.

Keturi prizai – už „Tėvą“

Geriausia festivalio režisiere pripažinta Mara Kimelė (Latvija), Klaipėdos dramos teatre šį rudenį pastačiusi Augusto Strindbergo psichologinę dramą „Tėvas“. Už pagrindinį rotmistro Adolfo vaidmenį šiame spektaklyje apdovanotas ir geriausiu festivalio aktoriumi tituluotas Darius Meškauskas. Geriausia aktore tapo Aldona Bendoriūtė, tame pačiame spektaklyje sukūrusi rotmistro žmonos Lauros vaidmenį. Geriausia jaunąja aktore vertinimo komisijos išrinkta Karolina Kontenytė, šioje dramoje vaidinanti dukterį Bertą.

Šiemet D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje per mėnesį šalies teatrai parodė 15 spektaklių suaugusiesiems ir keturis vaikams, iš jų devynis – premjerinius, tarp jų – ir Klaipėdos dramos teatro „Tėvas“.

Žymios kraštietės, iš Varėnos kilusios režisierės D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio uždarymo renginys pirmadienį vyko Varėnos kultūros centre, kur nuo rugsėjo 30-osios buvo rodomi festivalio spektakliai.

Vertino komisija

Festivalį vainikavo iškilminga geriausių scenos kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurios metu 12-os festivalio nominacijų laureatams įteikti apdovanojimai – menininkės Violetos Ganusauskienės sukurtos skulptūros. Spektaklius vertino garbinga komisija: D.Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė, teatro pedagogė, režisierė doc. Elena Savukynaitė, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, D.Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs režisierius ir aktorius Algimantas Pociūnas.

Daugiausia prizų – net keturi – iškeliavo į Klaipėdos dramos teatrą, po du prizus išsivežė Cezario grupė ir Vilniaus teatras „Lėlė“, po vieną atiteko Klaipėdos jaunimo teatrui (geriausiu jaunuoju aktoriumi tapusiam klaipėdiečiui aktoriui Donatui Želviui už šauktinio vaidmenį spektaklyje „Šauktiniai“, režisuotame Pauliaus Pinigio), Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, Vilniaus mažajam teatrui ir „Teatriukui“.

Taip, kaip reikia

Geriausia festivalio aktore pripažinta A.Bendoriūtė, dėkodama už įvertinimą, kalbėjo: „Džiaugiuosi, kad gyvenime teko laimė būti mokomai D.Tamulevičiūtės. Ir pirmajame aktoriaus meistriškumo kurse, ir po dešimties metų pertraukos aš jos bijojau, bet kartu ir labai džiaugiausi dėl kiekvieno jos griežto, bet teisingo žodžio. Ir vėliau, kai jos netekome, po premjerų pagalvodavau: „O ką pasakytų Dalia?..“ Ačiū, kad padrąsinote. Ačiū už įvertinimą.“

Geriausiu festivalio aktoriumi tapęs D.Meškauskas pripažino, kad iš septynis kartus vaidinto „Tėvo“ spektaklis Varėnoje buvo pats geriausias: „Teatre kiekvieną kartą vaidini iš naujo. Todėl labai svarbus susitikimas su žiūrovais. Žiūrovams šiame procese skiriama ne mažesnė funkcija nei aktoriams. Jūs, Varėnos publika, tikrai labai padėjote, kad suprastume, kaip iš tikrųjų šį spektaklį reikia vaidinti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių