Klaipėdoje vienoje scenoje karaliaus Mozartas ir džiazas

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę į Klaipėdą sugrįš muzikantai iš kaimyninės šalies – Liepojos simfoninis orkestras, šįkart diriguojamas Gunčio Kuzmos ir parengęs specialią koncertinę programą. Joje klasikinė muzika ir simfoninio orkestro skambesys bus praturtinti džiazo improvizacijomis.

Suburtas 1881-aisiais

Prie orkestro šioje programoje prisijungs trys pripažinimą pelnę Latvijos džiazo muzikantai – saksofonininkas Gintas Paberzis, kontrabosininkas Edvinas Ozolas ir perkusininkas Artis Orubas.

Liepojos simfoninis orkestras yra ilgiausiai veikiantis orkestras Baltijos šalyse, jis buvo suburtas dar 1881 m., įsteigus pirmąją filharmoniją. Per ilgus praėjusius dešimtmečius daug kartų keitėsi orkestro sudėtis.

Šiandien šis kolektyvas užima reikšmingą vietą Latvijos kultūriniame gyvenime, pelno aukščiausius nacionalinius apdovanojimus. 2010 m. orkestras buvo įvertintas Didžiuoju muzikos apdovanojimu – aukščiausiu muzikos įvertinimu Latvijoje. Kasmet orkestras surengia arti šimto koncertų, dalyvauja įvairiuose festivaliuose Latvijoje ir užsienyje. Jis taip pat organizuoja klasikinės muzikos festivalį „Liepojos vasara“ ir Liepojos žvaigždžių festivalį. Nuo 2017 m. rudens Liepojos simfoninio orkestro meno vadovas yra lietuvių dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Su klasikos atlikėjais

Kartu su Liepojos simfoniniu orkestru pasirodys trys skirtingų instrumentų virtuozai, taip pat pasaulyje garsinantys Latvijos vardą. Apie juos pasisakė šią koncerto programą parengęs dirigentas G.Kuzma. Anot jo, „G.Paberzio improvizaciniai gebėjimai ir išsyk atpažįstamas skambesys, E.Ozolo aistringas muzikavimas ir A.Orubo fenomenalus virtuoziškumas suteiks lig šiol negirdėtų niuansų Eddie Sauterio muzikai ir žymiajam Stano Getzo albumui „Focus“.

1962-aisiais pasirodė populiaraus svingo eros kompozitoriaus ir aranžuotojo E.Sauterio albumas „Focus“, kurį užsakė ir drauge su klasikos atlikėjais įrašė vienas žymiausių amerikiečių „vėsiojo džiazo“ (cool jazz) atstovų, saksofonininkas S.Getzas. Septynios albume įrašytos kompozicijos – tai septynių skirtingų nuotaikų vėrinys ir ypač sėkmingas dviejų skirtingų žanrų – komponuotos ir improvizacinės muzikos – lydinys. Trečiosios srovės džiazas čia įgyja gilesnę meninę plotmę, o sukomponuota muzika pagyvinama improvizacijomis ir prisodrinama kibirkščiuojančiomis emocijomis.

Rafinuota pramoga

Programoje taip pat skambės Wolfgango Amadeuso Mozarto ir Edvardo Griego kūriniai. „Nuo pat vaikystės Mozartas man buvo vienas mėgstamiausių kompozitorių. Jo Divertismentas – puikus rafinuotos muzikinės pramogos pavyzdys. Mozarto muzikoje

įkūnytos emocijos artimos ir Griego pasaulėjautai, tad jo siuita „Iš Holbergo laikų“, dedikuota aštraus sąmojo nestokojusiam norvegų ir danų rašytojui, satyrų kūrėjui Ludwigui Holbergui, puikiai dera šioje programoje“, – teigė dirigentas G.Kuzma.

Koncertas „Mozartas ir džiazas“ Klaipėdos koncertų salėje vyks vasario 5 d. 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių