Klaipėdoje – tautinio meno šventė

Sostinėje minint dainų šventę „Kad giria žaliuotų“, Klaipėdoje, Palangoje ir Kretingoje liepos 9–10 dienomis vyks tautinio meno šventė „Vėlunga kviečia“. Miestiečiai bus kviečiami į šventinius koncertus, kuriuose muzikuos svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Klaipėdos kultūros centras Žvejų rūmai skelbė, kad šių rūmų tautinių šokių sambūris „Vėlunga“ priims svečius Klaipėdoje – tautinio meno šventėje, joje kartu su šeimininkais dalyvaus lietuvių tautinių šokių ansambliai „Gintaras“ iš Toronto (Kanada) ir „Grandis“ iš Čikagos (JAV).

Klaipėdoje šie ansambliai pasirodys liepos 9 d. 16 val. prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“, o 20 val. – Jono kalnelio saloje, liepos 10 d. 16 val. – Jūratės ir Kastyčio skvere Palangoje, tą pačią dieną 18.30 val. – prie Kretingos rajono kultūros centro (J. Pabrėžos g. 1).

Visi šventės renginiai nemokami.

Tautinių šokių sambūrio „Vėlunga“ istorija pradėta rašyti 1986-aisiais, kai tuomečiuose Žvejų kultūros ir sporto rūmuose buvo suburtas tautinių šokių ansamblis. Jo įkūrėjas ir vadovas – choreografas Vilius Šleinius (1956–2020). Ansamblis, tuomet pasirinkęs pavadinimą „Vėtra“, greitai tapo vienu ryškiausių ir aktyviausiai koncertuojančių šio žanro ansamblių Klaipėdoje.

Čikagos (JAV) lietuvių tautinių šokių ansamblis „Grandis“ buvo įsteigtas 1953 metais. Iki šiol tai vienas didžiausių lietuvių tautinių šokių ansamblių Šiaurės Amerikoje bei ilgiausiai gyvuojantis lietuviškas ansamblis Čikagoje ir jos apylinkėse.

Toronto (Kanada) lietuvių tautinių šokių ansamblis „Gintaras“ įsteigtas 1955 metais. „Gintaras“ yra dalyvavęs visose Amerikos lietuvių tautinių šokių šventėse, šoko Niujorko, Monrealio ir Vankuverio pasaulinėse parodose, buvo išrinktas atstovauti Torontui olimpinių žaidynių Monrealyje (1976 m.) eisenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių