Klaipėdoje skambės įvairiaspalvė trio „Meta“ muzika

  • Teksto dydis:

Susidraugauti, susigroti, sužavėti muzikos kritikus – pagrindiniai kamerinio ansamblio tikslai jau pasiekti. Belieka savo talentu ir įdirbiu dalytis su klausytojais ir tobulėti toliau. Fortepijoninis trio „Meta“ kitą savaitę atvyks į Klaipėdą, kad pristatytų programą „Café Music“ ir kita muzika“.

Laimėjo konkursuose

Spalio 13 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė skambės įvairios „Meta“ atliekamos kompozicijos – nuo dažnai iki retai programose atsiduriančių kūrinių, nuo klasicizmo perliukų iki šių laikų meninės vaizduotės vaisių.

Fortepijoninį trio „Meta“ sudaro trys jauni ir perspektyvūs atlikėjai: Marija Pranskutė (smuikas), Deividas Dumčius (violončelė) ir Julija Bagdonavičiūtė (fortepijonas). Ansamblis susibūrė 2018-aisiais ir jau tais pačiais metais laimėjo pirmąją vietą XVIII tarptautiniame Lietuvos kompozitorių kamerinės muzikos atlikimo konkurse. Vėliau trio atstovavo mūsų šaliai tarptautiniame kamerinės muzikos festivalyje „Harmos“ Portugalijoje ir dalyvavo tarptautiniuose meistriškumo kursuose „International Summer Academy – ISA“ Austrijoje, kurių metu buvo apdovanotas publikos simpatijų prizu. Vėliau pelnė didžiuosius prizus V Vilniaus tarptautiniame jaunimo muzikos konkurse „Premio Scarlatti“ ir XXI tarptautiniame festivalyje-konkurse „Muzika be sienų“, laimėjo antrąją vietą tarptautiniame VIII Stokholmo muzikos konkurse Švedijoje.

Atsiskleis įvairiapusiškai

Visi trio nariai sukaupę plačią patirtį kaip kamerinės muzikos atlikėjai ir kaip solistai. Jie koncertavo įvairiose Lietuvos ir užsienio šalių scenose, tarp jų – Lietuvos nacionalinės filharmonijos, „Gewandhaus“ (Leipcigas), „Konzerthaus“ (Berlynas), „St. Martin-in-the-Fields“, „The Roundhouse“ (Londonas) salės. Klaipėdos koncertų salėje trio debiutavo 2020 m.

Būsimo koncerto programoje, pasak atlikėjų, fortepijoninio trio žanras atsiskleidžia iš įvairiausių pusių. Pradžioje skambės žaismingas, klasicizmo epochos idealus perteikiantis Josepho Haydno fortepijoninis trio C-dur. Kompozitorius gerai žinomas dėl savo kvartetų styginiams, jo reikšminga įtaka tobulinant fortepijoninio trio žanrą dažnai lieka paraštėse. Atlikėjai klausytojus tarsi perkels į visai kitokį laikmetį ir aplinką – J.Haydnas šiuos kūrinius rašė privatiems muzikos vakarams Londono aukštuomenės namuose.

Tango ritmu

Koncerte publika taip pat išgirs retai atliekamo amerikiečių kompozitoriaus Paulo Schoenfieldo fortepijoninį trio „Café Music“. Pavadinimas labai tiksliai nuteikia tiek atlikėjus, tiek publiką: nuo pat pirmųjų kūrinio akordų juntama stipri džiazo ir svingo įtaka, kuri lengvai įtraukia į šios muzikos sūkurį.

„Meta“ programoje – ir lietuviška muzika. Klaipėdoje parašytas Loretos Narvilaitės kūrinys „Pamatyk jūrą tolumoje“ primena bangavimą, tam tikrą ieškojimo būseną. Šis jūros motyvas tarytum palydi už tolimų jūrų, į Argentiną ir kartu – į paskutinį kūrinį. Tai bus tango ritmo, pietietiško temperamento persmelktas žymaus argentiniečio kūrėjo Ástoro Piazzollos ciklas „Keturi metų laikai Buenos Airėse“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Suintrigavo

Suintrigavo portretas
jei galėsiu, būtinai nueisiu į koncertą..Turėtų būti ,,etvas":)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių