Klaipėdos brass kvintetas švenčia 30-metį

  • Teksto dydis:

Net 30 pavasarių – tiek laiko muzikuoja Klaipėdos brass kvintetas! Vienintelis Lietuvoje tokios brandos sulaukęs varinių pučiamųjų ansamblis šią gražią sukaktį paženklins šventiniu koncertu.

Pranoko visus lūkesčius

Pirmasis šio kvinteto koncertas įvyko 1986-aisiais ir buvo puikiai įvertintas muzikos kritikų, pavadinusiu jį „debiutantu, pranokusiu visus lūkesčius“.

Sėkmė jį lydėjo ir 1988 m. Saratove, kur varinių pučiamųjų kvintetų konkurse klaipėdiečiai laimėjo trečiąją vietą, o tarptautiniame „Philips Jones“ konkurse Vengrijoje buvo apdovanoti diplomu. 1994 m. Klaipėdos brass kvintetas dalyvavo prestižiniame Europos kamerinių ansamblių konkurse Prancūzijoje, Elzase. Kolektyvas ne kartą koncertavo Vokietijoje, Danijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje.

Turtingas – nuo renesanso iki XXI a. autorių muzikos – kvinteto repertuaras džiugina klausytojus jau daugybę metų. Ansambliui kūrinius dedikavo Klaipėdos kompozitoriai Alvidas Remesa ir Remigijus Šileika.

Spalvingai ir žaismingai

Didelį dėmesį kvintetas skiria edukacinėms programoms. Glaudūs kūrybiniai ryšiai jį sieja su Klaipėdos aktoriumi lėlininku Linu Zube. Su juo parengtos edukacinės programos „Kaip Šarka ir Pelėdžiukas dūdų klausė“, „Grojame pasakėčią“. Pastarajam projektui muziką sukūrė taip pat Klaipėdos kompozitorė Laima Jedenkutė. Šias šaunias edukacines programas išgirdo ne tik Klaipėdos, bet ir regiono mažieji klausytojai. Jos skambėjo net Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje.

Pastaraisiais metais su Klaipėdos brass kvintetu koncertavo dainininkai Deividas Norvilas, Egidijus Sipavičius, Raimonda Vaičiūtė, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, trimitininkas Algirdas Januševičius ir kiti.

Kvinteto atlikėjai pasirodo ne tik tradicinėse koncertinėse, bet ir kitose neįprastose erdvėse, o spalvingos ir neretai žaismingos koncertinės programos sėkmingai padeda rasti kelią į įvairią muzikinę patirtį turinčių klausytojų širdis. Viena naujausių kvinteto programų „Brass biure“ – nuotaikinga pusvalandžio trukmės muzikinė pertrauka – šį sezoną pradėta skleisti miesto įstaigose. Gal ji netrukus nuskambės ir jūsų biure?

Įkvėpė kanadiečiai

Dabartinė kolektyvo sudėtis susiformavo maždaug 1990 m. Nuo pat susikūrimo pradžios kvintete groja trombonininkas Steponas Sugintas ir meno vadovas trimitininkas Vilmantas Bružas. Jų teigimu, anuomet sektinu pavyzdžiu tapo „Canadian Brass“ varinių pučiamųjų kvintetas: „Įkvėpė šio kolektyvo grojimas, jo įrašų klausymas, sudėtis, leidžianti išgauti plačią tembrinę paletę ir dinaminį spektrą, suteikianti galimybę atlikti įvairiausią repertuarą bei skirtingų žanrų muziką“.

Savotiškas fenomenas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje yra toks ilgas tokios sudėties ansamblio gyvavimas. Pasak atlikėjų, tam reikšmės turėjo ne tik kolektyvo entuziazmas, bet ir miesto savivaldybės palaikymas. Nė viena miesto šventė nepraeidavo be Klaipėdos brass kvinteto dūdų skambesio.

Visas tris dešimtis metų kolektyvui vadovaujantis meno vadovas V.Bružas teigė, kad iš visų jo darbų Klaipėdoje darbas su vario kvintetu jam visada buvo pats mieliausias.

Jubiliejiniame koncerte taip pat gros Alius Maknavičius (trimitas) ir Jurgis Dargis (tūba). Neseniai su kvintetu atsisveikino ilgametis jo narys Algirdas Ulteravičius, tad valtorną šįkart pūs Zigmas Augaitis, anksčiau  taip pat grojęs šiame ansamblyje.

Su kolegomis iš sostinės

Dalyvauti Klaipėdos brass kvinteto jubiliejiniame koncerte pakviesti kolegos iš Vilniaus – Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas. Jame muzikuoja tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatai: ansamblio meno vadovas ir įkūrėjas fleitininkas Giedrius Gelgotas, obojininkas Ugnius Dičiūnas, klarnetininkas Andrius Žiūra, valtornininkas Paulius Lukauskas ir fagotininkas Andrius Puplauskis.

Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas susibūrė 2003-iaisiais. Įvairiapusiškame savo repertuare didžiausią dėmesį jo muzikantai skiria sudėtingų šiuolaikinių kompozicijų atlikimui. Vilniečių ansamblis daug koncertuoja Lietuvoje, taip pat užsienio šalyse – Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Rusijoje. Kvintetas dalyvavo festivaliuose „Sugrįžimai“, „Sekmadienio muzika“, Kristupo vasaros festivalyje, tarptautiniame Maskvos klasikinės muzikos festivalyje. Osakos kamerinės muzikos konkurse ir festivalyje Japonijoje jis pelnė ketvirtąją vietą, nurungdamas daugiau kaip 200 kitų dalyvių iš viso pasaulio, o Prancūzijoje vykusiame H.Tomasi pučiamųjų kvintetų konkurse  užėmė pirmąją vietą.

Jubiliejiniame koncerte „Trisdešimt pavasarių“, kuris vyks kovo 22 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje, netrūks pačios įvairiausios muzikos, prisiminimų, sveikinimų bei linkėjimų, o pabaigoje publika išgirs net dešimties pūtikų ansamblį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių