Klaipėdoje – populiariausi Baltarusijos muzikinio teatro spektakliai

  • Teksto dydis:

Minske įsikūręs vienintelis Baltarusijoje muzikinis teatras artėjantį savaitgalį surengs gastroles Klaipėdoje. Sekmadienį uostamiesčio Muzikinio teatro scenoje Baltarusijos valstybinio akademinio muzikinio teatro trupė publikai pristatys du stulbinamos sėkmės Minsko scenoje sulaukusius spektaklius – miuziklą vaikams „Auksinis viščiukas“ bei humoro ir kuriozinių situacijų kupiną vodevilį „Tikra poručiko Rževskio istorija“.

Į Klaipėdą baltarusių solistai ir muzikantai šiais metais sugrįš ir gruodžio 1-ąją. Tąkart – su pasaulinę šlovę pelniusia Ruggero Leoncavallo opera „Pajacai“. Visi trys spektakliai bus suvaidinti rusų kalba.

Vaikams – laiko patikrinta muzikinė istorija
Nuotaikinga kompozitoriaus Viačeslavo Ulanovskio ir libreto autoriaus Vladimiro Orlovo muzikinė lapės, vilko ir mažo viščiuko istorija Baltarusijos muzikinio teatro repertuare gyvuoja kone tris dešimtmečius. Kur slypi jos populiarumo paslaptis? Spektaklio statytojų teigimu, lengvai ir žaismingai papasakota „Auksinio viščiuko“ istorija – simbolinė aliuzija į suaugusius ir vaikus, savarankiškus ir kartu labai priklausomus vienas nuo kito.

Mažiesiems puikiai pažįstami tradicinių pasakų herojai šiame miuzikle perkeliami į modernius laikus: apsukri lapė gyvena vasarnamyje, puikuojasi naujutėlaičiu automobiliu bei savo prabangia uodega, o senas geraširdis poetas vilkas, kuris tampa naivaus patiklaus viščiuko sergėtoju, yra benamis. Į šį kūrinį įpinta daug kasdienybės metaforų – gėrio ir blogio, apgaulės ir patiklumo, žiaurumo ir sąžiningumo – todėl ji vis dar randa „raktą“ į vaikų ir jų tėvų širdis.

Visa tiesa apie Rževskį

Viskas ko dar nežinojote apie caro laikais gyvenusį rusiškų anekdotų herojų poručiką Rževskį ir jo draugą kornetą Obolenskį spalio 13 d. Baltarusijos valstybinio akademinio muzikinio teatro artistai jums papasakos Klaipėdoje. Manėte, jog Rževskis – tinginys husaras, moterų suvedžiotojas ir plevėsa? Anaiptol!

Pasak spektaklio režisierės Siuzanos Ciriuk, šiame spektaklyje viskas bus priešinga populiariai nuomonei – poručikas Rževskis pasirodys esantis išauklėtas, gerų manierų, parodus žmogus, o jo bičiulis Obolenskis – priešingai, lengvabūdis ir fantazuotojas. Pavydėdamas husarui moterų dėmesio, būtent jis ir surašys visas Rževskį kompromituojančias istorijas į anekdotų knygą. Žinoma, husariškame vodevilyje pokštų, kaip ir meilės scenų, netrūks – kartais gana primityvių, tačiau puikiai atskleidžiančių rusiško humoro žavesį.

Pjesę apie Rževskį specialiai Baltarusijos valstybinam muzikiniam teatrui parašė O. Solodas ir A. Maksimovas, muziką – pastatymo idėjos autorius, rusų kompozitorius V. Baskinas. Tiesa, muzika vodevilyje įvairi – nuo simfoninės iki elektroninės.

„Tikra poručiko Rževskio istorija“ Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – spalio 13 d., sekmadienį, 17 val.

Juokis, pajace, iš sudužusios meilės!

Ruggero Leoncavallo muzikinė drama „Pajacai“ – pasaulinio masto operos šedevras, kurio premjera 1892 m. įvyko Milane. Žaibišku greičiu visame pasaulyje išpopuliarėjusioje operoje skirtingu metu vaidmenis yra sukūrę tokios scenos žvaigždės kaip Enrico Caruso, Luciano Pavarotti ir kiti. Baltarusijos valstybinio muzikinio teatro repertuare tai trečioji opera (muzikinė drama), kurios premjera Minsko scenoje įvyko 2012 m. (režisierė – Ana Motornaja, dirigentas – Olegas Lesunas).

Gruodžio 1-ąją Baltarusijos muzikinio teatro solistai ir orkestras su „Pajacais“ atvyksta į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą.

Meilės ir pavydo dramos, kurios arijas puikiai žino kiekvienas operos žanro gerbėjas, muzikos ir libreto autorius buvo pats R.Leoncavallo. Kuomet XX a. pradžioje bene geriausiai žinomą operos ariją „Vesti la giubba“ įrašė Enrico Caruso, šis įrašas tapo pirmuoju pasaulyje, parduotu milijono kopijų tiražu. Paradoksalu, „Pajacai“ buvo vienintelė verizmo šalininko R.Leoncavallo opera, sulaukusi tokios didelės sėkmės – didžiąją dalį gyvenimo kompozitorius dirbo pianistu restorane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

beveik suprantama

beveik suprantama portretas
Klaipėdoje daug rusakalbių, kurių meilė rusijai išreiškiama įvairiais būdais, tai ko gero, šis baltarusijos teatro pasirodymas - reveransas jiems?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių